Criza sistemului public de pensii bazat pe principiul solidaritatii nu pare sa aiba o rezolvare pe termen scurt, desi recentele modificari la Legea pensiilor (19/2000) prevad calcularea pensiilor pe baza cistigurilor itregii activitati transformate i puncte. Conform unui studiu realizat recent de Roland Berger, fara pilonul II si III (pensii private facultative), sistemul public obligatoriu ar ajunge la un echilibru de scurta durata abia i jurul anului 2025.
Pe de alta parte, dupa abrogarea la iceputul acestui an a Ordonantei Isarescu privind Fondurile universale de pensii, noul guvern a anuntat repunerea pe tapet a problematicii sub forma unei legi ce urmeaza a fi promulgata i decembrie anul acesta. Punerea ei i aplicare este isa prevazuta pentru 2003. Singurele variante de pensii private existente pe piata i acest moment sunt politele de asigurare. Cele mai multe companii de asigurari de viata ofera asiguratilor posibilitatea ca, la icheierea perioadei contractuale suma acumulata sa poata fi returnata atit integral, cit si sub forma unor rente lunare. Optiunea se poate face de la iceput sau i ultimii ani de contract.
Rentele lunare nu sunt isa rente viagere. Ele se platesc pina la epuizarea sumei acumulate si nu pina la decesul asiguratului. Este, de altfel, una din diferentele esentiale itre aceste produse si sitemele de pensii private viagere oferite de piata asigurarilor.
Pe de alta parte, optind pentru o asigurare de viata tip pensie viagera, clientul poate afla, i linii mari, de la societatea de asigurari, ce pensie lunara va avea la icheierea contractului. O precizare se impune. Pentru produsele unit linked, estimarea pensiei este mai greu de facut, datorita specificului politei, investitiile facute de societate depinzind de mai multe variabile. ” in tarile vestice, spune Dan Vladescu, directorul de marketing al Sara Merkur, orice om obisnuit isi poate calcula cu usurinta pensia pe care o va primi de la asigurarile sociale, sistemul functionind pe baza de punctaj. Cum pensia este evident mai mica decit salariul el isi completeaza veniturile cu cele oferite de o polita de asigurare, stabilind de la iceput cu asiguratorul valoarea acesteia”.
Desi oferta de polite de asigurare de viata este destul de bogata, doar citeva companii ofera produse clasice de asigurare tip pensie viagera. Cauzele sunt multiple. Lipsa unor oportunitati viabile de investitii pe piata romineasca, puterea financiara scazuta a celor mai multe companii locale, absenta specialistilor (actuari), dar si faptul ca durata unor astfel de contracte este foarte mare.
Daca v-ati decis sa icheiati o polita de acest tip, este bine sa aveti i vedere citeva lucruri. Fiind vorba de un contract icheiat pe termen lung, trebuie sa stiti foarte exact i ce instrumente financiare investeste compania de asigurari banii dumneavoastra si cit de credibile sunt institutiile financiare respective. Rezultatele acestor investitii influenteaza plata efectiva a pensiei. Cereti, asadar, date cit mai detaliate i acest sens.
in al doilea rind, daca polita este icheiata i moneda nationala, si optati pentru protectia contra inflatiei (prin plati suplimetare) este bine sa stiti i ce masura beneficiati si de indexarea pensiei. Daca este posibil, negociati cu reprezentantii companiei introducerea acestei clauze.
in al treilea rind, i cazul i care optati pentru un produs unit linked, trebuie sa cunoasteti faptul ca riscul investitional al acestor produse este suportat exclusiv de client. Compania va ofera posibilitatea de a alege i cunostinta de cauza i ce instrumente se vor plasa banii dumneavoastra. Cele cu risc scazut au, evident, si o rentabilitate mai mica, i timp ce plasamentele cu grad mai mare de risc ofera, ca regula, cistiguri mai mari.
Nu i ultimul rind, tinind cont de durata mare a contractului, la icheierea unei polite tip pensie viagera trebuie sa optati pentru o companie cu renume pe piata asigurarilor, puternica financiar. Cum OSAAR publica anual rapoarte despre aceasta piata, nu ezitati sa cereti relatii organismului de supraveghere despre compania aleasa.
Pentru a va face o idee despre produsele de acest tip existente pe piata, ne-am decis sa va oferim o scurta prezentare a trei dintre acestea. Doua dintre ele sunt produse unit linked, comercializate de companiile Nederlanden si Commercial Union. Cea de-a treia este o polita clasica de asigurare tip pensie viagera si este oferita de Interamerican.    
