Cei tentaţi de sporturile extreme şi care vor să îşi protejeze buzunarul de cheltuielile pe care le-ar avea în cazul accidentelor pot alege între cåteva poliţe de asigurare. Companiile de asigurări au început să våndă poliţe gåndite special pentru cei care practică sporturi de iarnă. Oferta este completată de poliţele construite pentru cei care practică alte sporturi, precum diving, echitaţie, alpinism, surfing. Din punctul de vedere al asigurătorilor toate
Cei tentaţi de sporturile extreme şi care vor să îşi protejeze buzunarul de cheltuielile pe care le-ar avea în cazul accidentelor pot alege între cåteva poliţe de asigurare.
Companiile de asigurări au început să våndă poliţe gåndite special pentru cei care practică sporturi de iarnă. Oferta este completată de poliţele construite pentru cei care practică alte sporturi, precum diving, echitaţie, alpinism, surfing. Din punctul de vedere al asigurătorilor toate aceste sporturi sunt considerate „extreme“.
Asigurările pentru cei care practică sporturi de iarnă au fost lansate de puţin timp pe piaţa autohtonă de către cele două companii de profil care mizează pe încheierea de asigurări medicale de călătorie, City Insurance şi Roumanie Assurance International (RAI). Dacă City a lansat asigurările pentru sportivii amatori în urmă cu un aproximativ un an şi jumătate, RAI le-a lansat în urmă cu aproximativ două luni. City are o poliţă de asigurare dedicată celor care practică sporturi de iarnă pe pårtiile de schi şi alta pentru cei care practică alte sporturi extreme – acvatice, subacvatice, montane sau urbane. De asemenea, RAI are o singură poliţă de asigurare, indiferent de sportul extrem practicat.
Poliţele pentru shiori de la City acoperă despăgubiri, în limita a 20.000 de euro, cheltuielile de spitalizare şi intervenţiile chirurgicale fiind acoperite în limita a 10.000 de euro. Asigurarea pentru cei care practică alte sporturi extreme decåt cele de iarnă are trei variante de acoperire – în limita a 5.000 de euro, 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro. Poliţa RAI destinată practicanţilor de sporturi extreme acoperă despăgubiri în limita a 25.000 de euro pentru cheltuieli medicale.
Mult mai scumpe decåt asigurările de călătorie
O asigurare valabilă timp de şapte zile pe teritoriul Romåniei costă cåteva zeci de lei – între 27 de lei (City Insurance, suma asigurată 20.000 euro) şi 50 de lei (RAI, suma asigurată 25.000 de euro). De asemenea, o poliţă încheiată de un schior, dar valabilă în afara ţării pe aceeaşi perioadă costă între 33 de lei (City Insurance, suma asigurată 20.000 euro) şi 100 de lei (RAI, suma asigurată 25.000 de euro). Aceste poliţe sunt de două ori mai scumpe decåt asigurările medicale de călătorie, deoarece şi sumele pe care asigurătorii pot ajunge să le plătească sunt mai mari. De exemplu, transportul unei persoane cu ambulanţa aeriană de pe pårtia de schi pånă la un spital poate costa între 1.000 şi 3.000 de euro, potrivit oficialilor companiilor de asigurare. „Rata daunalităţii este mult mai mare la aceste tipuri de asigurări, din cauza frecvenţei mari a accidentărilor în urma practicării acestor activităţi cu grad mare de risc – sporturi extreme“, explică directorul general al RAI, Iuliana Hampu.
Companiile de asigurare acoperă cheltuielile medicale pentru stabilizarea stării de sănătate a asiguratului accidentat. De asemenea, transportul persoanelor accidentate de pe pårtia de schi pånă la unitatea medicală. Decontarea acestor cheltuieli este limitată atåt de suma prevăzută în contractul de asigurare, cåt şi de natura intervenţiei medicale necesare. Poliţele våndute de City prevăd că în cazul în care intervenţiile chirurgicale necesare pot fi amånate cu cåteva zile asiguraţii vor fi repatriaţi pentru ca operaţiile să fie efectuate în Romånia.
Poliţe deja våndute
Pånă la sfårşitul acestui an, numărul poliţelor pentru amatorii de sporturi extreme våndute pe piaţa autohtonă ar putea ajunge la circa 10.000, potrivit oficialilor celor două companii. City Insurance a våndut în primele zece luni ale anului numai 3.600 de poliţe pentru cei care practică sporturi extreme. Despăgubrile plătite aproape au egalat veniturile din primele aferente: încasările au fost de 31.500 de euro, în timp ce despăgubirile achitate s-au ridicat la aproape 28.500 de euro. Reprezentanţii companiei estimează că, pånă la sfårşitul anului, numărul total al poliţelor våndute celor care practică sporturi extreme va ajunge la 6.000 şi prime în valoare de 65.000 de euro. În acelaşi timp, RAI ar putea încheia pånă la 4.000 de astfel de asigurări (RAI Extreme Adventure) pånă la sfårşitul acestui an. „Avånd în vedere că RAI vinde în medie 30.000 – 40.000 poliţe pe lună, estimăm pånă la sfårşitul anului vånzarea a unui număr de peste 3.000 – 4.000 poliţe RAI Extreme Adventure şi prime în valoare de 300.000 lei“, afirmă directorul general al societăţii.
«Rata daunalităţii este mult mai mare la aceste tipuri de asigurări, din cauza frecvenţei mari a accidentărilor în urma practicării acestor activităţi cu grad mare de risc – sporturi extreme.»
Iuliana Hampu, director general RAI
10.000 este numărul de poliţe pentru amatorii de sporturi extreme care ar putea fi våndute pe piaţa autohtonă în acest an, potrivit estimărilor avansate de oficialii RAI şi City Insurance
Ce nu plătesc asiguratorii
Contractele de asigurare pentru asigurările dedicate celor care practică sporturi extreme în afara ţării exclud decontarea cheltuielilor care sunt acoperite prin asigurările medicale de călătorie. Aceştia nu suportă cheltuielile medicale pentru afecţiuni pe care asiguratul le avea în momentul încheierii poliţei de asigurare şi nici pe cele recomandate de un medic care îl însoţeşte pe client în timpul călătoriei.
Poliţele încheiate de RAI nu acoperă evenimente care au avut loc în timpul unor concursuri sportive, dar cele ale City Insurance la acoperă. Această companie impune prin contractul de asigurare standard o limită de 100.000 de euro în cazul în care zece dintre clienţii asiguraţi sunt implicaţi în acelaşi accident.
Sporturi riscante
Din perspectiva companiilor de asigurări, aproape toate sporturile în timpul cărora practicanţii se pot accidenta sunt considerate ca fiind sporturi extreme. Patinajul, săniuşul, paintballul, echitaţia intră în această categorie, chiar dacă cei care le practică pot să nu le considere periculoase. Şi conducerea de ATV-uri sau motociclete de teren intră, din punctul de vedere al asigurătorilor tot în categoria sporturilor riscante.
Alte sporturi periculoase: Schi • Snowboarding • Snowkiting • Canioning • Surfing • Rafting • Scuba-diving • Bungee-jumping • Deltaplan • Paraşutism • Bungee-jumping • Parapantă