Așa vei avea cele mai frumoase roșii în grădină! Ce trebuie să faci să ai o recoltă bogată vara asta

roșii

SURSA FOTO: Dreamstime

Toată lumea știe că roșiile de casă au gustul cel mai bun! Pline de substanțe nutritive, roșiile pot fi cultivate atât în grădina dumneavoastră, cât și pe balcon sau pe terasă. Vă oferim aici cinci dintre cele mai importante sfaturi pentru o recoltă bogată până toamna târziu.

Specialiștii oferă sfaturi pentru grădinărit. Mai exact, fiind în sezonul roșiilor, iată cum puteți obține o recoltă bogată de tomate. Trebuie respectate aceste cinci sfaturi de mai jos pentru o recoltă bogată, scrie compo.ro.

Udarea regulată

Roșiile au nevoie de un aport continuu de apă, pentru o creștere sănătoasă. Prea multă apă sau prea puțină este dăunătoare atât pentru fructe, cât și pentru plantă în sine. Dacă frunzele plantei încep să se strângă considerabil, acesta poate fi un semn de uscăciune, la care se adaugă nivelul prea mare de săruri din sol. Roșiile dumneavoastră crapă?

De multe ori, o schimbare de la o vreme însorită și caldă la perioade ploioase și înnorate, sau udarea după o perioadă secetoasă îndelungată, poate fi de multe ori de vină pentru aceasta. Acest lucru se datorează creșterii presiunii din fructele care se coc, din cauza excesului de apă, provocând crăpături longitudinale sau în formă de inele. Așa cum este în general în viață, este important să găsiți echilibrul atunci când udați roșiile. Este important să udați de dedesubt, nu de deasupra! Astfel, nu se vor instala bolile fungice.

Aportul de nutrienți pentru roadele cu aromă încântătoare

Doar apa nu este suficientă pentru a menține plantele sănătoase, astfel încât acestea să producă multe roade aromate. Roșiile absorb o cantitate mare de nutrienți. Acestea au nevoie de mulți nutrienți și mai ales de mult potasiu, pe lângă azot și fosfat.

Astfel, aportul de apă este reglat, întărind pereții celulelor și îmbunătățind rezistența plantei la boli. Puteți identifica primele semne ale deficiențelor de nutriție pe frunze: Frunzele se îngălbenesc și doar țesutul de lângă nervura principală rămâne verde. Vă puteți asigura că plantele dumneavoastră primesc nutrienții de care au nevoie cu ajutorul unor fertilizatori speciali pentru roșii, simplu și în siguranță.

Asigurați-vă că suportul nu se îndoaie

Dacă planta dumneavoastră a crescut deja la o dimensiune impresionantă, o puteți susține cu un suport pentru cățărat, ca aceasta să nu se îndoaie. În lunile de vară, plantele produc și multe roade dacă sunt bine îngrijite și au nevoie de ajutor pentru a susține greutatea acestora.

Se pot folosi, de asemenea, araci pentru roșii, realizați din lemn, materiale plastice sau din bambus, precum și spiralele, grătarele sau spalierele. Prindeți planta cu ajutorul fibrelor vegetale din grădină sau cu cleme speciale de prindere (doar pentru spirale), astfel încât planta dumneavoastră să beneficieze de suficientă susținere.

Îndepărtarea lăstarilor stimulează formarea fructelor

Lăstarii tineri trebuie îndepărtați în mod regulat de pe axele frunzelor, astfel încât planta să își consume energia cu creșterea fructelor, nu a lăstarilor. Prin îndepărtarea lăstarilor vă asigurați că roșia beneficiază de o alimentare corespunzătoare, de asemenea asigurați sănătatea plantei și facilitați creșterea unor roade mari și bine coapte.

Puteți îndepărta cu ușurință noii lăstari care sunt încă foarte moi, cu ajutorul unghiilor. Dacă lăstarii sunt un pic mai vechi și mai duri, vă recomandăm să folosiți un cuțit ascuțit, ca să nu deteriorați inutil planta. La finalul lunii august, partea superioară a roșiei este curățată, pe lângă lăstari, lăsând o frunză deasupra inflorescenței. Curățarea le permite fructelor formate să continue să se coacă până la primul îngheț.

Identificarea tăciunelui frunzelor și a putregaiului maro într-o etapă timpurie

Pe lângă bolile generate de deficiența de nutrienți și de aportul inconstant de apă, plantele de tomate sunt deseori infestate de tăciunele frunzelor și de putregaiul maro. Roșiile trebuie să opună o rezistență deosebit de mare în fața bolilor fungice în verile mai umede.

Se formează pete gri-verzui, care ulterior devin maronii și se distribuie foarte rapid pe frunze. Nici fructele nu sunt scutite de infestare: Acestea dezvoltă pete maronii, iar miezul de dedesubt se întărește. Îndepărtați părțile bolnave din plantă cât mai curând posibil și tratați vrejul plantei cu un produs de protecție, care combate această boală.