Produsul SIGMA
Compania Commercial Union Asigurari de Viata
Produsul Sigma poate fi icheiat de persoanele care au implinit virsta de 18 ani, si ajunge la maturitate la 57 de ani i cazul femeilor, si 62 de ani i cazul barbatilor. Plata primelor de asigurare se poate face i lei, dolari sau marci, existind doua niveluri de protectie – minim, respectiv standard. Fiind un produs de asigurare cu optiune de pensie viagera, planul Sigma poate continua dupa data maturitatii. Perioada de plata se deruleaza de la data semnarii politei si pina la iesirea la pensie a asiguratului. Durata minima a contractului este de 5 ani. Sigma face parte din familia programelor Unit Linked. Aceasta iseamna ca o parte a primelor de asigurare sunt destinate acoperirii componentei protective, iar o alta parte celei investitionale. Commercial Union investeste i acest produs i Bonuri de Tezaur emise de BNR, depozite bancare la banci cu capital privat strain, actiuni si obligatiuni ale unor companii cotate la bursele internationale. Pentru contractele i lei, protectia impotriva inflatiei se face prin indexarea anuala a primelor cu un coeficient dictat de rata inflatiei. Conform estimarilor oficialilor companiei, daca asiguratul (sex masculin) opteaza pentru o astfel de varianta, el va putea primi dupa 15 ani de contract o pensie viagera lunara de 6,3 milioane lei. Calculul este facut pentru o prima de asigurare anuala de 10 milioane lei. La maturitatea contractului, asiguratul are optiunea de a lua itreaga suma, care este de 770.694.000 lei. Trebuie subliniat ca se pot face retrageri partiale sau totale doar dupa ce polita este i vigoare de cel putin un an.
Pentru o taxa suplimentara se pot alege si alte optiuni:
-Asigurare i caz de invaliditate permanenta totala;
-Asigurare i caz de deces sau invaliditate prin accident ;
-Scutire de la plata primelor i caz de invaliditate temporara.

Asigurarea „Pensia ta”
Compania Interamerican
Spre deosebire de produsele unit linked prezentate alaturat, „Pensia ta” este o polita clasica de asigurare tip pensie viagera. Elementul de noutate al politei il constituie posibilitatea oferita asiguratului de a opta cu doi ani iainte de expirarea contractului, i locul icasarii rentei lunare viagere, pentru alte forme de plata, cum ar fi:
– icasarea itregului capital acumulat itr-o singura rata;
– plata i rate de o anumita valoare, pina la epuizarea capitalului acumulat;
-pensie viagera cu o perioada minima garantata de 5-10 ani.
Dobinda tehnica garantata de companie este de 5,5% anual, pina la expirarea termenului contractului si de 4,5% anual pe durata platii pensiei. Spre deosebire de alte produse, protectia contra inflatiei nu se face doar prin indexarea cu rata anuala a inflatiei. Suma platita suplimentar este dependenta de rentabilitatea plasamentelor companiei i anul luat i calcul, astfel icit asiguratul isi poate indexa prima cu o suma mai mica decit rata inflatiei. Investitiile Interamerican se fac preponderent i titluri de stat, depozite la banci cum sunt Citybank, Alpha Bank, Banca Nationala a Greciei etc.
Exemplu de calcul
barbat: 34 de ani
perioada asigurata: 27 de ani
prima anuala: 3.672.000 lei
pensia viagera lunara: 1,5 milioane lei
riscuri asigurate: deces, supravietuire, scutire de la plata primelor i caz de invaliditate.

Planul de pensii Nederlanden
Este o varianta imbunatatita a politei unit linked Gold. Planul de pensii Nederlanden i lei a fost lansat de companie i noiembrie 1998, iar cel i USD i februarie 2000. Virsta minima de intrare i asigurare este de 18 ani, iar cea maxima de 57 de ani pentru femei si 62 de ani pentru barbati. Asiguratul are posibilitatea de a-si stabili singur valoarea primei de asigurare, i conformitate cu posibilitatile sale financiare, cu conditia respectarii unui plafon minim. Acesta este de 5 milioane de lei anual la Planul de pensii i lei, respectiv 400 USD pentru varianta i dolari. in afara acestora se pot adauga, contra unui surplus de prima, clauze suplimentare care acopera si alte riscuri, cum sunt cele de deces din accident si invaliditate permanenta din accident. Primele de asigurare pot fi esalonate anual, semestrial, trimestrial sau lunar. Componenta protectiva a politei consta itr-o asigurare clasica de viata care acopera riscul de deces si cel de supravietuire. Componenta investitionala a politei consta i cumpararea de unituri ale fondurilor de investitii Nederlanden. Pentru varianta i lei a Planului de pensii, compania efectueaza plasamente i doua fonduri locale de investitii. Primul dintre ele contine investitii i Bonuri de Tezaur, depozite bancare i lei si alte plasamente pe piata monetara. Al doilea fond contine plasamente i Bonuri de Tezaur, depozite bancare i lei si actiuni cotate la Bursa.r
Pentru Planul de pensii Nederlanden i dolari, investitiile se fac i trei fonduri cu domiciliul i Luxemburg (rosu, alb, albastru), fiecare avind grade diferite de risc.r