Metropol si Grup As sunt doua dintre firmele declarate de CSA insolvabile in timp ce in cazul companiilor Anglo-Romana, Compania Internationala de Asigurari, Mondial Assurances, organismul de supraveghere a decis retragerea autorizatiei de functionare. Pentru asiguratii acestor companii vestile nu sunt deloc bune. „Daca se va decide lichidarea uneia dintre societati, procedurile ar putea dura in cel mai fericit caz doi ani”, spune Mihaela Tudor, consilier juridic in cadrul UNSAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurari). Similar cu procedurile din sectorul bancar, in cazul falimentului unui asigurator, detinatorii de polite isi vor putea recupera banii din „Fondul de protejare a asiguratilor”, fond administrat de CSA. Este vorba despre sumele reprezentand primele de asigurare pentru lunile din contract in care asiguratorul nu a mai putut oferi protectie si de cele reprezentand despagubirile aferente daunelor. „In fond sunt acum ceva mai mult de 300 miliarde de lei, bani suficienti, daca va fi cazul, pentru onorarea obligatiilor fata de asigurati” spune presedintele CSA, Nicolae Crisan.
Numai ca pana la incheierea tuturor procedurilor, asiguratii Grup As, de pilda, trebuie sa stie ca o data cu aparitia Deciziei nr. 3.211/14 ianuarie, contractele lor de asigurare cu aceasta societate isi inceteaza valabilitatea. Drept urmare, ei vor trebui sa-si incheie polite noi, la alte companii, urmand sa-si recupereze sumele restante la Grup As ulterior, dupa incheierea falimentului.
O situatie speciala este aceea a tertilor, pagubiti de asiguratii unei firme in faliment, cazul politelor de raspundere civila. „In aceasta situatie tertul pagubit devine creditor al societatii de asigurare. Pentru a urgenta procedura judecatoreasca, el il poate chema in instanta pe asiguratul vinovat de producerea accidentului” spune Mihaela Tudor.
Drumul pana la recuperarea banilor de la o companie de asigurari falimentara nu este, asadar, simplu. El incepe prin numirea, la solicitarea CSA, a unui judecator sindic care decide daca e cazul ca firma sa intre in faliment sau daca ea poate fi repusa in functiune pe baza unui plan de redresare judiciara. In cazul in care nu se mai poate face nimic, judecatorul sindic numeste un lichidator care evalueaza activele firmei si recupereaza ce se mai poate din creantele acesteia. Urmeaza instiintarea creditorilor si stabilirea procentajului de dividende care poate fi atribuit fiecaruia in urma valorificarii activelor companiei. „E bine ca asiguratii sa stie ca o data cu lichidarea efectiva a firmei nu vor primi toti banii, ci doar o parte din ei. Pentru restul, trebuie sa se adreseze Fondului de protejare a asiguratilor”, spune Mihaela Tudor.

Clientii firmelor falimentare trebuie sa se asigure din nou, la alte companii

· Asiguratii isi vor putea recupera banii din Fondul de protejare a asiguratilor numai in limita sumelor existente.
· Plata despagubirilor din Fondul de protejare se face numai dupa inchiderea procedurii de faliment si numai in cazul in care fondurile de rezerva si cele obtinute din vanzarea activelor sunt insuficiente.
· Pretentiile de despagubire se trimit in scris la CSA, iar termenul de formulare a acestora este de 30 de zile de la inchiderea procedurii de faliment al asiguratorului.
· In cazul in care se constata starea de insolvabilitate a asiguratorului, judecatorul sindic numeste un lichidator. Acesta incearca sa recupereze si sa valorifice activele companiei. Creditorii sunt chemati la masa credala si isi pot recupera o parte din bani din lichidarea efectiva a societatii. Restul va putea fi obtinut din Fondul de protejare a asiguratilor.