Capital: Domnule Dan Paul, la ultima Adunare Generala a SIF Transilvania ati fost principalul contestatar al conducerii societatii, apoi ati dat in judecata SIF. Ce aveti cu domnul Fercala?
Dan Paul: N-am nimic cu domnul Fercala. A fost o mare diversiune la numararea voturilor la AGA. AGA urma sa fie o simpla formalitate atata timp cat se considera ca toti actionarii care nu erau prezenti votau pentru toate hotararile Consiliului de administratie (CA). Daca 92% n-au venit, ce rost mai avea AGA. E ca si cum la Primaria Capitalei ar fi ramas tot Lis fiindca 70% din populatie n-a venit la vot. Se poate perpetua asa conducerea SIF pe viata.
Capital: Credeti ca veti fi dumneavoastra cel care-i va alunga din scaune pe puternicii presedinti?
Dan Paul: Eu apar niste principii si in acelasi timp imi apar interesele mele de actionar. Nu pot sa-mi apar interesele daca regulile dupa care se joaca nu sunt corecte. La fiecare SIF sunt reprezentanti oameni din tot esicherul politic.
A fost creat un sistem in care la fostele FPP-uri au fost numiti oameni pe criterii politice. Acestia au schimbat actele constitutive astfel incat sa se perpetueze vesnic. La SIF Muntenia au fost si au ramas in CA Radu Vasile, Marian Dumitrescu, Viorel Pana, Ulm Spineanu etc. Fercala a fost numit de PDSR, Taropa a fost in PNTCD, acum este omul lui Radu Vasile, mai este un om din PD, unul din UDMR, nu stiu ce deputat, la fel e peste tot. Oamenii fac aici o meserie la care nu se pricep.
Capital: Cum de v-ati hotarat sa incepeti lupta in justitie cu acesti oameni?
Dan Paul: A fost un schimb de replici in AGA. Noi am contestat cvorumul de 100% pe care il pretinde domnul Fercala. Daca legea spune ca administratorii se aleg prin vot secret, nu putem spune ca votul prin tacere al celor care n-au votat este un vot secret. Astfel se poate spune ca se cunostea dinainte votul celor 92% din actionari care n-au venit la aga si n-au dat procura. A doua problema pe care am ridicat-o este accesul la management. Legea nr. 31 care guverneaza societatile comerciale spune ca AGA este organul suprem al societatii care numeste organele de conducere. Dar daca votul e viciat, cum il mai numeste?
Capital: Asadar, revenim la vechea problema: sunt SIF societati comerciale sau fonduri de investitii de tip inchis? Obiectul lor de activitate indica faptul ca sunt fonduri, iar activitatea lor este reglementata de regulamentele CNVM.
Dan Paul: Ar trebui sa fim mai rigurosi cand vorbim de piata de capital. In Regulamentul nr. 9 al CNVM sunt reglementari comune pentru fondurile de investitii si societatile de investitii. Sunt si prevederi separate, si capitole separate. Fondurile sunt societati civile fara personalitate juridica, pe cand SIF sunt societati de investitii constituite ca societati comerciale pe actiuni cu personalitate juridica.
Capital: O prima victorie ati obtinut. Tribunalul din Brasov a acceptat actiunea dumneavoastra si a constatat nulitatea unor clauze din statut pe care dvs. le-ati constestat. Ce va urma?
Dan Paul: SIF va face apel si voi face si eu apel la ceea ce n-am castigat in prima instanta. N-am avut castig de cauza la contestarea prevederii care limiteaza dreptul detinerii de actiuni la SIF la un procentaj de 0,1%. Eu am atacat chiar actele constitutive ale societatii, si instanta mi-a dat dreptate in cea mai mare parte.
Capital: Dar actul constitutiv al oricarei societati comerciale este aprobat in prealabil de un judecator de pe langa camera de comert. Cum au putut fi incluse in statut prevederi ilegale?
