'Execuţia bugetară a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), la 30 septembrie 2015, s-a încheiat cu un excedent de 28,34 milioane de lei, aproape triplu faţă de rezultatul consemnat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Veniturile realizate în primele nouă luni ale anului, în cuantum de 117,86 milioane de lei, au înregistrat o creştere uşoară (2,5%) comparativ cu perioada similară a anului trecut, deşi contribuţiile entităţilor reglementate, autorizate şi supravegheate de ASF au fost reduse de la 1 ianuarie 2015', se menţionează în comunicatul citat.
Sectorul Asigurări – Reasigurări a generat un volum al încasărilor, în perioada ianuarie-septembrie 2015, de 48,08 milioane de lei (40,79% din încasările totale ale ASF), în creştere cu aproape 30% faţă de intervalul similar al anului trecut.
Veniturile generate de către Sectorul Instrumente şi Investiţii Financiare, în primele nouă luni ale anului, au fost de 38,36 milioane de lei (32,54% din total), în scădere cu 14,57% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 'Scăderea a fost determinată, pe de o parte, de reducerea semnificativă a volumului tranzacţiilor bursiere, iar pe de altă parte suma estimată a se încasa din derularea ofertelor publice de vânzare – cumpărare – preluare nu a fost realizată, întrucât nu s-au derulat oferte semnificative. De asemenea, una dintre cauzele diminuării încasărilor o reprezintă reducerea cotelor şi comisioanelor pe piaţa de capital de la 15 septembrie 2014, respectiv de la 1 ianuarie 2015 (25% a cotei la valoarea tranzacţiilor, cu 33% a cotei la valoarea ofertelor publice de cumpărare, cu 80% a cotei la valoarea ofertelor publice de vânzare, cu 16,6% a cotei la valoarea ofertelor publice de preluare, cu 6,03% a cotei lunare aplicate asupra activului net al fondurilor de investiţii etc.)', se mai arată în comunicatul ASF.
Volumul încasărilor generate de Sectorul Pensii Private s-a situat, în perioada menţionată, la 29,39 milioane de lei (24,94% din total), cu 18,47% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. Sursa principală a încasărilor în cadrul acestui sector, în perioada de analiză, este reprezentată de contribuţiile plătite de entităţile din sistemul de pensii administrate privat – administratorii de fonduri (Pilonul II).
Diferenţa de 1,73% din totalul veniturilor realizate de către ASF în primele nouă luni ale anului o reprezintă venituri proprii din alte surse (dobânzi, venituri din chirii etc.).
Potrivit comunicatului, ASF are în vedere analizarea şi reducerea în continuare a contribuţiilor entităţilor din piaţa financiară non-bancară pe măsura creşterii activităţii în piaţă şi a optimizării proceselor de reglementare, autorizare-avizare şi supraveghere.
Cheltuielile totale realizate în primele 9 luni ale anului 2015 au fost în cuantum de 89,5 milioane de lei, în scădere cu 14,57% faţă de perioada similară a anului 2014. În intervalul menţionat, cheltuielile cu personalul au scăzut cu 20,44% faţă de primele nouă luni ale anului 2014, precizează ASF.
În acelaşi timp, 'cheltuielile totale de capital s-au menţinut cu mult sub nivelul bugetat (la 40%) din cauza imposibilităţii de a realiza investiţiile IT programate, ca urmare a derulării cu dificultate a procedurilor de achiziţie publică', se mai arată în comunicat.
AGERPRES