Societăţile de asigurări mutuale ar putea deveni funcţionale în minim doi ani de la votarea legii Sănătăţii şi numărul acestora ar trebuie să fie de aproximativ 20, a declarat consilierul primului-ministru, Vasile Cepoi.
Societăţile mutuale se vor constitui prin transformarea caselor de sănătate judeţene, modificându-se statutul. Cetăţenii vor putea depune adeziuni la una sau la alta din societăţile mutuale pentru a deveni membri şi pentru a încheia contractul.
Ulterior, după ce s-a constituit numărul de membri ai societăţii, care ar putea fi între 700 şi un milion, Casa de asigurări se transformă în societate de asigurări mutuale, iar conducerea se va alege dintre cei asiguraţi la acea societate.
Prof. dr. Vasile Cepoi a mai arătat că, potrivit noului act normativ, pacienţii pot fi sancţionaţi pentru nerespectarea regulilor de prevenţie a indicaţiilor medicilor de a se prezenta la control şi dacă din aceste cauze se agravează starea de sănătate, se aplică o sancţiune financiară (coplată sau tichet).
Societăţile mutuale de asigurări pentru sănătate pot fi constituite de diverse organizaţii, chiar şi de sindicate, a arătat Cepoi.
Prin introducerea asigurărilor mutuale, asiguraţii pot participa la conducere şi pot avea un control asupra modului de utilizare a banilor. Asigurările mutuale asigură creşterea calităţilor serviciilor din sistemul de sănătate şi permite existenţa unei relaţii directe între asiguraţi şi asiguratori.
Vasile Cepoi a precizat că va exista o autoritate naţională de control a asigurărilor obligatorii care va supraveghea dacă asiguratorul îşi respectă obligaţiile faţă de asigurat, precum şi calitatea relaţiilor dintre asigurat şi asigurator.
Asiguratorul este cel care va stabili traseul pacientului pentru a-şi rezolva problemele de sănătate. În cazul în care vreun asigurat nu este mulţumit, se poate retrage din asigurarea mutuală în care s-a înscris, optând pentru alta.