Noua institutie va purta numele de Institutul de Asigurari pentru Invatamint si Educatie. Pe linga UNSAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare), la ifiintarea sa vor contribui alte trei organizatii, respectiv Asociatia Romina a Actuarilor (ARA), Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta i Asigurari (UNSICAR) si Asociatia de Drept a Asigurarilor (ADAR). „Ideea ifiintarii institutului nu este noua. Ea dateaza, practic, de la ifiintarea UNSAR dar, din motive obiective, n-a putut fi pusa i practica pina acum”, declara Florentina Almajanu, secretar general UNSAR.
in prezent, singura institutie de ivatamint superior i care se predau cursuri de asigurari este Academia de Studii Economice (ASE). Cursurile au isa caracter general si, drept urmare, facultatile din cadrul ASE nu elibereaza diplome de absolvire cu specialitatea asigurari.
Institute de asigurari exista i toata Europa
Institutul de asigurari va icerca astfel sa umple acest gol. in cadrul sau se vor organiza cursuri, seminarii, conferinte, programe de perfectionare, atit pentru cei care lucreaza la diverse companii de profil, cit si pentru cei care sunt interesati de o cariera i domeniul asigurarilor. La absolvirea fiecarui stagiu de pregatire se vor putea obtine (evident, i urma sustinerii unor examene), diverse calificative si certificari. Diplomele vor fi recunoscute atit pe piata asigurarilor, cit si de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
Ideea organizarii unui astfel de institut nu este, de altfel, specifica doar pietei rominesti a asigurarilor. „in Marea Britanie exista Institutul de Calificare i Asigurari (Chartered Insurance Institut), i Germania Institutul profesional de training al industriei de asigurari (BWV), iar i Grecia, Institutul Grec pentru Educatie i Asigurari (EIAS). Exemplele pot continua. O parte a acestor institutii ofera diplome recunoscute international”, declara Florentina Almajanu.
Cine va finanta institutul ramine isa o itrebare la care nu s-a gasit ica un raspuns final. Ceea ce se stie cu certitudine este faptul ca o parte din sumele necesare vor proveni de la membrii fondatori ai institutului, adica cele 24 de companii de asigurari membre UNSAR, alaturi de 17 brokeri grupati i UNSICAR si de cele doua asociatii enumerate. Participarea industriei rominesti a asigurarilor la finantarea institutului este, de altfel, o conditie esentiala pentru obtinerea altor surse externe. in privinta acestora, UNSAR poarta negocieri cu US Department of Commerce si Asociatia Germana de Asigurari (GDV), ambele manifestindu-si interesul de a contribui financiar la activitatile desfasurate i cadrul Institutului de Asigurari pentru invatamint si Educatie.

Activitatea noii forme de ivatamint va icepe chiar i acest an, iar primul curs – „Principii financiar – actuariale i asigurari” – se va organiza cu sprijinul Financial Services Volunteer Corps (FSVC).
in primii ani de activitate, programele de training oferite de Institut se vor adresa i principal angajatilor din centralele societatilor de asigurare si fortei de vinzari. Acestea vor fi structurate pe grade de dificultate (Introducere i asigurari, perfectionare pentru specialisti si perfectionare pentru cadre de conducere), fiecare program avind la rindul lui zece module specifice, cu o durata medie de trei zile fiecare.
De cursurile institutului vor beneficia si ziaristii interesati de problematica asigurarilor. „Dat fiind faptul ca domeniul si terminologia folosita i asigurari sunt specifice, consideram utila organizarea unor programe pentru ziaristi. Ziaristii reprezinta, de altfel, interfata itre publicul larg si domeniul asigurarilor”, spune Secretarul General Al UNSAR. Nu i ultimul rind, Institutul isi propune sa contribuie la educarea populatiei i spiritul asigurarilor, motiv pentru care va fi deschis, i timp, un centru de informare si o biblioteca specializata.