Update:
Reacția Euroins la sancțiunea ASF
Compania Euroins România a transmis o reacție ca urmare a sancțiunii primite din partea ASF. Într-un comunicat transmis joi, societatea de asigurări a declarat că a plătit daune în doar cinci zile, pentru mai mult de 35.000 de dosare, în primul trimestru al acestui an, cu 25% mai rapid decât plăţile din ultima parte a anului 2021.
În trimestrul 4 din 2021, Euroins România a raportat oficial Autorităţii de Supraveghere Financiară că a plătit daune, în medie, în mai puţin de 7 zile, în timp ce în T2 2021, timpul mediu de plată a daunelor auto era de 38 de zile.
„Rezultatele actuale arată o evoluţie semnificativă faţă de prima parte a anului trecut, când, în T2 2021, timpul mediu de plată a daunelor auto era de 38 de zile. Performanţa Euroins România, în prima parte a acestui an, vine ca urmare a schimbărilor începute în 2021, alături de creşterea echipei de experţi, digitalizarea companiei şi îmbunătăţirea experienţei clienţilor în toate serviciile pe care le oferim”, se mai arată în comunicat.
În context, Tanja Blatnik, CEO Euroins România, a precizat că asigurătorul procesează şi plăteşte mai mult de 12.000 de dosare de daună pe lună.
„Euroins depune toate eforturile pentru a procesa cererile cât mai rapid şi cât mai eficient posibil. Rezultatele schimbărilor pe care le implementăm în cadrul companiei au adus deja îmbunătăţiri vizibile, întrucât primim din ce în ce mai multe reacţii pozitive de la clienţi. Procesăm şi plătim mai mult de 12.000 de dosare de daună pe lună, pe care continuăm să le soluţionăm într-un termen cât mai scurt. Subliniem că situaţia la care se face referire în comunicarea ASF, este doar excepţională, limitată la câteva zeci de cazuri şi nu este o practică obişnuită”, a declarat Tanja Blatnik, potrivit comunicatului citat.
Știrea inițială:
O nouă amendă pentru Euroins
Euroins România a fost din nou sancţionat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în luna mai 2022 cu o amendă de 419.900 lei pentru întârzierea plăţilor dosarelor de daună şi neachitarea penalităţilor de întârziere, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii ASF.
ASF a mai amendat compania în luna martie 2022 cu 3 milioane lei, din care Euroins trebuia să plătească suma de 2,39 milioane lei pentru înregistrarea unor fonduri neconforme şi 652.100 lei pentru neprezentarea tuturor documentelor solicitate de echipa de control, plata cu întârziere a despăgubirilor RCA, neplata unor penalităţi, constatarea daunelor RCA cu întârziere şi subevaluarea rezervei de daună avizată.
Pe lângă suma cumulată de 3 milioane lei, ASF a sancţionat şi CEO-ul companiei, Tanja Blatnik, cu o amendă de 98.500 lei pentru transmiterea unor raportări neconforme.
Pe de altă parte, Consiliul ASF a adoptat, în luna mai 2022, și alte decizii de sancţionare a unor entităţi/persoane care activează în piaţa financiară non-bancară pentru încălcarea unor prevederi ale legislaţiei incidente.
Amenzi date de ASF pe piața de capital
În ceea ce priveşte piaţa de capital, ca urmare a valorificării rezultatelor unui control periodic la SAI Swiss Capital Asset Management SA, au fost dispuse unele măsuri precum: sancţionarea cu amendă în cuantum de 10.400 lei a SAI Swiss Capital Asset Management SA şi sancţionarea cu avertisment a Ioanei Valeria Avram, în calitate de director general şi ofiţer de conformitate în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor şi a finanţării terorismului.
De asemenea, ASF a decis sancţionarea cu amendă în cuantum de 2.500 lei a Ionelei Vaitiş, în calitate de Director general adjunct şi membru al Consiliului de Administraţie, şi cu 6.000 lei a lui Robert Iulian Dănilă, în calitate de ofiţer de conformitate (RCCO).
ASF a mai dispus sancţionarea cu amendă în cuantum de 2.300 lei a lui Marian Răzvan Bucur, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi membru al Comitetului de Audit, şi cu 2.100 lei a lui Florin Costel Isac, în calitate de membru al Consiliului de Administraţie şi membru al Comitetului de Audit.
Totodată, ASF a hotărât sancţionarea cu avertisment a lui Ioan Cavaleru, în calitate de operator back-office şi administrator de reţea, precum şi impunerea unui plan de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.
„Principalele deficienţe constatate au vizat unele aspecte privind guvernanţa, cadrul procedural/organizatoric, activitatea funcţiilor cheie şi activitatea operaţională a societăţii”, notează reprezentanţii ASF.
În urma controalelor, Consiliul ASF a mai decis sancţionarea cu avertisment a SSIF Interdealer Capital Investment.
În ceea ce priveşte SAI Broker SA, ASF a hotărât sancţionarea cu avertisment a lui Adrian Danciu (preşedinte – director general) şi Cosmin-Bogdan Ilieş (reprezentant compartiment control intern/ofiţer de conformitate).
Pe de altă parte, în urma unor controale la Prebet SA, s-a decis sancţionarea cu amendă în valoare de 40.700 lei a societăţii Auşel Imobiliare SRL, în calitate de acţionar.
