Potenţialele prejudicii pe care le-ar aduce managerii unei companii pot fi asigurate. În cazul firmelor pe acţiuni, acest lucru este chiar obligatoriu. Majoritatea poliţelor asigură despăgubiri modeste.

Mircea Cazan, directorul general al Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii – Radiocom, are o poliţă de asigurare care acoperă o parte din prejudiciile pe care le-ar putea cauza societăţii din cauza unor erori, omisiuni sau din neglijenţă, precum şi cheltuielile de judecată, în cazul în care acestea ar fi stabilite de instanţă. Pe aceeaşi poliţă sunt asiguraţi şi ceilalţi executivi ai Radiocom. Poliţa, cumpărată de companie, acoperă despăgubiri în limita a cel mult 20.000 de lei (circa 5.630 de euro), potrivit directorului general al societăţii, Mircea Cazan.

Managerii societăţilor pe acţiuni sunt obligaţi încă de la începutul anului trecut să aibă o astfel de poliţă, în urma modificării legii care reglementează activitatea societăţilor comerciale. Efectul: mai mulţi asigurători au început să våndă poliţe pentru asigurarea prejudiciilor pe care managerii le pot aduce firmelor pe care le conduc. Numărul de astfel de asigurări a crescut, „dar nu în ritmul aşteptat de asigurători“, potrivit şefului departamentului de răspundere civilă din Allianz-Ţiriac, Ioana Băniceru.

Fiecare dintre poliţele våndute pe piaţa autohtonă acoperă de obicei răspunderea civilă a mai multor şefi din companie, aceasta fiind cea care suportă costul asigurărilor.

Mai multe, dar mărunte

Pe de altă parte, poliţele avånd limita maximă a depăgubirii stabilită la cåteva mii de euro, aşa cum este şi cea a Radiocom, sunt cele care domină pe piaţa autohtonă. Acest ordin de mărime este valabil chiar şi în cazul poliţelor våndute de brokeri mari de pe piaţă, precum Marsh Romånia. „Din totalul de 70 de poliţe în vigoare, majoritatea sunt cu limite mici, de cåteva mii sau zeci de mii de euro“, afirmă şeful departamentului Finpro & Credit al Marsh Romånia, Eduard Simionescu. Marsh a intermediat însă şi poliţe care acopereau răspunderea managerilor în limita a un milion de euro sau chiar zece milioane de euro. „Toate poliţele cu sume asigurate mici, de cåteva mii sau zeci de mii de euro, le-am plasat la asigurători din Romånia. În cazul poliţelor cu limite mari, apelăm şi la piaţa internaţională, unde există experienţa şi capacitatea de a prelua astfel de riscuri“, afirmă Simionescu.

Cea mai mare companie de pe piaţa autohtonă de asigurări, Allianz-Ţiriac, încheie poliţe cu limite de răspundere cuprinse între 100.000 şi un milion de euro. În ultimii ani, Allianz a våndut cåteva zeci de poliţe de acest tip, iar de fiecare dată răspunderea civilă a managerilor asigurată pe spezele companiilor.

Spre deosebire de Allianz, Omniasig a stabilit la 5.000 de euro limita minimă de răspundere la poliţele construite pentru asigurarea răspunderii civile a managerilor. În portofoliul companiei sunt majoritare poliţele cu limita de răspundere mai mică de 100.000 de euro, potrivit şefului Serviciului de asigurări de răspundere civilă de la Omniasig, Cătălina Grecu. Dat fiind plafonul scăzut, la acest asigurător vin de regulă managerii care suportă din propriul buzunar costul asigurării. În plus, la poliţele Omniasig cumpărate de companii pentru întreaga conducere se poate stabili individual o sumă maximă asigurată pentru fiecare manager în parte.

Nivelul relativ redus al sumelor asigurate are meritul de a fi crescut numărul poliţelor de acest gen din portofoliul Omniasig. După ce în 2006 acest asigurător încheiase circa 30 de astfel de poliţe, numărul lor a ajuns anul trecut la aproximativ 400. „Creşterea numărului de poliţe nu a însemnat şi creşterea în aceeaşi proporţie a volumului de prime, deoarece în 2006 am avut puţine poliţe, dar cu limite asigurate mari, deoarece erau solicitate de companii mari, în timp ce  în 2007 marea majoritate a poliţelor au avut limite de pånă la 100.000 de euro“, explică şeful Serviciului de asigurări de răspundere civilă de la Omniasig, Cătălina Grecu.

118-17089-33eduardsimionescu31.jpg«Legea nu prevede explicit ce se întåmplă dacă nu se respectă obligaţia încheierii asigurării. Dar, în unele judeţe, rişti să nu poţi înregistra un nou administrator.»
Eduard Simionescu, manager Finpro & Credit la Marsh Romånia

«Limita de răspundere a fost stabilită de Consiliul de Administraţie al SNR la 20.000 de lei.»
Mircea Cazan, director general al Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii – Radiocom

Radiocom a cumpărat de la Asirom o poliţă care acoperă potenţialele erori sau neglijenţe ale managementului societăţii

Despagubirea maxima: 20.000 de lei
Prima anuala: 200 de lei
Riscuri acoperite: pierderi financiare provocate de manageri în urma unor erori, neglijenţe sau a unor omisiuni ale managerilor asiguraţi; cheltuieli de judecată.

HIBE LEGISLATIVE

Reprezentanţii companiilor de asigurare şi cei a brokerilor consideră că legislaţia care impune asigurarea directorilor şi administratorilor are o serie de neclarităţi: nu este stabilită o sumă minimă care trebuie asigurată şi nici sancţiuni pentru cazul în care nu se încheie poliţa. Din această cauză, explică şeful departamentului Finpro & Credit al Marsh Romånia, Eduard Simionescu, firmele pot alege: să nu se asigure, să se asigure pentru o sumă simbolică, să asigure numai anumite persoane din management, să amåne încheierea asigurării pånă în clipa cånd trebuie să facă dovada poliţei.

Allianz-Ţiriac

Prima: minimum 1.500 de euro
Despagubirea maxima: 100.000 euro
(Datele sunt valabile pentru o companie cu cifră de afaceri mai mică de zece milioane de euro.)

Omniasig

Prima: 1.200 de euro
Despagubirea maxima: 100.000 euro
Fransiza: 500 euro/manager asigurat
(Pentru o firmă din IT&C cu 15 angajaţi şi cifră de afaceri de un milion de euro.)