Românii cu venit minim garantat au rămas fără asigurări de sănătate

Sandra Alexiu, președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, a subliniat că persoanele care beneficiază de venit minim garantat nu mai sunt înregistrate în sistemul informatic al CNAS.

Conform explicațiilor sale, denumirea categoriei în care sunt încadrați acești oameni a fost schimbată. Dar modificarea nu a fost încă procesată în sistem.

”Peste noapte, toți amărâții cu venitul minim asigurat de primării au dispărut cu drepturile lor legale cu tot din SIUI, s-au dat peste cap și s-au transformat în neasigurați.

Gurile rele spun că acum se numesc altfel în lege, dar nu și în scriptele (DE) sincronizate ale statului român, asa că până se refac toate bisericuțele, oamenii aceștia, bolnavi sau nu, vor sta frumușel pe margine să facă economii guvernului.

Fiindcă nefiind asigurați, adio rețete compensate, trimiteri, internări în oncologie, dializă, paliative sau pe unde or mai fi bieții de ei, plus imputări către fraierii de doctori care i-au consultat, tratat, operat deși nu știau de marea resetare (se aplică de la 31 decembrie – n.r.)”, a explicat medicul de familie Sandra Alexiu, potrivit Adevărul.

Cei mai afectați sunt pacienții care necesită tratament constant. Printre aceștia se numără și cei care luptă cu cancerul.

Mai precis, în prezent există o discrepanță între datele de bază ale unor instituții precum școlile, primăriile, instituțiile pentru persoanele cu dizabilități și baza de date a CNAS.

În această situație, serviciile medicale nu vor fi decontate pentru acești oameni. Ei au fost trecuți în categoria neasigurați, spune Sandra Alexiu.

Marcel Ciolacu, despre problemele din sistemul informatic al CNAS

Miercuri, pe 14 februarie, premierul Marcel Ciolacu a subliniat că una dintre prioritățile sale personale este să remedieze problemele sistemului informatic al CNAS.

El a fost întrebat despre frecventele defecțiuni ale sistemului informatic al CNAS. A discutat despre acest aspect în cadrul unei întâlniri cu comunitatea românească din Italia, organizată la Roma, unde se află într-o vizită oficială.

„Ştiu, şi este una dintre priorităţile mele personale şi am avut o discuţie foarte aplicată şi cu vicepreşedinţii, şi cu doamna preşedinte (ai CNAS n.r.), şi cu toţi cei implicaţi în digitalizare. Haideţi să fim corecţi! Este aceeaşi situaţie ca la ANAF. De 32 de ani nu vrem să facem digitalizare nici la Casa de Sănătate şi nici la ANAF.

De ce? Ştim cu toţii. Eu v-am promis că după 32 de ani o să pornesc digitalizarea ANAF, lucru pe care l-am început şi o să vedeţi că până în aprilie, până la finele primului trimestru fiscal, o să fie mult mai bine decât până acum.

Iar la Casa de Sănătate mă voi ţine săptămânal, la fel cum am făcut şi cu ANAF, până se va înţelege foarte clar că de această dată România are nevoie”, a afirmat el.

marcel ciolacu
Marcel Ciolacu; SURSA FOTO: Facebook, captură ecran

Luni, liderul Guvernului a anunțat că procesul de digitalizare a fost inițiat și la Ministerul Muncii, în colaborare cu diverse companii românești. Unele dintre ele au contribuit chiar în mod voluntar.

Marcel Ciolacu a subliniat că digitalizarea reprezintă un instrument esențial pentru îmbunătățirea serviciilor publice și pentru atragerea unui număr cât mai mare de fonduri către buget.

În aceeași zi, premierul a avut o întâlnire cu o delegație a Băncii Mondiale condusă de Asad Alam. El este director regional pentru creștere echitabilă, finanțe și instituții pentru Europa și Asia Centrală.

Ciolacu a accentuat importanța menținerii stabilității economice a României ca fiind o prioritate pentru Guvern. A subliniat, totodată, necesitatea unei strategii eficiente pentru atragerea investitorilor, mai ales în contextul actual al dinamicii geopolitice. Mai multe puteți citi aici.