Cind dupa patru ani de tergiversari noua lege a asigurarilor a fost i sfirsit promulgata i primavara, parerea unanima a celor implicati i aceasta activitate a fost ca legea vine i primul rind i sprijinul asiguratilor. Argumente sunt destule. Conform noilor prevederi legislative, organismul de supraveghere (CSA) a capatat puteri sporite, companiile de asigurari nu mai pot face investitii dupa cum le taie capul, limitele de capital social au fost marite i intentia ca pe piata sa ramina numai companiile serioase. Mai mult decit atit, printre facilitatile oferite de lege asiguratilor, cea mai importanta este prevazuta la art. 43 pct. 2: „primele de asigurare si reasigurare, se spune la acest paragraf, sunt cheltuieli deductibile fiscal”. O formulare, fara idoiala, suficient de clara pentru a nu da nastere unor interpretari eronate.
Finantele ignora Legea asigurarilor
Drept urmare, dupa aparitia noii legi, Generali Asigurari si Grup As au decis sa-si largeasca portofoliul prin introducerea asigurarilor de viata sau crearea unor companii subsidiare pe acest domeniu. La rindul sau, Allianz L?iriac Asigurari si-a manifestat intentia de a intra pe aceeasi piata, desi fostul ASIT nu practica asigurari de viata. Companiile mari de pe piata n-au stat nici ele cu mina i sin. Nederlanden a lansat de curind un produs nou de asigurare de grup pentru angajatii companiilor, produsul avind o componenta de investitii si o alta tip pensie.
Cum orice minune tine numai trei zile, i ce priveste posibilitatea deductibilitatii fiscale a primelor de asigurare, lucrurile s-au complicat la scurta vreme dupa aparitia legii. Companiile de asigurari si firmele interesate de produsele acestora au aflat ca Ministerul Finantelor considera ca nu pot fi deductibile cheltuielile cu primele de asigurari de viata, ci doar cele ocazionate de cumpararea unor polite de alt tip (bunuri, auto etc.).
Motivul invocat este incompatibilitatea prevederilor Legii asigurarilor cu cele din legislatia privind impozitul pe profit. Concret vorbind, Finantele considera ca, fiind polite cu o componenta de acumulare de capital, asigurarile de viata constituie o modalitate de economisire, motiv pentru care (conform HG nr. 402/2000) cheltuielile cu plata primelor nu pot fi deductibile. „Am sesizat si noi incompatibilitatea celor doua legi – spune Liliana Stoianof, director i Ministerul Finantelor, dar nu avem ce face. Am trimis o adresa catre Consiliul Legislativ i legatura cu acest fapt, dar nu am primit ica nici un raspuns, adauga ea. Cum nici una dintre cele doua legi nu poate fi considerata mai importanta, pina la lamurirea situatiei, Finantele o prefera pe cea a carei aplicare aduce mai multi bani la buget, respectiv Legea impozitului pe profit.
Judecind obiectiv isa, criteriul ales de Finante este ilegal din cel putin doua motive. Primul este faptul ca, i ordine cronologica, cea mai noua dintre cele doua legi este Legea asigurarilor, ea putind anula niste prevederi anterioare, pe cind cealalta lege nu benefeciaza de acest avantaj. in al doilea rind, Legea nr. 32/2000 face acest lucru prin prevederile de la art. 42 pct. 3, acolo unde este stipulat ca „i caz de conflict itre dispozitiile prezentei legi si prevederile continute i alte acte normative, se aplica prevederile prezentei legi”. Pe piata asigurarilor domneste asadar i continuare confuzia. Nicolae Crisan, directorul OSAAR (Oficiul de Supraveghere a Asigurarilor), declara ca proiectul initial al Legii asigurarilor la elaborarea careia a participat nu continea nici un articol referitor la deductibilitatea primelor. „Aceasta prevedere a fost introdusa la initiativa unui deputat si aprobata de cele doua Camere ale Parlamentului”, spune dl Crisan.
Cu alte cuvinte, parlamentarii au votat ca primarii, fara sa verifice daca noua lege nu intra i contradictie cu altele mai vechi, declansind astfel nemultumirea generala a tuturor beneficiarilor acesteia. Cele mai afectate de situatie sunt companiile de asigurari „Desi am avut produse pregatite de multa vreme, noi nu am oferit pina acum asigurari de grup tocmai pentru ca primele nu erau deductibile. Acum desi sunt deductibile prin lege si am lansat deja noi produse, aflam ca exista o problema de incompatibilitate cu alte prevederi ale unei legi mai vechi. E greu sa poti planifica ceva i aceste conditii”, spune Violeta Ciurel, general manager la Nederlanden Asigurari de viata.
Cum ar putea fi rezolvata situatia? Directorul general al OSAAR crede ca o solutie care ar multumi atit Ministerul Finantelor cit si asiguratorii ar putea fi stipularea i Normele de aplicare ale Legii nr. 32 a posibilitatii deducerii primelor doar pina la o anumita limita de suma. „Nivelul maxim de deductibilitate ar putea fi stabilit i comun de Comisia de supraveghere si Ministerul Finantelor”, spune Nicolae Crisan. Cum elaborarea Normelor sta i sarcina Comisiei, iar componenta acesteia nu a fost ica stabilita, desi termenul limita a expirat de mult, companiile vor trebui sa mai astepte pina cind problema deductibilitatii primelor de asigurare va putea fi solutionata itr-un fel.
Paragrafele din cele doua legi aflate i contradictie
Ordonanta de urgenta nr. 217/1999, HG nr. 402/2000
Sunt considerate nedeductibile:
cheltuielile de asigurare care nu privesc activele corporale si necorporale ale contribuabilului, inclusiv asigurarile de viata ale personalului angajat.
in categoria asigurarilor de viata sunt cuprinse acele asigurari care au ca obiect economisirea pura, situatie i care cheltuielile cu politele de asigurare icheiate pentru salariati sunt nedeductibile.
Legea nr. 32/2000
Primele de asigurare si reasigurare sunt cheltuieli deductibile fiscal (art. 43, pct. 2)
in caz de conflict itre dispozitiile prezentei legi si prevederile continute i alte acte normative, se aplica prevederile prezentei legi (art. 42, pct. 3).