După scumpirea poliţelor auto, cauzată de creşterea ratei daunelor, piaţa asigurărilor se pregăteşte pentru noi majorări de preţuri. De data aceasta, cauzele se regăsesc în problemele reasigurătorilor. Marile firme internaţionale de reasigurare au început să vorbească despre majorarea preţurilor percepute companiilor de asigurări. Oficialii Munich Re au afirmat că anticipează majorări „de două cifre“ la tarifele contractelor de reasigurare, imediat după salva
După scumpirea poliţelor auto, cauzată de creşterea ratei daunelor, piaţa asigurărilor se pregăteşte pentru noi majorări de preţuri. De data aceasta, cauzele se regăsesc în problemele reasigurătorilor.
Marile firme internaţionale de reasigurare au început să vorbească despre majorarea preţurilor percepute companiilor de asigurări. Oficialii Munich Re au afirmat că anticipează majorări „de două cifre“ la tarifele contractelor de reasigurare, imediat după salvarea grupul AIG de la faliment printr-un credit guvernamental în valoare de 85 de miliarde de dolari.
„Începånd de acum, avem o piaţă puternică. Piaţa slabă este de domeniul trecutului“, afirma Torsten Jeworrek, membru al consiliului director Munich Re, într-un interviu acordat cotidianului Financial Times Deutschland. Expresia de „piaţă puternică“, în limbajul reasigurătorilor, ilustrează condiţii favorabile lor, cu preţuri ridicate.
Potrivit unor surse din industria de asigurări autohtonă, Munich Re este unul dintre reasigurătorii care au practicat cote mici pentru a acapara cote de piaţă, iar din acest motiv majorarea preţurilor practicate nu este surprinzătoare.
Aşteptările oficialilor companiilor autohtone de asigurări nu sunt uniforme în ceea ce priveşte preţurile cu reasigurările pe care le vor plăti anul viitor, iar cotaţiile pentru 2009 nu au fost încă negociate.
„Se pare că, din cauza a ceea ce s-a întåmplat pe piaţa internaţională, o parte a reasigurătorilor e afectată de criză şi din acest motiv e posibilă creşterea primelor. Şi aşa, pe lanţul slăbiciunilor, din aproape în aproape, se poate ajunge ca şi clientul romån să plătească mai mult“, afirmă directorul general al Asiban, Dumitru Cerăceanu, care spune însă că discuţia este prematură. El se aşteaptă însă la o creştere a primelor plătite reasigurătorilor, iar aceasta se va reflecta şi în preţurile impuse asiguraţilor autohtoni. Societăţile de pe piaţa romånească ar trebui să mai adauge şi alte creşteri ale cotelor de primă, mai adaugă Cerăceanu, făcånd referire la pierderile înregistrate la nivelul întregii pieţe atåt anul trecut, cåt şi la finalul primului semestru al acestui an. „În condiţiile în care toată industria este pe minus, înseamnă că este subtarifată, şi atunci ar trebui să crească primele. (…) Pierderile societăţilor de asigurare sunt suportate de acţionari“, argumentează şeful Asiban.
Pe de altă parte, şeful Euroins, Bogdan Stan, afirmă că, pånă în prezent, nu există certitudinea că firmele de reasigurare vor creşte imediat preţurile practicate. El precizează că primele practicate de companiile de reasigurare mai depind şi de calitatea portofoliului fiecărui asigurător, unele companii putånd obţine, datorită portofoliului sănătos, chiar reduceri de preţuri cånd plasează o parte din riscurile preluate.
Record de pierderi la poliţele auto
Asigurările auto sunt cele care aduc pierderile cele mai importante companiilor de profil. Potrivit unui raport publicat recent de Mash, asigurătorii au început deja să mărească preţurile pentru poliţele auto: „Primele au crescut cu pånă la 10% din cauza unei creşteri continue a ratei pierderilor. Ca rezultat, majoritatea companiilor au introdus franşiza minimă obligatorie situată între 50 de euro şi 100 de euro.“
96 mil. de euro au însumat majorările de capital social efectuate, în prima jumătate a acestui an, de 18 societăţi de asigurare din Romånia. Astfel de operaţiuni sunt realizate de obicei pentru a menţine în limitele necesare indicatorii de solvabilitate şi lichiditate