Studiul realizat de Capgemini şi RBC Wealth Management arată că averea globală a persoanelor care pot să investească cel puţin un milion de dolari a scăzut în 2011, pentru a doua oară în ultimii patru ani, ca urmare a crizei din zona euro şi a dificultăţilor economice din pieţele dezvoltate. Dar şi unele pieţele emergente au resimţit criza, numărul milionarilor din India şi Hong Kong fiind mai mic cu o cincime.

Potrivit acestui studiu, populaţia de milionari a lumii a crescut cu 0,8% până la nivelul record de 11 milioane de persoane. În schimb, averea lor combinată a scăzut cu 1,7% până la 42.000 de miliarde de dolari. Cu excepţia Orientului Mijlociu, toate regiunile au înregistrat o scădere a averii. Aceasta este prima scădere a averii milionarilor după criza financiară din 2008, când numărul persoanelor înstărite a scăzut cu 15%, iar averea loc s-a contractat cu 20%.

În cazul persoanelor ultra-înstărite, cei care pot să investească peste 30 de milioane de dolari, averea lor combinată a scăzut cu 4,9% iar numărul lor a scăzut cu 2,5% până la 100.000 de persoane.

Graţie creşterii economice puternice înregistrată de China şi alte pieţe, numărul milionarilor din regiunea Asia-Pacific a crescut anul trecut cu 1,6% până la 3,37 milioane persoane. Este pentru prima dată când Asia depăşeşte America de Nord, care anul trecut avea o populaţie de 3,35 milioane de milionari. Cu toate acestea, averea combinată a milionarilor din America de Nord, 11.400 miliarde de dolari, este mai mare decât cea a milionarilor din Asia-Pacific, 10.700 miliarde de dolari. O posibilă explicaţie este că scăderea burselor şi încetinirea exporturilor a afectat unele ţări asiatice. De exemplu, numărul milionarilor indieni a scăzut cu 18% până la 125.500 persoane anul trecut iar populaţia de milionari din Hong Kong a scăzut cu 17,4%.

În mod surprinzător, numărul milionarilor din Europa a crescut anul trecut cu 1,1% până la 3,2 milioane persoane, în timp ce averea lor combinată a scăzut cu 1,1% până la 10.100 miliarde de dolari. Şi mai surprinzător, în Orientul Mijlociu, unde primăvara arabă a condus la căderea mai multor regimuri politice, numărul milionarilor a crescut cu 2,7% până la 450.000 de persoane iar averea lor combinată a crescut cu 0,7% până la 1.700 miliarde de dolari.
Sursa: Agerpres