Numărul de miliardari din SUA a crescut cu 25 de persoane, până la 563 de miliardari, iar numărul miliardarilor din Asia a crescut cu 117 de persoane până la 673 miliardari.
Potrivit acestui raport, averea cumulată a tuturor miliardarilor a crescut cu 17%, până la 6.000 de miliarde de dolari în 2016, un ritm de creştere dublu faţă de avansul de 8,5% înregistrat de indicele MSCI AC World Index.
"O combinaţie între stabilitatea geopolitică în China, creşterea preţurilor la imobiliare pe piaţa chineză, cheltuielile din infrastructură, creşterea clasei mijlocii şi preţurile la materii prime au dus la creşterea avuţiei", susţine banca elveţiană.
Numărul de miliardari din Europa a rămas practic neschimbat, la 342, unul dintre motive fiind şi faptul că "antreprenorii consideră Europa un loc dificil să facă afaceri din cauza unui culturi conservative de business şi reglementărilor stricte", subliniază UBS.
Chiar dacă Asia are mai mulţi miliardari decât SUA, aceştia din urmă au în continuare cea mai mare avere cumulată, 2.800 de miliarde de dolari, faţă de 2.000 de miliarde de dolari în cazul miliardarilor din Asia, scrie Agerpres.
UBS subliniază însă că, dacă ritmul apariţie de noi miliardari în Asia va continua, în următorii patru ani Asia va trece în faţa SUA, devenind regiunea cu cea mai mare concentrare de avuţie din lume.
Pe baza analizei celor 1.550 de miliardari din întreaga lume, UBS AG şi PricewaterhouseCoopers au ajuns la concluzia că reţelele inter pares joacă un rol din ce în ce mai important pentru miliardari când vine vorba de crearea de avere.
"Reţelele formale şi informale orchestrează tranzacţii şi investiţii, jucând, de asemenea, un rol important şi în alte domenii precum filantropia, moştenirea şi arta", se arată în raportul UBS.