Numărul companiilor interesate să participe la PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor) a ajuns la 14. În schimb, acestea nu au suficienţi bani disponibili pentru a înfiinţa Pool-ul – compania care urmează să emită poliţele se asigurare obligatorii pentru locuinţe.

Sumele aprobate de acţionarii asigurătorilor interesaţi să înfiinţeze PAID nu totalizează 12 milioane de euro, au declarat surse din piaţă pentru revista „Capital”. Acesta este nivelul minim al capitalului social pentru Pool-ul propus de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) prin intermediul unui proiect de norme.

Grupul de iniţiativă format pentru înfiinţarea PAID a propus ca asigurătorii interesaţi să contribuie la capitalul PAID cu o sumă minimă, aproximativ 250.000 de euro, potrivit surselor citate. Concomitent, grupul de iniţiativă încearcă să mai atragă şi alte companii în acţionariatul PAID. Mai precis, asigurătorii care nu fac parte din mulţimea celor 14 au fost invitaţi încă odată să precizeze săptămâna viitoare dacă sunt interesaţi să devină acţionari ai PAID. De asemenea, aceştia au fost informaţi şi care ar fi participaţia minimă la capitalul viitoarei societăţi.

Cine participă la PAID

Pe de altă parte, în proiectul de norme al CSA care propune ca PAID să aibă un capital de minimum 12 milioane de euro este precizat numai faptul că un asigurător nu poate deţine mai mult de 15% din viitoare companie, fără a fi menţionat nimic referitor la participaţia minimă. În cazul în care participaţia minimă nu va fi legiferată, aceasta rămâne opţională.

Companiile care intenţionează să pună bazele PAID sunt ABC Asigurări, Ardaf, Asiban, Astra, Carpatica Asigurări, Certasig, City Insurance, Clal Asigurări, Delta Addendum, FATA Asigurări, Garanta, Generali, Grawe România, Uniqa România. Companiile Generali şi Ardaf, ambele controlate de Generali PPF Holding, s-au alăturat grupului de iniţiativă pentru constituirea PAID în această săptămână.

Ce companii nu participă la PAID

Cele mai mari companii de pe piaţă nu susţin constituirea PAID. Allianz-Țiriac şi companiile controlate de Vienna Insurance Group (VIG) – Omniasig, Asirom şi BCR Asigurări nu au partipat la discuţiile pentru constituirea companiei care urmează să emită poliţele obligatorii pentru locuinţe.

Chiar dacă momentan aceste companii nu fac parte din grupul asigurătorilor care intenţionează să formeze PAID, reprezentanţii unora nu exclud în totalitate intrarea, pe viitor, în acţionariatul acestei companii.

„În măsura în care observaţiile noastre, propunerile de modificare a legii – toate vizând asigurarea funcţionalităţii sistemului – vor fi evaluate cu responsabilitate, este posibil ca Allianz-Țiriac să contribuie la finanţarea acestui sitem; iar în această situaţie vom contribui la capitalizarea PAID cu suma pe care acţionarii vor considera că merită să o investim”, a declarat, pentru „Capital”, directorul general al Allianz-Țiriac, Cristian Constantinescu.

Şeful Allianz a lansat de-a lungul timpului cele mai dure critici la adresa proiectului autorităţilor de a impune pe piaţă asigurarea obligatorie pentru locuinţe. În prezent, el spune că nu le poate recomanda acţionarilor companiei pe care o conduce să aprobe participarea la Pool.

„Prevederile actuale nu-mi oferă argumente pentru o decizie favorabilă”

„Din punctul de vedere al Allianz-Țiriac, participarea la capitalizarea PAID trebuie privită ca o investiţie. Decizia privind oportunitatea de a realiza o asemenea investiţie aparţine acţionarilor asigurătorului, iar ea trebuie să se bazeze pe informaţii coerente şi concrete furnizate de management. Două aspecte sunt decisive în luarea acestei decizii: existenţa unui minim nivel de predictibilitate referitor la evoluţia afacerii în care investeşti, precum şi evaluarea raportului riscuri-beneficii pe care respectiva investiţie le poate antrena. În opinia noastră, Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, în forma sa actuală, nu plasează niciunul dintre aceste elemente principale la un nivel satisfăcător”, explică Constantinescu.

„În fapt, mie, reprezentant al managementului, prevederile legii actuale nu-mi oferă minime argumente în baza cărora să generez un document care să susţină o decizie favorabilă privind participarea la PAID. Dacă ele ar exista, dacă ar exista un plan de afaceri al acestei companii, care să dovedească funcţionalitatea sistemului, mai ales sub aspect strict tehnic, dar şi din perspectivă administrativă, aş fi obligat – indiferent de convingerile personale referitoare la introducerea obligativităţii acestei forme de asigurare – să prezint acţionarilor o oportunitate şi, deci, să formulez o recomandare pozitivă”, adaugă  şeful Allianz-Țiriac.

Caracteristicile poliţelor obligatorii

Asigurările obligatorii vor acoperi numai trei riscuri catastrofice: cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. Dacă vor fi cumpărate pentru locuinţe construite din materiale tratate termic sau cu structură de beton armat, acestea vor costa 20 de euro, iar suma asigurată va fi de 20.000 de euro. Poliţele pentru case din chirpici sau alte materiale netratate termic vor costa 10 euro, iar suma asigurată va fi de 10.000 de euro.

Reprezentanţii autorităţilor estimează că poliţele obligatorii ar putea fi lansate pe piaţă la începutul anului viitor. Proprietarii care nu cumpără poliţele obligatorii urmează să fie sancţionaţi cu amenzi între 100 de lei şi 500 de lei. Sancţiunile nu vor putea fi percepute, însă, în primul an de existenţă a poliţelor obligatorii pe piaţă.

DETALII:
Citeşte şi Poliţa casei se ieftineşte în aşteptarea celei obligatorii.