Piata romaneasca de asigurari nu este influentata major de criza mondiala, iar asiguratorii vor trebui sa se pregateasca pentru a fi in conformitate cu directivele europene, care au ca obiectiv principal protectia consumatorilor.

„Asiguratorii trebuie sa-si pregateasca foarte bine personalul, trebuie sa aiba actuari foarte bine pregatiti, sistemul informatic trebuie sa fie foarte bine pus la punct”, a explicat Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) la conferinta „Impactul Solvency II asupra pietei romanesti de asigurari”.

 

 

Directiva Solvency II a Uniunii Europene reprezinta un set de reguli privind solvabilitatea asiguratorilor europeni, dar si reglementari privind nivelul de capital pentru acoperirea riscurilor societatilor de asigurari. Conform aceastei directive, societatile isi vor putea stabili riscurile in functie de capitalurile pe care le au. „Trecerea la Solvency II inseamna ca societatile de asigurare, daca doresc sa ia un risc mai mare in asigurare, capitalurile lor trebuie sa fie mai mari”, a mai spus Toncescu.

Potrivit Angelei Toncescu, Solvency II va intra in vigoare in Romania in anul 2013 si va avea un impact mai mare asupra firmelor medii de asigurari. „Acest regim de solvabilitate se va aplica obligatoriu societatilor care raporteaza prime brute subscrise de peste cinci milioane de euro”, a adaugat ea.

Directorul general al Clal Romania Asigurari-Reasigurari, Valentin Tuca,  este de parere ca trecerea de la Solvency I la Solvency II reprezinta alocare unor dimensiuni calitative unora cantitative si va conduce la o mai mare incredere a asiguratilor. El a mai spus ca aceasta trecere va duce la o mai mare grija in ceea ce priveste sistemul de tarifare si produsele oferite, ducand piata romanesca a asigurarilor spre Uniunea Europeana. De asemenea, primele produselor de pe piata romanesca de asigurari sunt mult mai ieftine decat cele din UE.

„Beneficiile Solvency II sunt mai mult orientate spre asigurat, dar nu numai. Scopul Solvency II nu este de a redresa o criza de solvabilitate sau de capital, ci de a detecta din timp posibile deficiente si de a adapta continuu procesul de management al riscului cu impactul asupra asiguratilor”, a explicat Constantin Toma, presedinte directorat Omniasig Vienna Insurance Group.

Potrivit acestuia, protectia consumatorilor este obiectul central al directivei. „Solvency II va incerca sa incorporeze cele mai noi tehnici de administrare a riscului pentru a asigura clientilor din toata UE un nivel similar de protectie si sa creeze un sistem ridicat de armonizare pentru a ajuta asiguratii sa realizeze beneficiile unei competitii crescute”, a adaugat el.