Asigurarea obligatorie a casei, afacere doar pentru firmele mici

13 societăţi de asigurare au format societatea care va emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţei, dar cota lor, însumat, abia ajunge la o treime din piaţă. Marii jucători, Allianz-Ţiriac, Asirom, BCR Asigurări şi Omniasig, au preferat să nu intre în afacere. 13 asigurători au semnat, miercuri, actele de constituire a societăţii care va emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor, aportul acestora la capitalul social al noii societăţi (PAID) fiind de 4,6 m

13 societăţi de asigurare au format societatea care va emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţei, dar cota lor, însumat, abia ajunge la o treime din piaţă. Marii jucători, Allianz-Ţiriac, Asirom, BCR Asigurări şi Omniasig, au preferat să nu intre în afacere.

13 asigurători au semnat, miercuri, actele de constituire a societăţii care va emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor, aportul acestora la capitalul social al noii societăţi (PAID) fiind de 4,6 milioane de euro, au declarat pentru Mediafax surse din piaţa asigurărilor.

„Astra, Clal România şi Groupama Asigurări vor deţine câte 15% din capital, iar restul acţionarilor vor avea cote egale, respectiv o participaţie de 5,5%. FATA Asigurări, Irasig şi Garanta, care s-au arătat interesate de proiect, nu au intrat în structura acţionariatului pentru că nu au acoperire naţională prin reţea proprie sau parteneri”, au spus sursele citate. În acţionariatul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) au mai intrat ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins (fostă Asitrans), Generali şi Grawe România.

Nu le-a plăcut ideea sau legea

În pool nu au dorit să intre marii jucători de pe piaţa locală a asigurărilor generale. Cei 13 asigurători care au intrat au avut o pondere de aproximativ 33,7% din segmentul asigurărilor.
În schimb, subscrierile, care nu au participat la constituirea PAID, au totalizat 51,8% din piaţa asigurărilor generale.
Reprezentanţii Allianz-Ţiriac, cel mai mare asigurător local, au afirmat, în repetate rânduri, că proiectul nu este fezabil, în timp ce Asirom, Omniasig şi BCR Asigurări, controlate de grupul austriac Vienna Insurance Group, s-au arătat nemulţumite de forma actuală a legislaţiei şi nici de propunerile de modificare a Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor.

Asigurarea, obligatorie de la 1 ianuarie

Legea 260 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor a fost adoptată în noiembrie 2008 şi va fi pusă în aplicare de la 1 ianuarie 2010, termen avansat, în luna mai a acestui an, de Radu Stancu, secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI).
Conform legislaţiei, proprietarii de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă, între 10 şi 20 de euro. Valoarea asigurată a unei locuinţe nu va depăşi 20.000 de euro, iar nivelul minim se va situa la 10.000 de euro.
Nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare a locuinţelor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 lei.

Perioada de asigurare obligatorie a locuinţelor este de un an calendaristic, respectiv de la 1 ianuarie la 31 decembrie.Fondul locativ naţional cuprinde opt milioane de unităţi, din care, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor , doar cel mult 15% beneficiază de protecţie printr-o poliţă de asigurare facultativă. Potrivit unei estimări MAI, valoarea primelor subscrise după introducerea legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor va atinge 150 de milioane de euro.