Asigurarea obligatorie a locuinţei se scumpește începând cu 11 noiembrie. Potrivit reglementărilor, vor exista două categorii de prețuri, în funcție de tipul materialelor folosite la construcție.
Crește prețul pentru asigurarea obligatorie a locuinței
Din 11 noiembrie, românii vor plăti mai mult pentru asigurarea obligatorie a locuinţei. Asta pentru că pentru poliţa PAD pentru asigurarea împotriva inundaţiilor, alunecărilor de teren şi cutremurelor se va aplica o nouă lege. Potrivit reglementărilor, vor exista două categorii de prețuri, în funcție de tipul materialelor din care sunt construite.
Prețul pentru asigurarea obligatorie a locuinței care este construită din materiale rezistente, de exemplu din beton sau cărămidă, crește. Dacă acum costă 100 lei o astfel de poliță pe an, din 11 noiembrie va fi 130 de lei.
Pentru locuințele care sunt construite din materiale mai puțin rezistente prețul pentru nu va crește. Rămâne 50 de lei, chiar dacă aceste case, unele construite din chirpici, sunt și cele mai vulnerabile în cazul unui dezastru natural.
În ceea ce priveşte despăgubirile în cazul unui dezastru, pentru o locuinţă din materiale rezistente, aceasta poate ajunge și la 100.000 de lei.
Deşi proprietarii de locuințe din România sunt obligați prin lege să-și asigure casele împotriva a trei riscuri de dezastre naturale – cutremur, inundații și alunecări de teren – doar 1 din 5 locuinţe sunt asigurate.
Nicoleta Radu a dat lămuriri
Nicoleta Radu, Director General PAID, a vorbit pe marginea acestui subiect. Ea e șefa Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).
Aceasta a făcut precizări importante la Conferința Națională România Inteligentă „Liniștea de după dezastru. Asigurarea obligatorie a locuințelor – soluții salvatoare”, organizată de Antena 3 CNN.
Nicoleta Radu a declarat că reprezintă cel mai important comunicator din piața de asigurări din România. Potrivit acesteia, a fost realizat un spot de interes public. Acesta a fost realizat cu IGSU și AMR.
„Am făcut un tur de forță prin țară. Avem protocoale de colaborare cu foarte multe municipii, reședințe de județ și orașe mai mici.”, a precizat Nicolaeta Radu.
Ea a arătat că încă din 2010, există în site un spațiu dedicat exclusiv primăriilor. Acolo se poate intra printr-o parolă. Instituția poate oferi parola, dar doar în măsura în care respectiva autoritate o solicită.
„Începând cu 11 noiembrie, va intra în vigoare nouă noastră lege. Una dintre modificări se referă la verificarea poliței de asigurare atunci când locuința este înregistrată în Cartea Funciară. Autoritățile nu știu despre existența acestei legi”, a ținut să sublinieze directorul PAID.