Având în vedere că ucrainenii au inversat reușitele rușilor de până acum, intrând în ofensivă, sunt șanse ca Ucraina să riposteze și să vizeze Rusia cu bombardamente? se întreabă publicația 19fortyfive.com.
Furnizorii occidentali de arme pentru Ucraina au interzis Kievului să lanseze atacuri cu rachete în Rusia, în special din cauza temerii unor represalii directe la adresa NATO. Dar și pentru că un astfel de atac ar putea alimenta naționalismul rus, crescând sprijinul politic pentru campania militară a președintelui Putin.
Ce ar provoca o operațiune limitată și calibrată, cu rachete și drone, împotriva Rusiei
Bombardamentele ucrainene asupra civililor ruși ar fi, de asemenea, o acțiune lipsită de logică. Istoria, mai ales în cazul războiului dus de Hitler în Europa, a demonstrat că resursele limitate sunt cheltuite mai util dacă sunt folosite împotriva țintelor militare care contribuie la victoria finală, pe câmpul de luptă.
O operațiune limitată și calibrată, cu rachete și drone, împotriva țintelor militare rusești va provoca reacții iraționale, dar extrem de dure, din partea Kremlinului. Trebuie amintit că, la 25 februarie, două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Tochka-U au fost lansate asupra bazei aeriene ruse Millerovo, de lângă Rostov-pe-Don. În martie, un lansator de proiectile reactive BM-30 Smerch a atacat obiective necunoscute în regiunea Belgorod. Ulterior, două drone Bayraktar au fost aruncate în Oblastul Bryanks, la 25 aprilie, o dronă a lovit rafinăria Novoshakhtinsk din Oblastul Rostov, pe 22 iunie, și o alta a atacat un depozit de petrol din Oblastul Oryol, pe 16 noiembrie.
Prezentul este un moment oportun pentru Ucraina
Moscova nu este în măsură să riposteze la un atac cu rachete ucrainene asupra unei ținte militare rusești. Amploarea bombardamentelor Rusiei împotriva civililor ucraineni este deja la apogeu, fiind limitată de numărul de bombardiere Tu-95 care au nevoie de timp pentru a fi reîncărcate la fiecare trei zile. Urmează, probabil, o escaladare dramatică a Rusiei, probabil sub forma unei ofensive de iarnă. Pe de altă parte, unele voci presupun că Moscova ar putea escalada conflictul, recurgând la arme nucleare chimice sau tactice pentru a ieși din impas. În consecință, prezentul este un moment oportun pentru ca Ucraina să normalizeze atacurile cu rachete asupra Rusiei.
Atacarea țintelor din Rusia ar aduce trei avantaje majore
Atacarea țintelor militare din interiorul Rusiei ar aduce trei avantaje cruciale. În primul rând, ar submina invincibilitatea politică a lui Putin, expunând deficiențele regimului său în a proteja securitatea Rusiei. În al doilea rând, l-ar provoca pe Putin să continue atacurile asupra civililor, decât asupra infrastructurii militare critice a Ucrainei. Aceasta ar fi o stratagemă dură, dar poate fi cheia victoriei pentru Kiev. În al treilea rând, ar reprezenta o amenințare aeriană puternică, Kievul asigurându-se astfel că forțele aeriene ruse vor păstra cele 8.000 de rachete sol-aer S-300 în depozitele de muniții. Un atac aerian ucrainean asupra apărării aeriene a Rusiei ar fi o provocare directă pentru asumarea naivă a lui Putin privind câștigarea acestui război.
Rusia ar fi obligată să direcționeze greșit resursele
Șocul ar provoca Rusia să direcționeze greșit resursele și, în cel mai bun caz, să intensifice represaliile împotriva țintelor civile din Ucraina. În al doilea rând, ar provoca o deturnare semnificativă a resurselor în apărarea aeriană. Este cunoscut faptul că bombardamentele aeriene asupra populațiilor civile nu au dus niciodată, în mod independent, la capitularea adversarului și pot fi o risipă. În 1988, Iranul și-a încheiat conflictele cu Irakul nu din cauza milioanelor de locuitori care au fugit din Teheran pentru a scăpa de atacurile cu rachete irakiene SCUD, ci datorită victoriei Irakului pe câmpul de luptă din Peninsula Al Faw.
Kievul poate exploata slăbiciunea și obsesia Moscovei pentru supraviețuirea regimului, cu atacuri aeriene bine direcționate în interiorul Rusiei. Chiar și câteva raiduri ale unor bombardiere și drone ale Ucrainei l-ar obliga pe Putin să țină în depozite cele 8.000 de rachete de apărare antiaeriană S-300, decât să le folosească pentru a lovi ținte civile și militare în Ucraina.