Nu mai putin de 34 de companii de asigurari dintr-un total de 72 cite sunt iregistrate oficial nu ideplinesc i acest moment conditiile legale privind capitalul social minim si, teoretic, ar trebui sa le fie retrasa licenta de functionare icepind cu 10 aprilie 2001. La acea data se va implini un an de la aparitia Legii nr. 32/2000 si, implicit, expira perioada acordata de noua lege companiilor de asigurari pentru icadrarea i noile limite de capital social. Cu toate acestea, judecind dupa volumul afacerilor derulate, putine companii dintre cele cu capital nemajorat au sanse sa se icadreze i prevederile legale. Asteptatele fuziuni dintre societatile mici de asigurari au ramas la stadiul de simple intentii: „Ce sa facem, daca toti vor sa fie directori generali?, icearca o explicatie directorul general al OSAAR, Nicolae Crisan.
Comisia care trebuie sa aplice legea ica nu exista
Pentru a respecta adevarul, vom spune ca prezenta citorva companii i lista alaturata este, credem, accidentala, acestea preferind sa-si tina banii i conturi mai profitabile, pina i preajma expirarii termenului limita. Este vorba i primul rind despre AIG si Anglo-Romina, societati aflate de ani buni itre primii zece asiguratori, dar si de Nationala, BTR Asigurari, Gerroma sau Asimed.
Chiar si fara aceste companii, lista ramine foarte mare. Conform legii, capitalul social varsat nu poate fi mai mic de sapte miliarde lei pentru asigurarile generale exceptindu-le pe cele obligatorii, 14 miliarde pentru asigurari generale si zece miliarde lei pentru companiile care practica doar asigurari de viata. in functie de activitatile desfasurate, cifrele de mai sus se pot cumula, astfel ca o firma care practica toate categoriile de asigurari va trebui sa aiba un capital social de minimum 24 de miliarde lei.
Cum va putea autoritatea de supraveghere sa scoata de pe piata dintr-un foc peste 30 de companii este greu de spus. Consultat i legatura cu acest aspect, Nicolae Crisan declara: „Probabil ca noua Comisie de Supraveghere a Asigurarilor va trebui sa prelungeasca termenul limita dincolo de 10 aprilie. E singura solutie” Doar ca noul organism de supraveghere (CSA) nu exista ica. Desi membrii acestuia trebuiau numiti de Parlament cu cel putin opt luni i urma, acest lucru nu s-a itimplat din ratiuni, evident, politice. Pe de alta parte, i cazul fericit i care Comisia va fi numita pina la 10 aprilie, ea nu va putea totusi lua masuri imediat, trecind mai itii printr-o faza de organizare a activitatii.
Lantul slabiciunilor nu se opreste aici. in absenta noului organism de supraveghere, actualul OSAAR va trebui sa ia o decizie i legatura cu soarta firmelor cu capitalul nemajorat. „Decizia, declara Nicolae Crisan, o putem lua doar daca ni se largesc competentele actuale printr-o hotarire de guvern, pentru ca, deocamdata, OSAAR nu are asemenea atributii”. Directorul general al OSAAR crede ca pus i fata unei astfel de situatii, ar prelungi la rindul sau termenul de majorare a capitalului social. „Mai devreme sau mai tirziu, oricum vor ramine mult mai putine companii decit sunt i prezent.”, spune Nicolae Crisan.
in oricare dintre variante, prelungirea termenului nu poate avea un efect benefic pentru piata asigurarilor. Acest lucru favorizeaza companiile cu probleme dezavantajindu-le i acelasi timp pe cele profitabile. „Exista pericolul ca o parte din companiile de asigurare care isi vor ichide activitatea sa dispuna dupa bunul plac de rezervele tehnice constituite (daca au fost constituite). Pina la expirarea obligatiilor societatii ce decurg din clauzele de asigurare, rezervele apartin asiguratilor” – declara Florentina Almajanu, secretar general al Uniunea Societatilor de Asigurare (UNSAR).
Asiguratorii mici sunt la mina OSAAR
15 februarie 2001, 12:00
Ultima modificare în 15 februarie 2001, 14:00
Nu mai putin de 34 de companii de asigurari dintr-un total de 72 cite sunt iregistrate oficial nu ideplinesc i acest moment conditiile legale privind capitalul social minim si, teoretic, ar trebui sa le fie retrasa licenta de functionare icepind cu 10 aprilie 2001. La acea data se va implini un an de la aparitia Legii nr. 32/2000 si, implicit, expira perioada acordata de noua lege companiilor de asigurari pentru icadrarea i noile limite de capital social. Cu toate acestea, judecind dupa volumul
Etichete: arhiva,
asigura
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- ANL va construi numai vile
- FRF este o alta gaura neagra
- Pacaleala cu 40 de vile de lux la Sinaia
- Deutsche Bank iºi dubleazã profitul
- Guvernul pregateste un plan de redresare a zonei
- Bazar
- Cum sa furi un milion de dolari
- Patronii isteti joaca pe degete bugetul de stat
- Petrom sponsorizeaza protectia mediului
- Tarom are nevoie ca de aer de 300 de miliarde lei