Bătălia dintre furnizorii de poliţe private şi cei de servicii medicale pe bază de abonament pentru câştigarea clienţilor cu venituri peste medie devine tot mai puternică. Dar care sunt punctele forte ale fiecăreia dintre cele două alternative?

Suma medie cheltuită de un bucureştean cu sănătatea este de aproape 500 de lei, în medie, pe an, conform unui studiu realizat de firma Mednet. „Dacă mai luăm în calcul câteva vizite suplimentare la medicul de familie, alte câteva programări la specialist, dar şi o medie de cinci zile de spitalizare, pacientul poate uşura bugetul familiei cu 1.350 lei pe an“, spune dr. Marina Oţelea, director general Medicover. În acelaşi timp, un abonament de sănătate la Medicover poate costa (pentru o persoană pe an) 1.056 lei, oferind o gamă largă de servicii medicale, printre care acces nelimitat la medicul personal, vizite la domiciliu, linie de asistenţă non-stop, ambulanţă şi servicii de urgenţă. Şi aceasta evitând perioadele lungi de aşteptare, şpaga, dotările insuficiente din sistemul de stat. Poliţele private de sănătate, precum cele oferite de Generali, Interamerican sau Aviva, pot acoperi intervenţii chirurgicale foarte complicate, la limite mari de despăgubire, de ordinul zecilor de mii de euro chiar şi în străinătate, în unele cazuri. La Generali, ofertele de asigurări individuale variază între 836 şi 1.400 de lei pe an, în funcţie de complexitate şi limite de despăgubire. Pentru grup, preţurile sunt între 330 de lei şi 870 de lei. „Poliţa poate fi cu până la 50% mai ieftină, în cazul grupurilor. În cazul individual, clienţii noştri sunt, în principal, persoane cu funcţii de conducere în marile corporaţii sau persoane cu profesii liberale, cu vârsta de până în 35 de ani“, spune Ovidiu Racoveanu, şef serviciu tehnic-asigurări de viaţă în cadrul Generali.

La Interamerican, poliţa standard pentru persoane fizice asigură servicii medicale în limita a 25.000 euro anual şi acoperă, printre altele, cazare în spitalul privat Euroclinic, servicii de ambulanţă, un control anual dar şi help-line. Prima standard este de circa 30 de euro pe lună. Pentru persoane între 20 şi 40 de ani, primele standard variază între 30 şi 60 de euro. În general, la stabilirea preţului unei poliţe de asigurare se iau în considerare vârsta, sexul, ocupaţia şi starea de sănătate a persoanei. „Avem parteneriate cu peste 70 de furnizori de servicii medicale din toata ţara. O colaborare specială avem cu spitalul Euroclinic, care face parte din acelaşi grup de companii ca şi Interamerican“, spune dr. Mircea Oprescu, director al departamentului Health Insurance din cadrul Interamerican. O poliţă „full plan“ de la această societate acordă o limită de despăgubire de până la 100.000 de euro pe an.
 

Mai multe spitale private, mai multe oferte de asigurare

Cu asigurare sau abonament, bucureştenii vor avea în curând mai multe alternative la spitalele de stat. Compania MedLife deschide un spital privat de mare capacitate, Life Memorial Hospital. Acesta concurează cu primul spital privat din Bucureşti, Euroclinic. Mai mult, MedLife va lansa cinci pachete de asigurări private de sănătate, care se vor adresa, în prima fază, numai clienţilor corporativi, cu preţuri între 15 şi 100 de euro pe lună. Lansarea va avea loc la mijlocul lunii viitoare, printr-o divizie proprie de asigurări, AsiLife. Pentru sfârşitul lunii mai, compania pregăteşte două produse de asigurări private destinate persoanelor fizice, cu preţuri standard de 100 şi 200 de euro pe lună. La MedLife, preţurile abonamentelor preplătite, oferite numai clienţilor corporativi, variază de la cinci la 35 euro pe lună, per angajat. „Credem că piaţa va migra progresiv către asigurări private de sănătate, dar nu imediat, ci într-o perioadă de circa doi ani“, declară Mihail Marcu, director general al MedLife. Şi Generali are în plan un parteneriat cu unul dintre marile spitale din Bucureşti – deschiderea unei secţii pentru tratamente oncologice, finanţată integral de compania de asigurare.
„Cea mai bună variantă este ca un client să deţină atât un abonament de sănătate cât şi o asigurare privată“, crede Marina Oţelea. La Aviva, partenerul Medicover, preţul unei asigurări de sănătate costă de la 67 până la 218 lei pe lună pentru o persoana cu vârsta între 40 şi 44 de ani. Pentru companii, costurile sunt de la 30 de lei până la 350 de lei, indiferent de grupa de vârstă. Abonamentele Medicover au preţuri cuprinse între 56 de lei şi 460 de lei.

