74,5% dintre locuințele asigurate se află în mediul urban, iar 95,7% fac parte din categoria A, adică realizate din materiale rezistente.
Județele București, Ilfov, Timiș și Brașov se află în top, raportat la gradul de cuprindere în asigurare, cu 39,25%, 38,25%, 34,22%, respectiv 32,79%.
La polul opus găsim Botoșani, Vaslui, Olt și Teleorman, cu 9,41%, 9,30%, 9,24%, respectiv 9,21%.
JUDET | |
GRAD cuprindere | |
Bucuresti | 39.25% |
Ilfov | 38.25% |
Timis | 34.22% |
Brasov | 32.70% |
Botosani | 9.41% |
Vaslui | 9.30% |
Olt | 9.24% |
Teleorman | 9.21% |
Sursa: https://www.paidromania.ro/statistici-lunare/ și https://www.paidromania.ro/harta-pad/
Peste 7,4 milioane de familii sunt încă expuse riscului de a rămâne fără nimic în cazul în care locuința le este distrusă de un dezastru natural major. Mai mult, în lipsa asigurării obligatorii, statul își rezervă dreptul de a nu acorda ajutoare de reconstrucție, ba chiar este obligat să aplice amenzi între 100 și 500 de lei, potrivit Legii 260/2008.
Care sunt obligațiile legale ale proprietarilor de locuințe, ce face PAID pentru creșterea gradului de cuprindere al asigurărilor și cum se adaptează autoritățile la modificările legislative în domeniu – toate acestea și multe altele sunt întrebări la care va răspunde Directorul General al PAID, Nicoleta Radu, în cadrul evenimentului „Provocări și oportunități în piața asigurărilor”, organizat de Master Communications Intl, alături de Editura Evenimentul și Capital, miercuri, 14 februarie 2024, începând cu ora 9.30.
Cum ne pregătim financiar pentru marele cutremur care va lovi România
Media europeană a gradului de cuprindere în asigurare a locuințelor este de 62%. Cu doar 20% dintre locuințe asigurate în fața dezastrelor naturale, putem spune că România este de trei ori mai puțin protejată financiar. De cele mai multe ori, proprietarii de locuințe invocă lipsa de încredere sau de informare.
Cutremurele din 2023, începând cu cele din Turcia și Siria, iar mai apoi cele din Gorj, au avut un impact semnificativ în industria asigurărilor de locuințe din România. După seismele din țară, ritmul de emitere zilnică a polițelor PAD s-a dublat. Tendința s-a menținut timp de aproape două săptămâni, însă apoi lucrurile au revenit la normal.
Explicația derivă din faptul că, la nivelul populației, nu există încă o cultură a responsabilității financiare comparabilă cu cea a țărilor din vestul Europei, dar și faptul că locuințele din vest sunt cumpărate preponderant cu credite bancare, iar băncile impugn asigurari, spre deosebire de România, unde maximum 10% din fondul locativ este ipotecat în favoarea unei bănci.
Fonduri pentru reconstrucția de locuințe
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) și-a concentrat eforturile, în ultimii ani, pe educare, informare și pe implementarea unor mecanisme care să faciliteze înțelegerea și încheierea polițelor obligatorii (PAD). Dincolo de eforturile pentru digitalizare, una dintre cele mai mari reușite este programul de reasigurare, cel mai mare din CEE, în valoare de 1,1 miliarde de euro. Aceste fonduri asigură necesarul pentru reconstrucția locuințelor asigurate în urma unui cutremur devastator.
Totuși, fără o implicare permanentă și asumată a autorităților, gradul de cuprindere în asigurare nu poate crește, iar România nu poate avea comunități capabile să se adapteze și să-și revină în urma dezastrelor. Cu cât statul se va implica mai mult, cu atât românilor le va fi mai repede bine după rău, în cazul unui dezastru natural.
Despre cât de solid este programul de reasigurare, dar și PAID ca societate, cât și despre proiectele prin care se urmărește digitalizarea proceselor de avizare și despăgubire a pagubelor, va vorbi Directorul General al PAID, Nicoleta Radu, în cadrul evenimentului „Provocări și oportunități în piața asigurărilor”, organizat de Master Communications Intl, alături de Editura Evenimentul și Capital, miercuri, 14 februarie 2024, începând cu ora 9.30.
