Chiar și vehiculele care nu circulă deloc sau numai o anumită perioadă trebuie să fie acoperite de o asigurare RCA, pe tot timpul anului. O directivă europeană este obligatorie în acest sens. Sunt incluse toate vehiculele care nu circulă pe drumurile publice sau care sunt parcate în zonele private.

Directiva europeană 2021/2118 din 24 noiembrie 2021 este aceea care stabilește aceste reguli.

Vehiculele care nu circulă mult timp trebuie să aibă asigurare RCA

Aceasta se referă la „orice autovehicul acționat exclusiv în mod mecanic pe uscat, dar care nu se deplasează pe șine, cu o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h sau o masă proprie maximă mai mare de 25 kg și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h”. De asemenea, se aplică și pentru orice remorcă destinată utilizării cu un vehicul, indiferent dacă este cuplată sau necuplată.

Vehiculele pentru scaune rulante destinate exclusiv utilizării de către persoanele cu dizabilități fizice nu sunt excluse de la aceste prevederi și nu au nevoie de asigurare RCA.

„Fiecare stat membru ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că răspunderea civilă pentru pagubele produse de un vehicul care staționează în mod obișnuit pe teritoriul lor este acoperită prin asigurare”, se arată în textul directivei.

Prezenta directivă nu se aplică în cazul utilizării unui vehicul în cadrul evenimentelor și activităților sportive cu motor. Sunt incluse aici competițiile, antrenamentele, testările și demonstrațiile care se desfășoară într-un stat membru într-o zonă cu acces restricționat și demarcată.

Statul membru trebuie să se asigure că organizatorul activității sau orice altă parte a încheiat o asigurare sau că există un instrument de garantare alternativ care acoperă prejudiciile provocate oricărei părți terțe, inclusiv spectatorilor și altor persoane prezente, dar care nu acoperă neapărat prejudiciile produse conducătorilor auto participanți și vehiculelor acestora.

Tarifele RCA sunt în continuare plafonate de Guvern

Amintim că, ministerul Finanțelor anunța la finalul anului trecut că Guvernul a adoptat măsuri pentru a prelungi cu trei luni plafonarea tarifelor pentru asigurare RCA, încercând astfel să atenueze impactul negativ al creșterilor prețurilor.

Potrivit instituției, această decizie vine într-un context în care s-au încheiat aproximativ 900.000 de contracte RCA în luna decembrie 2023, iar în primele 6 luni din 2024, aproximativ 50% (3,5 milioane) dintre contractele în vigoare își vor pierde valabilitatea.

Ca urmare a ieșirii din piața asigurărilor RCA în ultimii doi ani a asigurătorilor cu cea mai mare cotă de piață, asigurători în portofoliul cărora se aflau cea mai mare parte a asiguraților RCA, a fost generat un dezechilibru între cerere și ofertă, fapt ce a condus la o creștere a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA.

Astfel, prin aplicarea acestei măsuri se elimină potențialul impact negativ al creșterii prețurilor, transmite ministerul Finanțelor.