Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a încheiat primul semestru cu un excedent de peste 17 milioane lei, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.
'Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a fost informat (în cadrul şedinţei de miercuri n.r.) asupra execuţiei bugetare pe semestrul I 2016, care s-a încheiat cu un excedent de 17.051.837 lei. Veniturile s-au realizat în proporţie de 106,45%, ponderea cea mai mare (89,61%) provenind din cotele pentru funcţionarea, administrarea şi supravegherea organismelor de plasament colectiv, fondurilor de pensii private şi asigurătorilor, şi numai 3,89% din cotele aferente tranzacţiilor cu instrumente financiare şi oferte publice (BVB). Cheltuielile s-au realizat în proporţie de 75,28% faţă de prevederile pentru această perioadă, în principal datorită realizării parţiale a planului de investiţii şi cheltuieli de capital (35,39%), a cheltuielilor mai mici cu bunuri şi servicii (53,03%), dar şi a cheltuielilor mai reduse cu personalul (90,94%)', se arată în document.
Conform comunicatului, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a avizat şi reavizat un număr de 103 agenţi şi a retras avizele pentru 25 de agenţi care desfăşoară activităţi de marketing pentru fondurile de pensii facultative şi administrate privat.
De asemenea, Consiliul a luat notă de Raportul primului audit financiar efectuat de către Curtea de Conturi la ASF pentru exerciţiul financiar 2015, în baza Legii 148/2015, care lărgeşte aria de verificare asupra contului de execuţie în integralitatea lui.
'Nu au fost constatate nereguli şi abateri de la legalitate şi regularitate care să conducă la producerea de prejudicii, dar au fost dispuse măsuri privind întărirea funcţiilor de audit şi control intern, controlul financiar preventiv şi conducerea contabilităţii, inventarierea elementelor de natura activelor etc., precum şi regularizarea în totalitate a constatărilor din anii anteriori (2013-2014)', menţionează sursa citată.
Consiliul ASF se întruneşte în fiecare săptămână pentru a decide asupra măsurilor care trebuie adoptate pentru buna funcţionare şi pentru supravegherea eficientă a pieţelor financiare nebancare, a participanţilor şi operaţiunilor pe aceste pieţe.