Piaţa de capital a suferit un adevărat şoc miercuri, în urma anunţului de marţi seara al ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, iar valoarea companiilor listate la bursă a scăzut dramatic, cum numai la criza economico-financiară din 2008-2009 s-a mai întâmplat.
Potrivit calculelor Capital, valoarea companiilor private şi de stat listate la bursă a scăzut miercuri cu 14,89 miliarde lei (3,26 miliarde euro). Este a doua cea mai agresivă scădere din istoria Bursei de Valori Bucureşti (BVB) pe indicele BET, de 11,21%, la sfârşitul şedinţei de tranzacţionare. Un recul mai mare a fost în 7 ianuarie 2009, de 12,29%.
„În situaţia în care, în urma analizelor efectuate, sunt constatate nerespectări ale prevederilor legale incidente, Autoritatea adoptă măsuri care pot fi făcute publice, în funcţie de caracterul acestora. Ori de câte ori rezultatul analizelor efectuate s-a concretizat în măsuri de autoritate, care potrivit caracterului acestora se înscriau în categoria informaţiilor publice, acestea au fost aduse la cunoştinţa publicului”, spun reprezentanţii ASF.
Cele mai mari pierderi le-au consemnat acţiunile băncilor, titlurile Banca Transilvania încheind sesiunea cu o scădere de 19,91% şi BRD, de 16,62%.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a prezentat marţi seara, de la Palatul Victoria, o serie de măsuri fiscal – bugetare care urmează să fie adoptate până la sfârşitul acestui an, printre cele mai importante vizând o ”taxă pe lăcomie” care să se aplice, de la 1 ianuarie 2019, instituţiilor financiar-bancare, plafonarea preţului gazelor şi un impozit de 3% pe cifra de afaceri pentru companiile din energie şi telecom.
Tot miercuri, reprezentanţii mediului de afaceri au cerut ASF să efectueze o investigaţie cu privire la scăderile-record de pe BVB.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) trebuie să investigheze toate tranzacţiile care s-au efectuat miercuri la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pentru că ce s-a întâmplat pe bursă este practic o baie de sânge, iar pierderi de 10-15-20% şi creşteri ulterioare nu sunt sănătoase absolut deloc pentru o dezvoltare sustenabilă a pieţei de capital, care se doreşte a fi un motor important de finanţare a economiei româneşti, a afirmat Cristian Agalopol, reprezentant al AmCham şi task force lider Pieţe financiare, în Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR).