Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a decis în şedinţa de miercuri eliminarea aplicării cotei de 1% asupra veniturilor din exploatare în cazul intermediarilor locali - societăţi de servicii de investiţii financiare şi instituţii de credit din România înscrise în Registrul ASF ca intermediari, măsura urmând să intre în vigoare începând cu data de 1 octombrie 2017.
Modificarea Regulamentului nr. 16/2014 privind veniturile Autorităţii de Supraveghere Financiară, care stipula această obligaţie, a avut ca principal obiectiv stimularea şi sprijinirea activităţii pe piaţa de capital a societăţilor de intermediere înregistrate în România.
„Am luat această hotărâre pentru a oferi societăţilor româneşti un tratament similar cu cel de care beneficiază intermediarii autorizaţi în alte state membre. Considerăm că această măsură este una corectă şi se circumscrie misiunii ASF de dezvoltare a pieţelor pe care le supraveghează", a declarat Preşedintele ASF, Leonardo Badea, citat de Agerpres.
ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.