Procedurile de retragere la emitenţii care vor să se delisteze de pe piaţa Rasdaq se prelungesc nepermis de mult într-un mod care riscă să creeze noi categorii de investitori prejudiciaţi, avertizează Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) într-un comunicat de presă remis oe adresa redacţiei şi în care atrage atenţia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să remedieze această problemă.
Amânarea remiterii raportului de evaluare în termen de 35 de zile de la exercitarea dreptului de retragere a unor acţionari minoritari este principalul caz care amână procedurile prevăzute de lege şi implicit plata sumelor cuvenite investitorilor. Dincolo de aceasta, amânarea comunicării unui preţ al ofertei crează confuzie în piaţă, mai spune comnunicatul Asociaţiei semnat de preşedintele Laviniu Dumitru Beze.
Care sunt emitenţii unde procedurile sunt în afara termenelor stabilite de lege. AIPC indică Avicola SA Buzău (AVZU), Astral SA Bucureşti (ASBU), BAT SA Mediaş (BAME), CIAC SA Oradea (CIAC), Coreal SA CRAIOVA (CRAL), Comcereal SA VASLUI (CCEV), Conserv SA BUFTEA (CONS), Giurgiu Nav SA (GIUR), Hepites SA Galaţi (HEPI), Icos SA Sibiu (ICOS), Instcomp SA Suceava (INMP), Obcina SA Rădăuţi (OBCI), Metalurgica SA Vlăhiţa (METU), Moldovulcan SA Galaţi (MVUL), Rafinăria Steaua Română SA Câmpina (STRO), Remat SA Galaţi (REMQ), Simerom SA Sibiu (SIEM), Tehnoton SA Iaşi (THNI), Unio SA Baia Mare (UNIO), Vranlact SA Focşani (INLS).
Ce facem cu investitorii care cumpără acum?
În piaţă, acţiunilor acestor emitenţi sunt disponibile la tranzacţionare, ceea ce naşte un dublu neajuns. În primul rând, acţionarii minoritari care au optat pentru retragere, nu beneficiază nici de sumele aferente ofertei atât timp cât întârzie rapoartele de evaluare, iar pe de altă parte, investitori de portofoliu realizează tranzacţii cu titlurile acestor firme de fără a ştii că s-a decis deja delistarea acestora. "Prelungirea nejustificată a duratei pentru emiterea raportului expertului independent şi nedeterminarea preţului de retragere diluează percepţia investitorilor şi îi determină să cumpere acţiunile respectivelor societăţi", mai spune Asociaţia afiliată la organizaţiile europene reprezentative Euroshareholders şi Eurofinuse.
AIPC mai atrage atenţia că, de regulă, investitorii nu au cunoştinţe juridice şi nu solicită consultanţă juridică (inclusiv cu privire la Legea nr. 151/2014) atunci când realizează tranzacţii pe piaţa de capital. Dimpotrivă, ei se bazează pe faptul că societăţile sunt transparente şi îşi respectă obligaţiile legale, iar, în cele din urmă, ASF îşi respectă rolul de supraveghere şi intervine pentru corectarea eventualelor operaţiuni nelegale sau neconcordanţe.
Lucrurile nu stau aşa şi în realitate. "Din păcate, în cazul achiziţiilor în societăţile mai sus menţionate, investitorii investesc practic într-o societate închisă (din care nu vor avea dreptul de retragere reglementat de Legea nr. 151/2014), fără ca respectivele societăţi sau ASF să întreprindă vreun demers pentru a împiedica aceşti investitori să devină captivi în respectivele societăţi", avertizează Asociaţia care susţine că ASF ar fi trebuit să dispună suspendarea de la tranzacţionare a simbolurilor respective.
Ce solicită investitorii
"AIPC se aşteaptă ca ASF să intervină energic şi rapid pentru a corecta această situaţie gravă, în virtutea atribuţiilor sale de protecţie a investitorilor. ASF (dar şi celelalte instituţii ale pieţei, precum BVB, Depozitarul Central, intermediarii implicaţi) trebuie să iasă din pasivitate şi să nu se mai mulţumească doar cu a încasa comisioane, fără cea mai mică preocupare pentru respectarea legalităţii şi a drepturilor acţionarilor", se mai afirmă în documentul citat.
Solicitările investitorilor sunt pentru sancţionarea persoanelor care se fac vinovate de tergiversarea procedurilor de retragere a acţionarilor, accelerarea procedurilor pentru determinarea preţului de retragere de către expertul independent şi compensarea acţionarilor care şi-au exercitat dreptul de retragere pentru neplata preţului datorat lor în termenul maxim de 65 zile de la data depunerii primei cereri de retragere (termen calculat prin coroborarea art. 6 şi 7 din Regulamentul ASF nr. 17/2014), prin obligarea societăţilor în culpă la plata dobânzii legale, calculate de la data expirării termenului respectiv până la data plăţii efective.