Cresterea numarului catastrofelor naturale din ultima perioada, precum si a daunelor produse a adancit pierderile marilor companii de reasigurare din lume. Acestea se confruntau oricum cu greutati, ca urmare a declinului pietelor financiare internationale. Efectele au inceput deja sa se faca simtite si pe piata romaneasca de asigurari.
Potrivit unui studiu privind catastrofele naturale, realizat de grupul Munich Re, anul trecut s-au petrecut 698 astfel de evenimente in lume, din care 90 cutremure (si eruptii vulcanice). Pierderile materiale asociate au crescut la 54,6 miliarde de dolari (peste un miliard de dolari la cutremure), iar reasiguratorii au inasprit conditiile preluarii unor astfel de riscuri. In cazul Romaniei s-a adaugat cresterea riscului de producere a unui cutremur similar celui din 1977, datele statistice indicand un interval de circa 30 de ani intre doua evenimente consecutive de acest fel.
„Costul suportat anul acesta pentru reasigurare este dublu fata de 2002. Numai pentru riscul de cutremur, nivelul protectiei prin reasigurare se ridica in cazul societatii noastre la 230 milioane de euro, a declarat directorul general al Allianz tiriac, Cristian Constantinescu. Potrivit afirmatiilor sale, asiguratorii care se protejeaza corespunzator prin reasigurare ajung sa mearga aproape pe pierdere cu astfel de polite.
Prima consecinta este scumpirea asigurarii. „Fata de 2002, scumpirea este de circa 30%. Deja nu mai putem incheia polite decat in anumite limite. Va trebui sa fim foarte selectivi si sa punem un pret corespunzator, afirma Viorel Vasilascu, director la Interamerican. In opinia sa, o prima platita pentru asigurarea unei cladiri din Bucuresti (zona cu risc seismic mare) nu poate fi acum mai mica de 0,15-0,19% doar pentru riscul de cutremur, nivel care anul trecut acoperea toate categoriile de riscuri. „Companiile care nu par afectate, la nivelul preturilor practicate, de cresterea costurilor cu reasigurarea fie accepta sa lucreze in pierdere, fie nu isi cumpara suficienta protectie, adauga Vasilascu.
Reasigurare insuficienta
Directorul general al Allianz tiriac a remarcat recent ca la nivelul asiguratorilor exista tendinta de a retine pe cont propriu mai mult decat permite capacitatea financiara. „Retinerea estimata pe ansambul pietei este uriasa, de 70-75%. Exista companii care au peste un milion euro pe retinere neta, iar faptul ca au cumparat protectie de la reasiguratori de numai 20-30 milioane de euro ridica mari semne de intrebare, spune Constantinescu. Raspunderea in cazul producerii unui cutremur similar celui din 1977 este estimata la peste 2,5 miliarde de dolari, daca s-ar asigura cele peste sapte milioane de locuinte din tara, o suma imensa chiar si pentru stat.
In prezent, exista mai multe tipuri de contracte de reasigurare. Directorul Interamerican arata ca la societatea sa retinerea maxima pentru un singur risc este de 30.000 de dolari. Ce depaseste aceasta suma este preluat de reasigurator, dar in limita a 400 milioane de dolari acumulare, dincolo de care raspunderea revine tot companiei de asigurari. La o medie de 20.000 de dolari/risc si 10.000 de riscuri, rezulta o acumulare de 200 milioane de dolari si o dauna maxima probabila (aplicand un coeficient de 16% stabilit in functie de riscul pe zona) de 32 milioane de dolari. Din aceasta, compania retine cel mult 300.000 de dolari, iar peste acest nivel se apeleaza din nou la reasigurare. In conditiile in care trebuie sa se incadreze intr-o limita a raspunderii asumate, asiguratorii vor selecta din ce in ce mai strict cladirile acceptate, dintre cele mai noi si mai bine consolidate, astfel incat sa-si reduca pierderile in cazul producerii evenimentului.
Exista insa si tipuri de contracte de reasigurare care nu au facut necesara scumpirea politelor, afirma Octavian Manastireanu, director general adjunct la Ardaf. „Contractul nostru este de tip proportional, astfel incat pentru o parte din prime platite reasiguratorului, aceeasi proportie va fi pastrata si la despagubire. In cel mai rau caz, suntem nevoiti sa platim 200.000 dolari pentru un singur contract, iar la toate sumele acumulate nu trebuie sa platim mai mult de 600.000 – 1.000.000 dolari. Peste acest nivel plateste reasiguratorul, spune Manastireanu. Conditiile de reasigurare nu au scumpit politele Ardaf anul acesta, insa le-ar putea afecta de anul viitor.
Cauzele scumpirii politelor pentru cladiri
· Costul suportat de asiguratori pentru reasigurare s-a dublat anul acesta fata de 2002, astfel incat primele de asigurare nu vor mai cobori sub 0,15-0,19% doar pentru riscul de cutremur. Pana anul trecut acest nivel acoperea toate categoriile de riscuri; · Pierderile reasiguratorilor au crescut anul trecut din cauza declinului pietelor financiare;
· Numarul catastrofelor naturale petrecute in 2002 in intreaga lume a crescut la aproape 700 (13% – cutremure), iar daunele au depasit 54 mld. USD (peste 1 mld. USD la cutremure);
· In Romania creste riscul producerii unui cutremur apropiat ca magnitudine celui din 1977 (statistic, un astfel de eveniment se repeta la
circa 30 de ani);
· O parte din reasiguratori impun societatilor de asigurare tarife minimale la politele care includ riscul de cutremur;
· Numarul mare al cladirilor din tara construite inainte de 1977, slab consolidate sau in cazul carora nu s-au respectat normele de siguranta in constructii. Acestea vor fi acceptate de asiguratori doar cu prime mari.