Potrivit ASFOR, această tranziție capătă caracter de obligativitate datorită direcţiei europene de reducere a emisiilor de GES, însă nu poate avea loc fără subvenții, politici publice și alocări majore de fonduri.
Peste 3,5 milioane de gospodării din România se încălzesc cu lemne
Specialiștii ASFOR precizează „Cele mai multe dintre aceste gospodării folosesc sobe vechi, cu randament scăzut şi grad de poluare ridicat. Dezechilibrele de pe piaţa energiei şi gazului metan, preţurile mari, războiul din Ucraina şi direcţia europeană de reducere a emisiilor de GES ne obligă la o schimbare majoră în schema de încălzire a locuinţelor româneşti. Paşii necesari pentru a ieşi din schema uzată deja moral şi economic sunt relativ simpli. Presupun înlocuirea sistemelor de încălzire vechi cu unele noi, cu randament mult mai ridicat, mai puţin poluante şi care produc energie termică mai ieftină. Există soluţii tehnice de mai multe tipuri – de la pompele de căldură, la centralele pe peleţi sau biomasă. Dacă în ceea ce priveşte pompele de căldură vorbim despre echipamente importate integral, peleţii şi, mai ales, biomasa ne sunt la îndemână. Cu investiţii în utilaje şi echipamente, sectorul forestier poate aduce cu uşurinţă biomasa la „gura sobei” (…) Tranziţia de la soba veche la centrala modernă pe peleţi sau biomasă nu se poate face fără subvenţie”.
Cum au procedat Germania, Austria, Franța și SUA
Numeroase state europene încurajează prin subvenții tranziția de la centralele termice pe gaz/păcură, cu cele ecologice care funcționează cu lemn, peleţi sau biomasă.
În Germania proprietarii de apartamente primesc subvenții de la stat în etapa instalării sistemelor de încălzire ecologică, acestea acoperind 30% din costuri. Însă în anumite cazuri, în funcție de veniturile gospodăriei, oamenii pot primi finanțări de până la 70% din costul total.
Austria oferă subvenții de până la 7.500 de euro pentru înlocuirea sistemelor de încălzire care utilizează combustibili fosili cu centrale termice pe peleţi. Mai mult, guvernele regionale alocă subvenţii suplimentare cu valori cuprinse între 2.000-5.000 de euro.
Franța a derulat un program de sprijin pentru această tranziție în perioada 2022-30 iunie 2023. Subvențiile oferite în cadrul acestui program au fost de 4000-5.000 euro pentru gospodăriile cu venituri mici, respectiv între 2.500 şi 4.000 de euro pentru gospodăriile cu venit standard. După această dată, ajutorul maxim este de 4.000 de euro.
Chiar și SUA aveau în 2007 aproximativ 7,5 milioane de sobe vechi, care funcționau cu lemne. Un sistem mixt de creditare a oferit cetățenilor șansa de a-și acoperi aproximativ 80% din prețul noilor sisteme de încălzire, care dau randament mai mare și poluează mai puțin.
ASFOR concluzionează că România are nevoie de sisteme de subvenționare asemănătoare celor care s-au dovedit funcționale în aceste state, mai concret, fiind nevoie de politici publice și alocare serioasă de fonduri.