Ce riscă românii care nu-și asigură locuințele împotriva dezastrelor naturale
Doar una din cinci locuințe din România este asigurată împotriva dezastrelor naturale. În ciuda costurilor mici, românii nu se înghesuie să-și pună la adăpost financiar bunul cel mai de preț. Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD) acoperă daunele produse de cutremure, alunecări de teren și inundații.
Românii care vor să fie în legalitate plătesc anual 130 lei pentru locuințele construite din cărămidă sau alte materiale rezistente, respectiv 50 de lei pentru cele din chirpici sau materiale netratate. Conform legii, valoarea maximă a despăgubirii este de 100.000 de lei pentru prima categorie de locuințe, respectiv 50.000 de lei pentru cea de-a doua.
În fiecare an, aproximativ 250.000 de polițe nu se reînnoiesc, din varii motive. Proprietarii acestor imobile riscă, alături de toți ceilalți care nu și-au asigurat locuințele, amenzi între 100 și 500 de lei. PAID susține că sancțiunile ajută doar în situații extreme și pune accentul pe informare și pe verificare prin intermediul autorităților de resort.
PAID cel mai important investitor
PAID este cel mai important investitor, din piața de asigurări, în promovarea conceptului de asigurare a locuinței. În colaborare cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și Asociația Municipiilor din România (AMR), a lansat, în 2022, primul spot de interes public pe tema asigurărilor de locuințe.
De unde poți afla mai multe despre riscurile la care se expun românii dacă nu-și asigură locuințele și care sunt garanțiile pe care le au asigurații că vor fi despăgubiți în urma unor dezastre naturale, aflăm de la Directorul General al PAID, Nicoleta Radu, în cadrul evenimentului „Provocări și oportunități în piața asigurărilor”, organizat de Master Communications Intl, alături de Editura Evenimentul și Capital, miercuri, 14 februarie 2024, începând cu ora 9.30.
Cum arată piața asigurărilor de locuințe în 2024. Tendințe și perspective
Legea asigurărilor de locuințe a trecut printr-o serie de modificări în 2023, cele mai multe dintre acestea urmând să aibă impact începând de anul acesta. În contextul implementării unor noi puncte de verificare a poliței de asigurare obligatorie, dar și a creșterii accesului prin distribuția directă prin brokeri și prin personalul primăriilor, industria estimează o ușoară creștere a gradului de acoperire în asigurare.
Există state, în Uniunea Europeană, în care nu poți semna un contract pentru utilități, așa cum ar fi electricitate, gaze sau telecomunicații, fără ca locuința să fie asigurată. Aceste exemple ne arată că fără puncte de verificare nu există acoperire prin asigurare, nicăieri în lume. Și în România se fac pași înspre verificarea poliței PAD în cât mai multe locuri posibil, astfel încât nivelul de informare să crească.
Conform legii, primăriile sunt obligate să trimită populației, la fiecare șase luni, înștiințări cu privire la obligația asigurării locuințelor. Valoarea poliței este de 130 de lei pe an pentru locuințe de tip A, adică cele construite din materiale rezistente, respectiv 50 de lei pentru locuințele de tip B, adică din materiale netratate. Valoarea maximă a despăgubirilor se ridică la 100.000 de lei, respectiv 50.000 de lei. În lipsa conformării la obligația legală, proprietarii pot fi sancționați cu amenzi între 100 și 500 de lei.
Provocări pentru industrie
Industria se confruntă însă cu mai multe provocări. Din cauza numărului mare de dezastre naturale din ultimii doi ani, costurile neasigurării au crescut cu 60%. Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) are cel mai mare program de reasigurare din CEE, în valoare de 1,1 miliarde de euro. Acesta reprezintă garanția despăgubirilor după un cutremur devastator.
Despre cum s-au menținut costuri decente pentru asigurările obligatorii, de ce este importantă polița facultativă și ce proiecte sunt în focusul PAID în următorii ani, aflăm de la Directorul General al PAID, Nicoleta Radu, în cadrul evenimentului „Provocări și oportunități în piața asigurărilor”, organizat de Master Communications Intl, alături de Editura Evenimentul și Capital, miercuri, 14 februarie 2024, începând cu ora 9.30.