ASF pregătește o structură care va gestiona zona criptoactivelor

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează acum la un memorandum prin care Guvernul României să îi permită asamblarea inclusiv a unei structuri care va gestiona zona criptoactivelor.

Se vizează crearea unei structuri specializate în evaluarea elementelor de finanțare verde pentru fiecare subiect de reglementare în cadrul Digital Operation Resilience (DORA).

Va exista o structură dedicată evaluării, din perspectiva securității cibernetice, a nivelului de reziliență al sistemelor digitale. Se lucrează la o structură care va gestiona zona criptoactivelor, ca urmare a transpunerii unor directive europene. ASF colaborează strâns cu ESMA, autoritatea europeană pentru piețe de capital. Acum, se află în etapa de gândire a unei partajări a atribuțiilor între organismele naționale și cele centrale.

„Chiar la acest moment lucrăm la un memorandum prin care Guvernul să ne permită asamblarea unor structuri care să deservească aceste principii la care și ASF va fi un aderant. Aici mă refer la o structură care în mod special să evalueze elementele de finanțare verde ale fiecărui subiect de reglementare pe Digital Operation Resilience Act (DORA).

Vom avea o structură în care vom evalua, din perspectiva securității cibernetice, nivelul de reziliență al sistemelor digitale și, mai mult decât atât, asamblăm și o structură ce va gestiona zona criptoactivelor, obligație ce rezultă din transpunerea unor directive la nivel european.

Și aici lucrăm foarte aproape cu ESMA, care este autoritatea europeană pentru piețe de capital, și suntem la momentul în care gândim o partajare a atribuțiilor pe organismele naționale, dar și pe cele centrale”, a explicat președintele ASF, Alexandru Petrescu pentru profit.ro.

Alexandru Petrescu
Alexandru Petrescu (SURSA FOTO: Facebook, Alexandru Petrescu)

Unele criptomonede sunt extrem de riscante și speculative

Acum un an de zile, a fost publicat în Jurnalul Oficial al UE Regulamentul (UE) 2023/1114 al Parlamentului European și al Consiliului privind piețele criptoactivelor (MiCA).

ASF a anunțat atunci că a început discuții tehnice cu Banca Națională a României și alte autorități pentru a pregăti implementarea acestui regulament. Regulamentul MiCA va intra în vigoare pe 30 decembrie 2024. Scopul său este protejarea investitorilor prin creșterea transparenței și stabilirea unui cadru clar pentru emitenții și furnizorii de servicii de criptoactive.

Pentru aplicarea acestui regulament, este necesară crearea unui act normativ care să desemneze autoritățile competente la nivel național și să stabilească responsabilitățile pentru diferitele tipuri de criptoactive, luând în considerare și rolul autorităților europene de supraveghere a piețelor financiare.

Anterior, ASF a avertizat că unele criptomonede sunt foarte riscante și speculative. Cei care le cumpără sau le dețin riscă să-și piardă toți banii investiți, deoarece criptomonedele nu beneficiază de protecția și garanțiile oferite de serviciile financiare reglementate.

„ASF reamintește consumatorilor faptul că unele criptoactive sunt extrem de riscante și speculative, astfel încât consumatorii trebuie să fie atenți la riscurile ridicate existente în cazul cumpărării sau deținerii acestor produse, inclusiv posibilitatea de a pierde toți banii investiți.

Criptoactivele se prezintă sub mai multe forme, iar majoritatea acestora nu sunt încă reglementate, nefiind considerate instrumente financiare, așa cum acestea sunt definite de Legea nr. 126/2018 privind piețele de instrumente financiare.

În acest context, avertizăm consumatorii români că, în cazul tranzacționării de criptoactive, aceștia nu beneficiază de protecția și garanțiile asociate cu serviciile financiare reglementate”, au explicat reprezentanții instituției financiare.