Reacţia ASF vine după ce transportatorii s-au declarat nemulţumiţi de mai multe prevederi ale proiectuluide lege elaborat de către Autoritate, chiar dacă au fost consultaţi de mai multe ori, prin întâlniri, înainte de finalizarea proiectului.
"Pe baza concluziilor unui grup de lucru dedicat, care a reunit toate părţile interesate, ASF a finalizat propunerea privind proiectul Legii privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule, care ar urma să înlocuiască Legea nr. 136/1995. Proiectul are în vedere inclusiv posibilitatea de a suspenda poliţa RCA pe perioada în care autovehiculul nu este utilizat", se precizează într-un comunicat al ASF.
Însă transportatorii sunt nemulţumiţi de o altă prevedere a proiectului de lege, şi anume prelungirea automată a poliţelor RCA. Potrivit transportatorilor, proiectul de lege prevede că poliţa RCA se prelungeşte automat, în cazul în care firma de asigurare nu este notificată cu 30 de zile înainte de data expirării.
ASF susţine, însă, că discuţiile cu toate părţile vor continua.
"Activitatea Grupului de lucru pe asigurări (din care fac parte reprezentaţi ai asigurătorilor, transportatorilor, intermediarilor în asigurare, service-urilor auto) îşi va concentra atenţia asupra soluţionării problemelor de natură tehnică şi pe elaborarea legislaţiei secundare care să sprijine şi să detalieze mecanismele şi regulile incluse în noul proiect de lege privind asigurările auto din România", precizează comunicatul autorităţii.
Asociaţiile de transportatori au anunţat că, în primă fază, încearcă să intervină în Parlament pentru a schimba proiectul de lege existent. Însă dacă prevederile contestate nu sunt eliminate, transportatorii ameninţă cu mişcări de protest şi blocaje de drumuri în Capitală.
Transportatorii rutieri au anunţat deja, săptămâna trecută, că ar putea organiza un protest de amploare la Parlament în a doua parte a lunii martie dn cauza scumpirii poliţelor RCA din ultimele luni. Reprezentanţii firmelor de transport au cerut ASF să intervină pentru a stopa scumpirea poliţelor RCA şi au solicitat parlamentarilor să oprească, prin lege, creşterea preţurilor asigurărilor.
ASF admite că în ultimele luni au avut loc scumpiri importante. Datele publicate de către autoritate arată că prima medie pentru poliţe încheiate pe 12 luni, calculată cumulat pentru segmentele autoutilitare/autocamioane şi transport de persoane, a crescut cu 42% faţă de nivelul din iunie 2015.
"Separat, pe segmentul autoutilitare/autocamioane, prima medie a urcat cu 46%, în timp ce pentru vehiculele destinate transportului de persoane creşterea a fost de 61%", menţionează ASF.
Însă transportatorii susţin că scumpirile au fost, în realitate, mult mai mari şi le pun în pericol activitatea.