Costurile de asigurare a datoriilor statului elen împotriva riscului de neplată (default) au crescut la un nivel record după ce norul de cenuşă vulcanică care afectează traficul aerian din Europa a întârziat discuţiile pentru rezolvarea crizei datoriilor Greciei, transmite Bloomberg.

Prima de risc cerută de investitori pentru achiziţia de obligaţiuni scadente la zece ani emise de statul elen, faţă de cele germane, a avansat, luni, la maximul de la punerea în circulaţie a monedei euro.

Credit default swaps – CDS (costurile de asigurare a datoriilor împotriva riscului de default) au crescut cu 0,34 puncte procentuale pentru titlurile elene, la 4,72%, potrivit CMA DataVision.

Oficiali din partea Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional trebuie să sosească la Atena marţi pentru a începe negocierile privind condiţiile unui pachet de finanţare de 45 de miliarde de euro pentru statul elen. Întâlnirile au fost, iniţial, planificate pentru luni şi au fost amânate după ce spaţiul aerian din nordul Europei a fost închis din cauza temerilor că norul de cenuşă rezultat în urma erupţiei vulcanice din Islanda ar afecta avioanele.

„Există o temere în creştere că şi după ce ţara va primi sprijin, problemele Greciei nu se vor reduce. Îngrijorarea investitorilor privind Grecia este intensificată de informaţia că FMI nu poate ajunge la Atena”, a declarat analistul UniCredit Philip Gisdakis.

Costurile de finanţare rămân la niveluri pe care premeirul elen, George Papandreou, le-a numit „nesustenabile”.

În cazul Portugaliei, CDS au crescut cu 0,11 puncte procentuale, la 2,07%, maximul din 9 februarie, potrivit datelor CMA.

SURSA: Mediafax