Instituţia a organizat marţi o şedinţă de lucru cu reprezentanţii celor nouă societăţi de asigurare autorizate să vândă poliţe RCA având ca temă verificarea încadrării noilor tarife în plafonul de majorare de 50% convenit prin Protocolul încheiat pe 22 decembrie 2015 şi reiterarea angajamentului de continuare a demersurilor comune menite să conducă la normalizarea pieţei RCA. 

ASF subliniază, într-un comunicat, necesitatea diferenţierii între anumite preţuri de ofertă generate automat de sistemele societăţilor de asigurare, care pot depăşi în unele cazuri plafonul de majorare de 50%, şi tarifele finale din contractele încheiate cu societăţile de transport. 'Asigurătorii au reconfirmat cu ocazia întâlnirii de astăzi (marţi, n.r.) că nu vor depăşi limita convenită, cu atât mai mult cu cât în prezent au posibilitatea de a renegocia condiţiile de preţ, după recenta eliminare din Norma RCA a plafonării reducerilor, aceştia putând oferi practic discounturi oricât de mari', se menţionează în comunicat. 

La discuţii au participat preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, vicepreşedintele instituţiei, Marius Vorniceanu, şi echipa de supraveghere a sectorului de asigurări. 

'Noi monitorizăm permanent situaţia de pe piaţa RCA şi îi invităm pe transportatori să ne semnaleze eventualele cazuri în care ofertele avansate de asigurători nu se încadrează în plafonul de majorare de 50% sau dacă se află în imposibilitatea de a-şi asigura autovehiculele la societăţi care respectă plafonul', a declarat preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu. 

În ceea ce priveşte măsurile pe termen mediu menţionate în Protocolul din 22 decembrie 2015, ASF a constituit un grup de lucru dedicat problematicii RCA, cu participarea UNSAR – asociaţia profesională a asigurătorilor, precum şi a asociaţiilor patronale din transporturi, obiectivul fiind definitivarea unui set de propuneri de reglementare şi de acţiuni cu grafice de execuţie, pentru fluidizarea cât mai grabnică şi sustenabilă a pieţei RCA.  

'Concluziile grupului de lucru vor fi făcute publice pe măsură ce lucrările vor avansa. În acelaşi timp, ASF va continua dialogul activ cu părţile implicate şi evaluarea periodică a respectării angajamentelor din Protocolul încheiat cu transportatorii şi asigurătorii', se menţionează în comunicat. 

Potrivit ASF, întâlnirea la care au participat reprezentanţii societăţilor Allianz-Ţiriac, Uniqa, Asirom, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins, Generali, Groupama şi Omniasig face parte din acţiunile ASF de monitorizare continuă a implementării Protocolului rezultat în urma discuţiilor cu asociaţiile reprezentative ale transportatorilor şi asigurătorilor. 

Reprezentanţii transportatorilor au susţinut, marţi, într-un comunicat remis AGERPRES, că Protocolul semnat la finalul anului trecut, între reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), cei ai transportatorilor din România şi companiile de asigurări, care prevede limitarea creşterii RCA, nu a fost respectat, astfel că asiguratorii au crescut deja valoarea poliţelor RCA mai mult decât s-a negociat. 

'În cazul în care se va dovedi că întâlnirea din 22 decembrie 2015 a fost doar o încercare de inducere în eroare a transportatorilor, pentru a se obţine încetarea protestelor, pe lângă acţiunile noastre viitoare, vom deschide o acţiune în instanţă împotriva ASF, care încalcă mai multe legi internaţionale', se spune în comunicatul COTAR. 

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este instituţia care autorizează, reglementează, supraveghează şi controlează entităţile care activează pe piaţa financiară non-bancară din România. 

AGERPRES