ASF propune plafonarea tarifelor RCA până la 30 septembrie

Astăzi, la începutul ședinței de guvern, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus oficial prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 30 septembrie. El a exprimat bucuria sa față de această inițiativă a ASF.

Potrivit lui Marcel Ciolacu, “e o măsură necesară pentru a împiedica apariția unor dezechilibre în piață”.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu; SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică proiectul elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, prin care se propune prelungirea până la data de 30 septembrie 2024 a perioadei de aplicare a Hotărârii de Guvern nr. 1326/2023. Această HG stabilește tarifele de primă maxime și alte măsuri aplicabile societăților de asigurare care oferă asigurare obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus astăzi o ordonanță de urgență pentru modernizarea pieței de capital din România, cea mai importantă noutate fiind că IMM-urile vor avea posibilitatea de a se finanța prin intermediul pieței de capital.

Ministerul Finanțelor a anunțat că ASF intenționează să prelungească plafonarea tarifelor RCA până la 30 septembrie 2024.

În același timp, actul normativ stabilește următoarele:

  • tarifele de primă maxime,
  • contractele asupra cărora se aplică,
  • comisioanele de distribuție aferente contractelor, clasa bonus/malus ce se aplică, implicațiile BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România),
  • despăgubirile acordate de către asigurătorii RCA pentru acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeași clasă sau dintr-o clasă inferioară,
  • perioada maximă pentru care se pot acorda despăgubirile,
  • contravențiile și sancțiunile aplicabile.

Tarifele de primă maxime au fost stabilite în februarie 2023

Tarifele de primă maxime au fost stabilite la nivelul propriilor tarife de primă practicate de fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, având posibilitatea de a fi ajustate cu maximum 6,8%. Aceste tarife sunt valabile pentru o perioadă de 3 luni de la intrarea în vigoare a proiectului de act normativ și se aplică contractelor RCA încheiate după această dată.

Comisioanele de distribuție pentru contractele RCA sunt limitate la maximum 8% din prima netă, pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii.

Calculul despăgubirilor este determinat în funcție de un tarif care nu poate depăși costul mediu practicat de reprezentanțele rent-a-car pentru închirierea de autoturisme fără conducător auto și se acordă doar în cazul în care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.

Perioada maximă pentru care se pot acorda despăgubirile este de 30 de zile, fie de la data eliberării autorizației de reparație de către unitățile Poliției Române, fie de la data eliberării documentului de intrare în reparație de către asigurătorul RCA. Aceste termene pot fi prelungite doar cu aprobarea asigurătorului RCA în situații justificate, însoțite de documente probatorii.

În cazul vehiculelor care nu mai pot fi reparate și sunt declarate ca daună totală economică, despăgubirile menționate acoperă perioada de la constatarea avariilor până la prezentarea ofertei de despăgubire, respectând termenele stipulate de Legea nr. 132/2017, cu modificările și completările ulterioare. În această situație, valoarea despăgubirii pentru înlocuirea temporară a vehiculului avariat nu poate depăși 25% din valoarea de piață a vehiculului deteriorat.