Proiectul introduce, potrivit unui comunicat transmis de ASF, câteva modificări în ceea ce priveşte condiţiile pentru obţinerea şi menţinerea autorizaţiei de funcţionare.
"Odată cu introducerea proiectului în consultare publică, două dintre prevederile acestuia au suscitat un interes deosebit în rândul brokerilor de asigurări", se arată în comunicatul citat.
Prima dintre acestea se referă la obligativitatea constituirii unui capital social subscris şi vărsat în formă bănească, a cărui valoare nu poate fi mai mică de 250.000 lei.
A doua modificare la care face referire documentul ASF vizează asigurarea unei capacităţi financiare (fonduri proprii) care în permanenţă să fie la nivelul de 4% din suma primelor anuale intermediate, dar nu mai puţin de 15.000 euro.
"Iniţierea proiectului în această formă de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a ţinut cont de câteva realităţi ale pieţei de intermediere în asigurări", menţionează comunicatul.
Una dintre acestea se referă la faptul că brokerii de asigurare şi/sau reasigurare (societăţi de intermediere sau agenţi de intermediere în asigurări sau reasigurări cum au fost numiţi iniţial – 1991) au pornit cu o cerinţă de capital social de aproximativ 25.000 dolari în 1991, ajungând la un nivel de aproximativ 5.000 dolari. Odată cu trecerea în legislaţia secundară, în 2001 s-a făcut precizarea că valoarea capitalului social va fi actualizată prin intermediul normelor, lucru care nu a mai fost realizat de atunci, această valoare diminuându-se continuu şi ca urmare a deprecierii accentuate a monedei naţionale în această perioadă de timp.
"Toate celelalte instituţii financiare non-bancare (SSIF, IFN, societăţi de leasing) au capitaluri sociale care pornesc de la o valoare minimă de 50.000 euro", informează documentul Autorităţii.
Al doilea aspect luat în calcul la elaborarea proiectului îl reprezintă faptul că volumul primelor intermediate a crescut continuu neînsoţit de creşterea corespunzătoare a capitalizării de natură să acopere riscurile suplimentare introduse în sistem;
"Primii 50 de brokeri deţin 73% din valoarea primelor intermediate, dar 60% dintre aceştia funcţionează, paradoxal, pe capitaluri minime. În acelaşi timp, 43% dintre societăţile de brokeraj ar îndeplini noile condiţii cumulative de capitalizare. Rezultă aşadar o asimetrie totală între societăţile de brokeraj bine capitalizate şi cele cu poziţii de piaţă agresive şi riscante, necapitalizate suficient", se arată în comunicatul ASF.