Asasinarea fostului premier japonez ridică multe semne de întrebare cu privire la securitatea figurilor publice

Asasinarea fostului premier al Japoniei, Shinzo Abe, a dus la ridicarea mia multor întrebări cu privire la protecția de care beneficiază persoanele importante, mai ales în contextul în care această țară este cunoscută pentru numărul extrem de mic de violențe și infracțiuni.

Amintim că Shinzo Abe și-a pierdut viața vineri, în orașul Nara, în timp ce se afla în plină campanie electorală pentru candidații Partidului Liberal-Democrat. Oficialul japonez a fost împușcat de la o distanță de 3 metri, potrivit Nippon TV.

Ulterior, poliția a arestat un bărbat de 41 de ani, anunțând, de asemenea, că atacul a fost comis cu o armă improvizată, dar că și bărbatul a recunoscut crima. Presa niponă mai scrie că un oficial din cadrul departamentului de poliție din Nara a declarat că va fi efectuată o analiză cu privire la măsurile de securitate de la eveniment pentru a vedea dacă acestea erau suficiente. În plus, vor fi întreprinse și acțiuni care se impun. De asemene, în locuința celui care l-a împușcat mortal pe fostul premier al Japoniei au fost găsite mai multe arme.

Potrivit televiziunii din Japonia, Abe era protejat la mitingul de vineri de un ofiţer de poliţie specializat înarmat care s-a deplasat de la Tokyo şi de alţi poliţişti locali. Totuși, poliția din Nara a refuzat să spună câți polițiști s-au ocupat de securitatea lui Shinzo Abe, scrie Reuters.

Măsurile de securitate ar fi trebuit să fie mai puternice

Pe fondul acestei tragedii, fostul detectiv de poliție, Masazumi Nakajima, a declarat că „oricine putea să-l lovească de la distanţa aceea. Cred că securitatea a fost puţin prea slabă”, în timp ce Koichi Ito, specialist în securitatea VIP-urilor, spune că „persoana trebuie să fie acoperită din toate direcţiile. Dacă un astfel de lucru nu este asigurat 100%, atunci nu este bine”.

Paul Nadeau, care a participat la evenimente de campanie împreună cu Abe în trecut, a declarat că discursuri precum cel de vineri sunt „evenimente aproape intime”.

„Publicul este aproape, de obicei umple o piaţă în faţa unei gări”, a spus Nadeau, care a lucrat în trecut pentru un oficial al PLD şi care este acum profesor asistent la Temple University of Japan din Tokyo.

„Niciodată nu ai o senzaţie de insecuritate sau pericol sau ceva de genul ăsta”, a spus el.

Iwao Horii, un membru al PLD care stătea lângă Abe când a fost împuşcat, a spus că pregătirile pentru eveniment nu au fost neobişnuite şi că în jur de 15 membri ai staffului partidului s-au ocupat de controlul mulţimii, în timp ce securitatea a fost gestionată de poliţia locală.

Toate partidele mari din Japonia au anunţat suspendarea campaniei electorale după asasinat.

Mai multă prudență după asasinarea fostului premier japonez

Grant Newsham, un ofiţer în retragere din US Navy şi fost diplomat în cadrul Forumului japonez pentru studii strategice, a declarat că se aşteaptă la mai multă prudenţă şi la o protecţie mai strictă a politicienilor de rang înalt în Japonia după asasinarea lui Abe.

„Se vor pune întrebări despre securitate. În mod clar măsurile de securitate ar fi fost mult mai stricte pentru, să spunem (prim-ministrul Fumio), Kishida”, a spus Robert Ward, din cadrul International Institute for Strategic Studies de la Londra.

„Dar apropierea de alegători este o trăsătură a campaniilor electorale japoneze. Am fost la mitinguri de campanie şi publicul este aproape. Poate că acest lucru se va schimba. Dacă va fi aşa, atunci ar fi păcat”, a adăugat el.