Dan Paul: Nu vreau sa comentez. Cert e ca statutul a trecut de acei functionari, la fel cum a trecut si de functionarii CNVM, desi unele puncte din statut sunt contrare Regulamentului nr. 9. Acesta spune ca trebuie sa limitezi detinerile si votul la 5%, nu 0,1%, iar cel care anunta ca s-a depasit procentajul si-l obliga pe actionar sa vanda este banca depozitara, nu bursa, nici CNVM. Legea imi da voie sa am 5%.
Capital: Argumentul SIF e ca actionariatul s-ar concentra in mainile catorva oameni care-si vor face propriile jocuri?
Dan Paul: Interzice asta legea? Nu. Deci ar fi foarte bine daca s-ar intampla asa. Oamenii vor fi responsabili pentru banii pe care-i vor baga si vor decide ce-i mai bine pentru ei si societate. De unde stiti ca in momentul de fata actuala conducere nu-si face propriile jocuri?
Capital: Daca decizia Tribunalului Brasov ramane valabila, asta inseamna blocarea dividendelor si v-ati putea atrage oprobiul celorlalti actionari?
Dan Paul: Dividendele au fost deja distribuite, dar nu cred ca asa se pune problema. Daca se mentine situatia actuala a SIF, toti actionarii pierd. Cred ca, in valoare absoluta, valoarea activelor SIF scade in fiecare zi. Din activitatea lui zilnica de baza, SIF e pe pierdere. Are rezultate bune datorita plasamentelor in banci sau titluri de stat. SIF a dat un dividend de 16% din valoarea nominala, aceasta este rata dividendului, sau profitabilitatea. Daca tinea 1.000 de lei la CEC, actionarul primea 50% .
Capital: Asta daca luati valoarea nominala si nu cea de piata a actiunii.
Dan Paul: Daca se calculeaza la valoarea declarata, valoarea activului net este de 4.000 si atunci reiese o profitabilitate si mai redusa. Eu cred ca SIF Transilvania este prost administrata si de aceea vreau sa intervin, e dreptul meu, ca actionar. E o afacere mare, dar eu cer SIF sa realizeze profit si sa aiba respect pentru actionariat. Sunt de acord ca daca SIF are 10 milioane dolari profit sa aloce 10% conducerii societatii si am propus acest lucru si in AGA. As fi de acord, de asemenea, ca Mihai Fercala sa detina 5% din actiunile SIF, fiindca atunci as fi sigur ca va gestiona societatea mai bine.
Capital: Presedintii SIF au o anumita greutate in mediul economic si politic pentru a fi usor de clintit de dvs.
Dan Paul: Daca au greutate, nu inseamna ca au si dreptate. Dreptatea si adevarul vor iesi intotdeauna la suprafata. Interesul lor de a transforma SIF in fond este cu totul in dispret fata de lege si actionari. Daca creeaza un fond, nu mai sunt subordonati celor care le dau banii, actionarilor. Doriti sa ajungem la noi cazuri SAFI sau FNI?
Capital: Sunteti deci impotriva transformarii SIF in fonduri inchise?
Dan Paul: SIF trebuie sa ramana societati pe actiuni. In momentul transformarii in fond, eu nu am acces ca actionar. Cred ca in Romania exista legi si este foarte bine reglementata piata de capital. Trebuie doar ca legile sa fie respectate.
Capital: Daca totusi presedintii vor reusi transformarea societatii in fond ?
Dan Paul: E o alta problema. La schimbarea formei juridice, actionarii au dreptul sa primeasca contravaloarea actionilor lor la valoarea de piata sau la valoarea contabila, daca nu sunt de acord cu transformarea. Eu o sa cer 4.000 lei conform valorii contabile si as vrea sa vad de unde va avea SIF sa-mi plateasca mie sau celorlalti actionari aceasta suma. Cumpar acum de pe piata la 500 lei si ii astept sa se transforme in fond.     

Carte de vizita
Varsta:32 de ani
Studii: ASE Bucuresti, Facultatea de Comert.
Activitate profesionala: a lucrat pana in 1989 ca electrician la Institutul de Mecanica Fina, apoi ca
bibliotecar in Departamentul de relatii externe la CCIR, a condus o firma de confectii textile pana in ‘97. In 1997 a infiintat SVM Finaco Securities, unde este actionar majoritar si director general.