Chiar daca „retail” nu va fi cuvantul de ordine pe piata asigurarilor in 2003, tendinta de crestere a incasarilor din politele achizitionate de persoanele fizice va fi vizibila. Nu este doar opinia analistilor, ci si cea a reprezentantilor companiilor de asigurari. Dupa zece ani in care grosul incasarilor pietei a provenit din asigurarile auto, este de asteptat ca portofoliile companiilor sa-si modifice (chiar daca nu radical) structura. Nu se poate vorbi insa de o trezire brusca a interesului romanilor pentru protectia prin asigurare. Daca vom asista anul acesta la o crestere a incasarilor din retail, aceasta va avea ca baza tot politele obligatorii (prin lege) sau cele a caror incheiere este obligatorie la achizitia unui bun.
„Primele semne ca piata se indreapta spre retail s-au observat inca de la sfarsitul anului trecut. In decembrie, incasarile la asigurarile bancare (de credite) ne-au intrecut asteptarile si speram ca 2003 sa confirme aceasta tendinta”, declara Mugurel Cereceanu, directorul general al Asiban, una dintre companiile care au ca actionari principalele banci. Explicatiile tin de conjunctura economica. Daca in 2002 inflatia a fost de circa 18%, prognozele pentru anul in curs arata o scadere a acesteia cu 4-5 procente. Reducerea inflatiei va avea ca efect scaderea dobanzilor bancare si va incuraja populatia sa achizitioneze bunuri prin sistemul de creditare. Cum politele de asigurare se numara printre garantiile cerute, in general, de banci in aceste cazuri, este de asteptat ca acest segment (asigurarile de credite si garantii) sa cunoasca o evolutie spectaculoasa in 2003. Nu este insa singurul argument. „Anul acesta cred ca si leasingul va inregistra o dezvoltare peste media celorlalti ani”, spune Mugurel Ceraceanu. Chiar daca in cazul acestui tip de finantare asigurarea este incheiata de catre firma proprietara a bunului, ea este platita de client, astfel ca, indirect, putem vorbi si in acest caz de retail. Vizat este in primul rand sectorul automobilelor. Din totalul importurilor de automobile, in 2002 de exemplu, peste 60% au fost asigurate de vanzarile in leasing. In acelasi timp, piata auto se asteapta sa creasca anul acesta cu circa 20%, ceea ce ar insemna un volum total de circa 120.000 autovehicule.
Pe langa cresterea volumului de credite si dezvoltarea leasingului, creditul ipotecar va reprezenta un catalizator al vanzarilor de asigurari in 2003. O data cu aparitia normelor la Legea creditului ipotecar (in februarie) si reglementarea statutului bancilor in aceasta afacere, este de asteptat ca pana la sfarsitul anului volumul creditelor ipotecare sa creasca cu 50%. O buna parte a acestor credite (circa 472 miliarde lei) va fi derulata prin ANL, iar fiecare viitor proprietar va avea obligatia de a-si incheia o asigurare de viata. „Creditul ipotecar va duce la cresterea incasarilor pe piata asigurarilor, cu atat mai mult cu cat vor exista finantari si din exterior”, spune Daniela Grigore, directorul general adjunct al Garanta.
Asigurarile de bunuri si cladiri si cele de credite si garantii vor avea, asadar, de castigat, fara ca asta sa insemne ca persoanele fizice vor deveni majoritare ca volum al incasarilor in portofoliile companiilor. „Nu exista argumente pentru a afirma ca asigurarile incheiate de persoanele fizice vor avea rolul de locomotiva a pietei in 2003”, crede Cristian Constantinescu, directorul general al Allianz tiriac, companie care detine in portofoliu in proportie de 80% clienti persoane juridice. Domnia sa apreciaza ca anul acesta o crestere mai accentuata o vor inregistra in continuare asigurarile auto (CASCO, Carte Verde, RCA), in timp ce tendinta de scadere a incasarilor se va vedea la asigurarile de accidente persoane. Cateva cuvinte si despre asigurarile de viata. Desi se asteapta ca acest sector sa creasca si anul acesta, se pare ca ritmul de dezvoltare va fi mai redus decat in anii precedenti. Motivul principal tine de legislatia privind impozitul pe venitul global. Impozitarea retroactiva prevazuta de normele la legea impozitului pe venit ar putea da o grea lovitura asigurarilor de grup. La aceasta se adauga faptul ca asigurarile de viata sunt in continuare nedeductibile fiscal, ceea ce reprezinta inca o frana in dezvoltarea acestui sector. Anul 2003 va fi extrem de important pentru piata asigurarilor si in ceea ce priveste legislatia. Este anul in care companiile vor trebui sa treaca pentru prima data testul marjei de solvabilitate, aplicarea acesteia urmand sa decida noua configuratie a pietei.
Tendinte ale pietei In 2003 (persoane fizice si juridice)
Asigurari de bunuri si cladiri
Dezvoltarea sistemelor de finantare (leasing, rate, credit ipotecar) a bunurilor si cladirilor va crea si premisele cresterii incasarilor din asigurari.
Asigurari de accidente
Vom asista mai degraba la o conservare a volumului de asigurari de acest tip. Daca putem vorbi de o tendinta, atunci aceasta va fi negativa (de scadere).
Asigurari de sanatate
Sector putin dezvoltat. Nu putem asista decat la o crestere a incasarilor, dar va fi vorba de o crestere modesta.
Asigurari auto CASCO, RCA + Carte Verde
Ca si in ultimii ani, cresterea parcului auto va asigura o dinamica accentuata a asigurarilor din acest segment.
Asigurari de viata
Crestere greu de estimat, mai ales la asigurarile de grup. Motivul? Prevederile din Legea impozitului pe venitul global.
Asigurari de aviatie
Evolutie liniara. Cresterea pretului reasigurarii ar putea afecta acest sector, dar companiile aeriene sunt obligate sa incheie asigurari.