Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ia în calcul introducerea unei franşize la asigurările obligatorii pentru locuinţe, ceea ce ar presupune o obligaţie de plată şi din partea asiguratului în cazul materializării unuia din riscurile acoperite de poliţa de asigurare, potrivit vicepreşedintelui ASF, Daniel Tudor.
După modificarea, în iulie 2013, a legislaţiei privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, ASF are la dispoziţie şase luni pentru realizarea unei evaluări, iar printre alternative figurează majorarea primei de asigurare sau introducerea franşizei.
‘Vrem să preîntâmpinăm situaţiile când cheltuielile pentru asigurători sunt mai mari decât despăgubirea pe care urmează s-o primească asiguratul şi să diminuăm fraudele. Micile stricăciuni ale locuinţei nu vor mai fi despăgubite la prima mână. Franşiza va fi extrem de mică, simbolică. Este o variantă mai lejeră pentru asigurat decât creşterea primei de asigurare’, a declarat oficialul ASF, la Forumul Internaţional al Riscurilor Catastrofice.
Toţi proprietarii de locuinţe au obligaţia de a încheia poliţa de asigurare obligatorie emisă de PAID, care oferă acoperire împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, în limita sumei de 10.000 sau 20.000 euro, în funcţie de tipul locuinţei asigurate. Valoarea primei de asigurare este de 10 euro respectiv 20 de euro.
Primele poliţe PAID au fost emise în iulie 2010. La finele lunii septembrie, portofoliul PAID număra aproximativ 426.000 de poliţe active, de la 330.000 la finalul anului 2012. Conform statisticilor, în România sunt aproximativ 8,5 milioane de locuinţe.
Sursa: Agerpres