Amenzi date intermediarilor
Conform sursei citate, în ceea ce priveşte intermediarii, Mercedes – Benz Insurance Broker a primit o amendă în cuantum de 5.791 de lei, Renomia – SRBA Insurance Broker a fost sancţionată cu 7.897 de lei, Millenium Insurance Broker (MIB) cu 9.270 de lei, Safety Broker de Asigurare (18.477 de lei), Inter Broker de Asigurare (117.996 lei).
De asemenea, Renomia – SRBA Insurance Broker S.R.L. a fost sancționată cu amendă în cuantum de 7.897 de lei, întrucât compania de brokeraj nu a avut implementată autentificarea în doi factori. Potrivit ASF s-au încălcat astfel prevederile art. 16 alin. (2) lit. e) din Norma A.S.F. nr. 4/2018 privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, cu modificările și completările ulterioare.
De asemenea, compania Millenium Insurance Broker (M.I.B.) S.A. a primit o amendă în cuantum de 9.270 de lei, întrucât societatea nu a asigurat îndeplinirea cerinței prevăzute la art. 16 alin. (2) lit. d) din Norma A.S.F. nr. 4/2018 privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate şi/sau supravegheate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, cu modificările și completările ulterioare, în ceea ce privește monitorizarea în vederea asigurării controlului asupra accesului utilizatorilor
În ceea ce privește Safety Broker de Asigurare S.A., sancționarea cu amendă în cuantum de 18.477 de lei, a fost dată pentru că societatea nu a asigurat îndeplinirea cerințelor prevăzute la art. 16 alin. (2) lit. d) din Norma A.S.F. nr. 4/2018 privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, cu modificările și completările ulterioare, cu privire la jurnalizarea, monitorizarea, în conformitate cu reglementările specifice în materie, pentru a asigura controlul asupra accesului utilizatorilor, a locului de unde are loc accesul și a datelor accesate, inclusiv a celor cu caracter personal.
Inter Broker de Asigurare S.R.L. a fost sancționată cu amendă în cuantum de 117.996 lei, întrucât compania de brokeraj nu a asigurat utilizarea de credenţiale personalizate doar de către personalul autorizat/înregistrat, fiind încălcate prevederile art. 16 alin. (2) lit. c) din Norma A.S.F. nr. 4/2018 privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, cu modificările și completările ulterioare.
Totodată, Amsterdam Broker de Asigurare a fost sancţionată cu avertisment scris, întrucât societatea nu a respectat termenul legal de transmitere a modificărilor actului de identitate al administratorului companiei de brokeraj, iar Comisasig Broker de Asigurare a fost sancţionată tot cu avertisment scris, întrucât societatea a modificat actul constitutiv fără aprobarea ASF.
În fine, Comisasig Broker de Asigurare S.R.L. a fost sancționată cu avertisment scris, întrucât societatea a modificat actul constitutiv fără aprobarea A.S.F.
Amenzi și pentru fondurile de pensii private
În ceea ce priveşte pensiile private, Alina Cecilia Andreescu, în calitate de director general al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private, a fost sancţionată cu amendă contravenţională în cuantum de 100.000 de lei şi, complementar, cu interzicerea, pe o perioadă de 180 de zile, a desfăşurării activităţilor reglementate de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat.
„În sarcina directorului general s-au reţinut fapte contravenţionale privind efectuarea unor înregistrări în contabilitate, care nu au avut la bază documente justificative, nu au raţionament economic, contravin funcţionalităţii conturilor şi care nu reflectă situaţia reală a patrimoniului administratorului BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA”, se menţionează în comunicat.
Totodată, Laurent Simon Doubrovine şi Raluca Ioana Moise, în calitate de membri ai Consiliului de Administraţie al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private, au fost sancţionaţi cu amenzi contravenţionale în cuantum de 60.800 de lei (fiecare) şi, complementar, cu interzicerea, pe o perioadă de 180 de zile, a desfăşurării activităţilor reglementate de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat.
Arnaud Charles Marie Rene Briere de la Hosseraye, în calitate de membru al Consiliului de Administraţie al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private, a fost sancţionat cu amendă contravenţională în cuantum de 55.500 de lei şi, complementar, cu interzicerea, pe o perioadă de 180 de zile, a desfăşurării activităţilor reglementate de lege.
„În sarcina membrilor Consiliului de Administraţie al societăţii s-au reţinut fapte contravenţionale, din care rezultă că aceştia nu au asigurat un management prudent şi corect al administratorului BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA, fapt ce a afectat patrimoniul administratorului”, se menţionează în comunicat.
Astfel, având în vedere sancţiunile menţionate, ASF a procedat, conform prevederilor Regulamentului nr. 1/2019 cu modificările şi completările ulterioare, la reevaluarea membrilor structurii de conducere ale căror autorizaţii erau în vigoare la data de 11.05.2022.
În urma finalizării procesului de reevaluare, Consiliul ASF a hotărât: retragerea aprobării acordate Alinei Cecilia Andreescu, în calitate de director general al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private.
De asemenea, Consiliul ASF a decis retragerea aprobării acordate Ralucăi Ioana Moise şi lui Arnaud Charles Marie Rene Briere de la Hosseraye, în calitate de membri ai Consiliului de Administraţie al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private.
Pe de altă parte, Corina Mădălina Cojocaru, în calitate de director general adjunct şi înlocuitor de drept al directorului general al BT Pensii Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative, în perioada 1 decembrie 2021 – 31 martie 2022, a fost sancţionată cu avertisment scris pentru o situaţie de nerespectare a prevederilor legale în ceea ce priveşte operarea transferului unui participant la un alt fond de pensii facultative.
Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.