Asia are mai mulţi milionari decât America de Nord

Încetinirea economiilor care a afectat pieţele bursiere anul trecut şi-a făcut simţite efectele şi asupra milionarilor, pentru prima dată în istorie Asia având mai mulţi milionari decât America de Nord.

Studiul realizat de Capgemini şi RBC Wealth Management arată că averea globală a persoanelor care pot să investească cel puţin un milion de dolari a scăzut în 2011, pentru a doua oară în ultimii patru ani, ca urmare a crizei din zona euro şi a dificultăţilor economice din pieţele dezvoltate. Dar şi unele pieţele emergente au resimţit criza, numărul milionarilor din India şi Hong Kong fiind mai mic cu o cincime.

Potrivit acestui studiu, populaţia de milionari a lumii a crescut cu 0,8% până la nivelul record de 11 milioane de persoane. În schimb, averea lor combinată a scăzut cu 1,7% până la 42.000 de miliarde de dolari. Cu excepţia Orientului Mijlociu, toate regiunile au înregistrat o scădere a averii. Aceasta este prima scădere a averii milionarilor după criza financiară din 2008, când numărul persoanelor înstărite a scăzut cu 15%, iar averea loc s-a contractat cu 20%.

În cazul persoanelor ultra-înstărite, cei care pot să investească peste 30 de milioane de dolari, averea lor combinată a scăzut cu 4,9% iar numărul lor a scăzut cu 2,5% până la 100.000 de persoane.

Graţie creşterii economice puternice înregistrată de China şi alte pieţe, numărul milionarilor din regiunea Asia-Pacific a crescut anul trecut cu 1,6% până la 3,37 milioane persoane. Este pentru prima dată când Asia depăşeşte America de Nord, care anul trecut avea o populaţie de 3,35 milioane de milionari. Cu toate acestea, averea combinată a milionarilor din America de Nord, 11.400 miliarde de dolari, este mai mare decât cea a milionarilor din Asia-Pacific, 10.700 miliarde de dolari. O posibilă explicaţie este că scăderea burselor şi încetinirea exporturilor a afectat unele ţări asiatice. De exemplu, numărul milionarilor indieni a scăzut cu 18% până la 125.500 persoane anul trecut iar populaţia de milionari din Hong Kong a scăzut cu 17,4%.

În mod surprinzător, numărul milionarilor din Europa a crescut anul trecut cu 1,1% până la 3,2 milioane persoane, în timp ce averea lor combinată a scăzut cu 1,1% până la 10.100 miliarde de dolari. Şi mai surprinzător, în Orientul Mijlociu, unde primăvara arabă a condus la căderea mai multor regimuri politice, numărul milionarilor a crescut cu 2,7% până la 450.000 de persoane iar averea lor combinată a crescut cu 0,7% până la 1.700 miliarde de dolari.
Sursa: Agerpres