Reglementatorul pieţei ia act de falimentul Astra Asigurări, companie care la nivelul lunii iunie se afla într-un stadiu "extrem de serios, de grav", conform caracterizării făcute de preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) Mişu Negriţoiu într-o conferinţă de presă de astăzi preluată de B1 TV. Marja de solvabilitate urcase la 879 milioane lei, lichiditatea era de 0,03%, iar necesarul de capitalizare ar fi fost de un miliard de lei.
Infuzia de capital din partea unor terţi investitori strategici a fost refuzată de acţionarul majoritar. "Au fost lacomi", spune Negriţoiu adăugând că instituţia pe care o conduce interpretează că grupul nu mai avea resursele necesare pentru a asigura capitalizarea necesară a societăţii de asigurări. "Catalogăm drept necooperantă atitudinea acţionarilor principali în procesul de restructurare", a mai spus şeful ASF. Compania era în administrarea specială a KPMG încă de la începutul anului trecut.
Victor Ponta: ASF a spart "buboiul de corupţie şi fraude" de la Astra Asigurări
Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că, după mulţi ani, Autoritatea pentru Supraveghere Fiscală (ASF) a spart "buboiul de corupţie şi fraude" de la Astra Asigurări, adăugând că niciun asigurat nu este în pericol, întrucât măsurile luate de ASF, în baza legislaţiei, acoperă orice risc. "După mai mulţi ani (prea mulţi după părerea mea) ASF a spart buboiul de corupţie şi fraude de la ASTRA ASIGURĂRI. Încă din 2013 Guvernul, ASF şi BNR am sesizat organele penale şi am informat public asupra incredibilelor matrapazlâcuri făcute de Dan Adamescu (paguba este estimată la cel puţin 500 milioane lei), dar protecţia politică şi mediatică pe care acesta a cumpărat-o de-a lungul anilor a fost extrem de eficientă (din banii deturnaţi de la asiguraţi 120 milioane de lei au fost folosiţi pentru finanţarea 'deontologilor' de la 'România Liberă' care şi azi dau lecţii de morală tuturor în timp ce încasează bani furaţi, iar politicienii PDL/PNL stimulaţi generos au luptat cu toate armele ca să-l protejeze pe generosul domn Adamescu, cel care şi acum se plimbă liniştit prin străinătate şi sfidează opinia publică!)", a scris premierul pe Facebook. Ponta a mai spus că niciun asigurat la firma menţionată nu este în pericol, având în vedere măsurile luate de ASF. "Vreau să spun foarte clar că niciun asigurat (persoană fizică sau juridică) nu este în pericol, măsurile luate de ASF în baza legislaţiei acoperă orice risc, dar refuz să accept că pentru 500 milioane fraudă şi după ce a fost falimentată intenţionat cea mai mare societate de asigurări din România vom rămâne iar fără niciun vinovat!!!", a conchis premierul.
Cine plăteşte "găurile" de la Astra
Banii din Fondul de Garantare a Asiguraţilor vor acoperi despăgubirile care vor fi acordate în cazul falimentului Astra Asigurări şi este chiar posibil să mai şi rămână fonduri, a declarat astăzi pentru AGERPRES, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR), Bogdan Andriescu. "Consecinţa acestei situaţii o să fie suportabilă de către asiguraţi. Despăgubirile vor fi plătite fie din banii care există în momentul de faţă în Astra, dacă există, nu am aceste informaţii, iar în momentul în care se termină acest fond intră în acţiune Fondul de Garantare a Asiguraţilor, care va acoperi despăgubirile aferente. Sigur că nu se întâmplă peste noapte, nu este un proces care să dureze o săptămână, o să dureze mai mult timp, dar pentru sănătatea pieţei este foarte bine. Cred că banii din Fondul de Garantare a Asiguraţilor vor acoperi despăgubirile, chiar este posibil să mai şi rămână", a precizat Bogdan Andriescu.
Acesta susţine că o decizie în cazul Astra se impunea în condiţiile în care societatea înregistra de mai mult timp indicatori scăzuţi de solvabilitate şi lichiditate, ceea ce nu era sănătos pentru piaţă. Potrivit lui Bogdan Andriescu, este posibil ca în următoarea perioadă contribuţiile pentru Fondul de Garantare a Asiguraţilor să crească un pic pentru că acesta trebuie reconstruit, suma existentă în acest moment fiind minimală pentru a face faţă unor asemenea situaţii. Pe de altă parte, Bogdan Andriescu susţine că singurii clienţi care vor resimţi unele efecte vor fi două companii care au de primit despăgubiri semnificative, în condiţiile în care despăgubirea a fost limitată la 100.000 de euro de persoană juridică sau fizică.