Membrii Consiliului au fost informați despre restabilirea situației financiare a asigurătorului la data de 31 martie 2017, în baza documentelor prezentate de către societate și a verificărilor efectuate de către direcțiile de specialitate din cadrul ASF, cu privire la acordarea de către acționarul principal existent a unui împrumut subordonat, în numerar, în sumă de 50 milioane de euro, se arată într-un comunicat al Autorității.
În acest sens, Consiliul ASF a dispus închiderea procedurii de redresare financiară a societăţii City Insurance, în conformitate cu prevederile art.20 lit. a) din Legea 503/2004 privind redresarea financiară, falimentul, dizolvarea şi lichidarea voluntară în activitatea de asigurări.
Totodată, ASF a stabilit în sarcina conducerii asigurătorului punerea în aplicare a unui set de măsuri, pentru o perioadă de 6 luni de la data primirii deciziei, prin care Autoritatea va monitoriza modalitatea de instrumentare a dosarelor de daună RCA, precum și politica de investiții a societății.
Consiliul ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan la societatea City Insurance în luna aprilie a anului 2016, prin Decizia ASF nr. 901/18.04.2016.
Noul preşedinte al ASF, Leonardo Badea a spus, într-un interviu pentru Capital, că poliţele RCA nu se vor scumpi în următoarea perioadă și că se aşteaptă intrarea pe această piață a unor noi companii.
„Cred că piaţa RCA va intra într-un proces de normalizare. Avem un prim indiciu – preţurile de referinţă, ca mecanism menit să ofere un reper asiguratului”, a declarat Badea.
„Ce este şi mai important, avem acum un nou cadru, o nouă lege RCA, la care am lucrat şi eu din poziţia de Preşedinte al Comisiei de Buget Finanţe din Camera Deputaţilor, şi care, ţinând cont de diversele opinii şi argumente exprimate până acum, reglementează mult mai bine toate aspectele care au generat disfuncţionalităţi în trecut. De asemenea, norma de aplicare a legii, care a făcut obiectul unor consultări extensive cu toţi actorii din piaţa RCA, va aduce toate clarificările necesare cu privire la modul în care această lege va fi implementată. În plus, se aşteaptă intrarea unor noi companii pe acest segment, piaţa se deschide şi mai mult şi devine astfel şi mai competitivă. Nu cred, prin urmare, că există premisele unor creşteri ale tarifelor poliţelor RCA”, a mai spus șeful ASF.
ASF a organizat luni cea de-a doua sesiune a dezbaterilor publice pentru definitivarea Proiectului de Normă privind asigurările auto din România, pentru aplicarea noului cadru al pieței asigurărilor dat de Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto.
„Nu sunt modificări semnificative față de proiectul publicat pe site. Numai în ceea ce privește bonus malus am discutat cu toți cei implicați și am convenit ca cel care este asigurat și are un comportament adecvat în trafic trebuie să fie bonusat, trebuie să primească un discount semnificativ”, a afirmat Cornel Constantinescu, vicepresedintele ASF, potrivit Money.ro.
„Am crescut acest bonus de la 32% la 50%. Astăzi, cei care au un comportament adecvat în trafic primesc un discount de 50% la clasa de bonus 8. În ceea ce privește categoria persoanelor care sunt malusate, care au un comportament inadecvat în trafic, care fac accidente, care ne împing către zona de creștere a tarifelor și de rezolvare a acestor probleme pe care le constatăm că există, vor fi malusați până la 180%. Era 200%, dar 180% a rezultat în urma dezbaterilor cu asociații de protecția a consumatorului, transportatori, service-uri”, a arătat Constantinescu.