Societăţile de asigurare din România nu au reuşit nici anul trecut să dea semne că ar scăpa de dependenţa de segmentul auto şi, în general, de sursele de venit generate de obligativităţi impuse de stat. Din cele aproape 11 milioane de contracte încheiate anul trecut de cei mai importanţi zece asigurători din România, mai bine de 80%, adică circa nouă milioane, vin din poliţele RCA  şi din asigurarea împotriva dezastrelor naturale, ambele obligatorii prin lege.
Această evoluţie nu este însă o surpriză, ea fiind deja, de ceva vreme, o caracteristică evidentă a pieţei de asigurări din România. Nimic fără obligativitate! Una peste alta însă, 2012 a fost un an decent dacă luăm în considerare faptul că a existat o creştere de peste 6% a primelor brute subscrise pe ansamblul pieţei.
Ca valoare în lei a primelor brute, incluzând şi asigurările de viaţă, este cel mai bun an de la debutul crizei financiare până în prezent şi al doilea cel mai bun din destul de scurta istorie a pieţei asigurărilor din România.
Tot la categoria plusuri putem include şi schimbarea de atitudine pe care câteva societăţi de asigurare de top au abordat-o relativ la cedarea riscului.
Anul trecut, cei mai importanţi zece asigurători au cedat în reasigurare mai mult decât o făcuseră în anii precedenţi, ceea ce-i face pe specialişti să afirme fie că asigurătorii şi-au dat în sfârşit seama că, pe timp de criză, este mult mai util să împarţi riscul decât să ţi-l asumi integral pentru profituri mai mari, fie că „mamele“ asigurătorilor străini au  găsit metoda perfectă pentru a scoate profitul din România.
În orice caz, sunt societăţi care au urcat cu 6-7 procente, până aproape de 30 de procente în ceea ce priveşte ponderea primelor brute cedate în reasigurare în totalul primelor brute subscrise.
RCA mai mult şi mai ieftin, poliţe de calamitate mai puţine, dar mai scumpe

Principalele două linii de afaceri ale asigurătorilor din România, de altfel singurele care contează cu adevărat, și-au „compensat“ evoluţiile anul trecut. Astfel, datele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) arată că cele mai importante 15 societăţi de asigurare au încheiat în 2012 puţin peste 4,07 milioane de contracte pe zona asigurărilor de calamitate, cu peste 900.000 mai puţine decât în 2011. Pe de altă parte, la RCA observăm o creştere de aproape 500.000 de contracte, până la 4,6 milioane. Ca număr de contracte, zona RCA revine pe primul loc, însă există şi un revers al medaliei. Creşterea numărului de contracte nu  a adus de la sine şi o creştere echivalentă a încasărilor. Primele brute subscrise pe RCA în 2012 au rămas aproape la acelaşi nivel ca în 2011. Prima medie per contract a scăzut astfel de la 500 de lei, în 2011, la sub 465 de lei în 2012. Exact evoluţia inversă se poate observa în cazul poliţelor împotriva dezastrelor naturale. Prima medie a urcat de la 212 lei la aproape 250 de lei în cazul principalelor 15 societăţi din zona asigurărilor generale.
O evoluţie invers decât piaţa a avut-o Euroins, societate care se bazează mai ales pe vânzarea de RCA. Asigurătorul, care a realizat şi cea mai importantă creştere în 2012 în ceea ce priveşte primele brute subscrise, a reuşit să-şi majoreze cu aproximativ 100.000 numărul de contracte încheiate pe zona RCA, dar şi să crească prima medie de la 372 de lei, în 2011, la 525 de lei în 2012. Euroins constituie şi cea mai nouă prezenţă în grupul de şapte al asigurătorilor, cu un nivel al primelor brute subscrise de peste 100 de milioane de euro. Un loc echivalent (poziţia a şaptea) îl ocupă şi în clasamentul despăgubirilor plătite. Anul trecut, societatea a plătit peste 288 de milioane de euro.

Au cedat mai mult din riscuri

Cele mai importante societăţi de asigurare din România au cedat anul trecut prime în valoare de 1,57 de miliarde de lei către reasigurători, cu 400 de milioane de lei mai mult decât în 2011. Ca pondere în totalul subscrierilor, se poate observa o creştere faţă de 2011, de la 20% la peste 26%. Cu mult peste această medie se situează Uniqa Asigurări, care cedează aproape jumătate din primele brute. Pe de altă parte, cea mai mare creştere anuală o regăsim la Astra Asigurări, care a fost şi liderul pieţei în ceea ce priveşte primele brute subscrise în ultimii trei ani. Societatea cu capital românesc a ajuns să cedeze aproximativ 29% din primele brute. Prin reasigurare, societatea din România transferă o parte a riscurilor, dar şi a beneficiilor, către o altă companie. Societatea locală apelează la reasigurător cu acelaşi scop cu care noi apelăm la societatea de asigurare, adică pentru a cumpăra protecţie. Există două forme de reasigurare. Prima dintre ele, şi cea mai utilizată, prespune împărţirea proporţională a riscului între societatea din România şi reasigurător. În acest caz, costurile contractului sunt mai mari, pentru că şi riscul asumat de reasigurător este mai important. Al doilea tip de reasigurare este cea de tip excedent. În această situaţie, compania străină îşi asumă riscurile doar de la un anumit nivel, stabilit în contract, în sus.

Brokeri cu ţinte mari

„La începutul anului viitor vom trece de 50% prime intermediate din subscrierile totale. În Bulgaria, ponderea este în prezent de 57%“, spune preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări, Bogdan Andriescu. El a arătat că piaţa asigurărilor se va menţine în 2013, iar gradul de intemediere va creşte, pentru că brokerii devin mai puternici, pot să-şi îmbunătăţească reţelele, nu numai la nivel de număr sau de acoperire, ci şi din punct de vedere calitativ. Este un obiectiv rezonabil pentru intermediari care au avut, în 2012, peste 43% din piaţă.

O problemă o constituie concentrarea asigurătorilor pe auto… îngrijorătoare este  şi creşterea despăgubirilor acordate pentru daune morale.
Doru Frunzulică, membru consiliul CSA

81 la sută din contractele încheiate de cei mai importanţi 10 asigurători din România, în 2012, vin din RCA şi asigurările împotriva calamităţilor