Asiguratorii au probleme de solvabilitate

Companiile de asigurari din tara trebuie sa transmita, pana la finele acestei luni, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) bilanturile pe 2002, impreuna cu indicatorii de solvabilitate si lichiditate. Acestia din urma vor fi verificati de CSA, astfel incat sa poata fi luate masuri in cazul societatilor care nu indeplinesc cerintele minime. Cu mai putin de o saptamana inainte de expirarea termenului limita, asiguratorii care au facut publice datele din bilant si nivelul indicatorilor de so

Companiile de asigurari din tara trebuie sa transmita, pana la finele acestei luni, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) bilanturile pe 2002, impreuna cu indicatorii de solvabilitate si lichiditate. Acestia din urma vor fi verificati de CSA, astfel incat sa poata fi luate masuri in cazul societatilor care nu indeplinesc cerintele minime. Cu mai putin de o saptamana inainte de expirarea termenului limita, asiguratorii care au facut publice datele din bilant si nivelul indicatorilor de solvabilitate pot fi numarati pe degetele de la o mana. Cele mai multe companii au preferat sa amane pana in ultimele zile aprobarea bilanturilor in AGA ordinara si transmiterea datelor catre CSA, refuzand pana atunci publicarea oricarei informatii. Printre acestea, chiar societati cu cote mari de piata, precum Astra sau Asirom.
Reprezentantii CSA au aratat de cateva ori ca se asteapta ca nivelul solvabilitatii sa creeze probleme mai multor societati de asigurari. Neincadrarea in limitele de lichiditate impuse a facut deja cateva victime, un grup de companii fiind sanctionate in urma unor controale ale CSA. Verificarile pe care Comisia va trebui sa le faca pe marjele de solvabilitate nu vor fi usoare. Presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR), director general la Allianz tiriac, Cristian Constantinescu, afirma ca nu toate companiile calculeaza corect marja, nivelul acesteia putand fi „aranjat”, prin diminuarea rezervelor tehnice, sub nivelul necesar.
Astfel, „cartea de vizita” care ar trebui sa ofere certitudinea onorarii obligatiilor de catre asigurator poate induce in eroare clientul, care nu stie sa citeasca realitatea din spatele unei cifre frumoase.
Gradul de solvabilitate poate fi „manipulat”
In esenta, marja de solvabilitate reprezinta nivelul cu care activele unui asigurator depasesc obligatiile asumate, depinzand de volumul raspunderilor asumate, obligatiile trecute (daunele nete platite) si obligatiile viitoare. Normele CSA stabilesc la 2 valoarea ratei de solvabilitate peste care o societate nu prezinta risc de insolvabilitate. O societate care se plaseaza in intervalul 1,5 – 2 are un grad redus de insolvabilitate, in timp ce la o rata mai mica de 1 asiguratorul este considerat insolvabil. La fel de importanta, lichiditatii unei societati trebuie sa-i corespunda un coeficient mai mare de 50%, acesta indicand acoperirea obligatiilor certe pe termen scurt (rezerva de daune plus rezerva de daune neavizate) cu active lichide.
Cifrele declarate de asiguratori pot sa nu corespunda intotdeauna realitatii. „Nu poti calcula corect rezervele de prima fara un sistem informatic performant. Se poate deduce si statistic, iar aici societatile de asigurare trag rezervele de prima cat mai in jos pentru a creste marja de solvabilitate”, arata Cristian Constantinescu. Un exemplu de „manipulare” a gradului de solvabilitate, prezentat de presedinele UNSAR, arata ca la o rezerva tehnica neta de 1.241,8 miliarde de lei si un grad de solvabilitate corect calculat de 3,29, o reducere cu 10% a rezervei va mari rata de solvabilitate cu aproape 0,5, pana la 3,77. Reducerea rezervei cu 25% va mari rata de solvabilitate la 4,49, in timp ce taierea unui zero din cifra rezervelor va ridica aparent rata de solvabilitate la 7,61. Alta practica riscanta, care imbunatateste imaginea indicatorilor, este subreasigurarea, respectiv retinerea pe cont propriu a riscurilor, mai mare decat permite capacitatea financiara. Aceasta practica nu este straina multor companii, in conditiile in care retinerea pe cont propriu pe total piata este uriasa, de 70-75%, potrivit presedintelui UNSAR.
si mai mari par, pe ansamblul pietei, problemele de lichiditate. CSA a sanctionat deja, in ultima perioada, mai multe companii. Printre acestea, societati de mici dimensiuni, ca Global, Prima, Croma, Mondial Assurances, Euroasig, dar si companii cu actionari majoritari puternici, cum a fost cazul Unita. Dificultati in asigurarea lichiditatilor pe tot parcursul anului pot aparea chiar pentru companii mari, daca ponderea asigurarilor RCA (pentru care se fac incasari doar in anumite perioade ale anului) in portofoliul total este foarte mare.