În opinia directorului societăţii de brokeraj în asigurări SRBA, Gheorghe Grad, plata serviciului „pe loc" este de preferat doar dacă nevoile medicale sunt rare. „Poliţa de asigurare oferă lux, dar la preţuri mari, pentru cine chiar îşi permite. Pachetele mai ieftine sunt asemănătoare cu abonamentele de la clinicile private", spune acesta.
Fiecare opţiune prezintă avantaje diferite. Astfel, serviciile prestate pe baza de plăţi directe sunt cele mai „la îndemână", putându-se alege furnizorul medical, fără îndrumare expresă către o anumită clinică. Dezavantajele apar în momentul în care starea de sănătate a pacientului necesită intervenţii medicale mai elaborate, moment în care costurile ar putea deveni împovărătoare. 

Avantajele abonamentelor

Rol preventiv Abonamentele medicale pun un accent mai mare pe rolul preventiv, în timp ce asigurarea de sănătate este, de regulă, o „umbrelă de protecţie“ în caz de nevoie.

Continuitate Faţă de serviciul medical cu plata pe loc, asigură clientului continuitatea actului medical, oferă garanţia unei monitorizări anuale a sănătăţii, existenţa unei fişe centralizate a pacientului, precum şi acoperirea unor servicii medicale de ambulatoriu mai elaborate şi fără costuri suplimentare, în cazul unor afecţiuni care implică tratament şi investigaţii îndelungate.

Dezavantajele abonamentelor

Reţeaua Faţă de asigurare, reţeaua furnizorilor de servicii medicale este limitată.

Intervenţiile chirurgicale foarte scumpe nu sunt incluse, de obicei, în abonamente, în timp ce asigurările pot oferi limite anuale de despăgubire foarte mari.
 
Deduceri Abonamentele medicale nu beneficiază de deductibilitate fiscală în cazul în care nu sunt asociate serviciilor de medicină a muncii.

Limitare Abonamentele tradiţionale nu acoperă un risc ci oferă doar acces la o serie de servicii.

Avantajele asigurărilor private de sănătate

Raportul preţ/beneficii este spectaculos, faţă de abonamentele medicale, în cazul în care riscurile asigurate chiar se produc. Acoperirile sunt complexe, limita anuală de despăgubire putând ajunge chiar până la 100.000 de euro, pentru poliţele premium.

Deduceri Asigurările private de sănătate vor beneficia de deductibilitate fiscală în limita a 200 de euro pe an, pentru un angajat, odată cu implementarea normelor legii din domeniu.

Reţeaua Asiguraţii beneficiază de o reţea extinsă a furnizorilor de servicii medicale, uneori chiar şi în străinătate, prin sistemul de parteneriate al asigurătorului.

Dezavantaje asigurărilor private de sănătate

Limitare Doar asigurările foarte scumpe oferă o gamă cât de cât satisfăcătoare de servicii de prevenţie.

Preţurile nu sunt la fel pentru toată lumea. Cu cât o persoană este mai predispusă la îmbolnăvire, cu atât preţul unei poliţe de sănătate este mai mare. Pentru o persoana în vârstă, inactivă şi cu un istoric bogat de afecţiuni, asigurarea poate fi foarte scumpă. Preţul unei poliţe poate fi de două ori mai mare pentru un pensionar decât pentru o persoană activă.
Unei persoane cu afecţiuni anterioare încheierii unei poliţe i se pot adăuga excluderi în plus sau i se poate chiar refuza cererea de asigurare.

Coplată Unele poliţe de asigurare impun coplata, de către asigurat, a unor servicii medicale foarte scumpe.