Asiaticii îşi croiesc propriul drum al petrolului spre Europa

Companiile petroliere de stat KazMunaiGaz, din Kazahstan, proprietarul Rompetrol, şi Socar, din Azerbaidjan, au încheiat joi un acord pentru înfiinţarea unei reţele de transport pe Marea Caspică a ţiţeiului către un oleoduct care alimentează Europa, ocolind Rusia, transmite AFP. Cele două companii vor să creeze o grup comun pentru construirea unei reţele transcaspice, a declarat preşedintele KazMunaiGaz, Kairgeldy Kabyldin. Noua structură va permite transportarea ţiţeiului cu

Companiile petroliere de stat KazMunaiGaz, din Kazahstan, proprietarul Rompetrol, şi Socar, din Azerbaidjan, au încheiat joi un acord pentru înfiinţarea unei reţele de transport pe Marea Caspică a ţiţeiului către un oleoduct care alimentează Europa, ocolind Rusia, transmite AFP.

Cele două companii vor să creeze o grup comun pentru construirea unei reţele transcaspice, a declarat preşedintele KazMunaiGaz, Kairgeldy Kabyldin.

Noua structură va permite transportarea ţiţeiului cu ajutorul vapoarelor de la câmpul petrolier kazah Kachagan spre Baku, capitala Azerbaidjanului şi punctul de plecare a oleoductului Baku-Tbilisi-Ceyhan.

Proiectul implică fonduri de trei miliarde de dolari, va fi finanţat de investitori străini şi va permite trasportarea a 500.000 de barili pe zi începând cu 2013, a indicat Socar. Ulterior, capacitatea ar putea fi majorată la 750.000-1,2 milioane de barili pe zi.

Omul de afaceri Dinu Patriciu, fondatorul grupului Rompetrol, a vândut în 2007 companiei KazMunaiGaz 75% din Rompetrol Group, pentru 1,6 miliarde dolari. El a cedat acţionarului majoritar, în iunie 2009, şi participaţia de 25% pe care o mai deţinea la Rompetrol.

Socar a anunţat, recent, că vrea să furnizeze gaze naturale pentru conducta Nabucco şi ar putea colabora cu firme româneşti din sectorul gazelor şi petrolului în proiecte de stocare şi transport al hidrocarburilor.

SURSA: Mediafax