Valoarea totală tranzacţionată pe piaţa BVB în primul trimestru al acestui an a crescut comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021 până la 6,01 miliarde lei, potrivit unui raport publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Numărul de tranzacții la BVB a crescut cu 47% în primele trei luni
„Aproximativ 94% din valoarea totală a tranzacţiilor a avut loc pe piaţa reglementată a BVB, restul fiind derulate pe SMT. Pe lângă acţiuni, tranzacţiile cu obligaţiuni şi titluri de stat au avut ponderi semnificative în valoarea tranzacţionată în ultimele trimestre pe BVB”, arată Raportul ASF privind evoluţia pieţei de capital în primul trimestru al acestui an.
Potrivit sursei citate, valoarea totală tranzacţionată cu acţiuni (inclusiv uniţi de fond şi drepturi) a fost de 5,06 miliarde lei în trimestrul I 2022, valoare aproximativ dublă comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, numărul tranzacţiilor crescând cu circa 75%.
Totodată, valoarea medie a fiecărei tranzacţii cu acţiuni, pe piaţa Reglementată, a fost de aproximativ 12.000 de lei în primele trei luni ale anului 2022.
„Valoarea totală tranzacţionată pe piaţa Reglementată şi SMT a atins nivelul de 6,36 miliarde lei în primul trimestru al anului 2022, în creştere cu 28% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021. Numărul de tranzacţii derulate la BVB s-a majorat cu 47% în primele trei luni din anul 2022, comparativ cu primele trei luni din anul precedent”, se mai precizează în raport.
Valoarea tranzacţiilor cu titluri de stat la 31 martie 2022 a scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, înregistrând un nivel de aproximativ 96 milioane lei.
Conform raportului, acţiunile rămân clasa dominantă de active financiare, cu o pondere de 84% din totalul valorii tranzacţionate la BVB până la 31 martie 2022.
Scăderi pentru indicii bursieri românești în primul semestru
Pe de altă parte, toţi indicii bursei româneşti au înregistrat scăderi cuprinse între 5,35% şi 0,71% în primul trimestru al anului 2022 comparativ cu finalul anului 2021, cu excepţia indicelui ROTX care a marcat o creştere de 0,44%, mai arată raportul ASF.
„Indicele ROTX este un indice dezvoltat de BVB împreună cu Bursa de Valori din Viena care reflectă în timp real mişcarea acţiunilor ‘blue chip’ tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Indicele de referinţă BET, care include evoluţiile celor mai tranzacţionate companii de pe piaţa reglementată a BVB, a avut o scădere de 2,7% la 31 martie 2022 comparativ cu finalul anului 2021. Şi indicele BET-TR, care surprinde, în plus faţă de BET, şi dividendele acordate de companiile cuprinse în acesta, a atins un nivel de 22.950 puncte, diminuat cu 0,7% faţă de finalul anului 2021”, arată Raportul ASF privind evoluţia pieţei de capital în primul trimestru al acestui an.
Totodată, indicele BETAeRO, care reflectă evoluţia companiilor reprezentative de pe piaţa AeRO, selectate în funcţie de criterii de lichiditate şi de capitalizare free-float, a înregistrat la 31 martie 2022 cea mai mare scădere, de aproximativ 5,35%.
„Pe fondul tensiunilor politice dintre Rusia şi Ucraina, evoluţiile pieţelor bursiere au înregistrat o deteriorare, însă nu de aceeaşi intensitate cu cea din martie 2020, când pieţele au reacţionat la incertitudinile economice şi sociale generate de pandemia de COVID-19. Comparativ cu nivelul înregistrat la începutul anului 2020, indicii bursieri româneşti au avut evoluţii ascendente pe termen lung, exceptând cele două episoade de volatilitate pe pieţele financiare cauzate de pandemie ori de războiul din Ucraina”, se menţionează în raport.