Conform monitorizarii facute de Alfa Cont, cheltuielile cu publicitatea, inregistrate de industria de asigurari, au fost mai mari in perioada ianuarie – septembrie 2002, cu circa 35% comparativ cu primele noua luni ale anului trecut. In cifre, intreaga piata a investit in 2002 circa sase milioane USD, fata de circa 4,5 milioane anul trecut, cresterea fiind asadar de 1,5 milioane USD. Cifrele arata volumul brut de publicitate, calculat pe baza tarifelor lista
Evolutia este normala daca ne gandim la faptul ca si indicatorii de performanta ai pietei au crescut in prima parte a anului. In august, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor anunta ca, industria de profil a inregistrat la nivel global (asigurari generale si de viata) pe primele sapte luni un volum de prime de 331 milioane euro, ceea ce reprezinta circa 90% din incasarile pe total anul trecut.
Desi majoritatea companiilor au inregistrat incasari mai mari, doar o parte dintre ele au investit mai multi bani in publicitate. Patru din primele zece companii care figurau in topul pe anul trecut ca volum de publicitate consumat nu mai sunt prezente in clasamentul pe 2002. Este vorba despre Interamerican, Omniasig, Astra si ING Nederlanden, cu mentiunea ca in cazul ultimei companii cifrele sunt mult mai mari, daca luam in calcul si publicitatea de promovare a grupului ING, grup din care face parte si compania de asigurari.
Ardaf a preferat radioul in campania RCA
La o analiza atenta a structurii primilor zece investitori in publicitate din acest an se pot evidentia doua categorii de companii. Prima este aceea a firmelor multinationale, aflate in plin proces de expansiune pe piata romaneasca, grup din care fac parte Allianz tiriac, Aviva si AIG Life. Compania germana si cea britanica sunt singurele de pe piata cu cheltuieli publicitare mai mari de un milion de dolari, in timp ce AIG Life si-a triplat investitiile in media fata de anul trecut.
A doua categorie este cea a firmelor de asigurari care si-au schimbat de curand (cateva luni, maximum unu-doi ani) actionarul majoritar. Este cazul Unita, Ardaf si AGI Romania, firme care spera ca printr-o publicitate mai agresiva si mai sustinuta sa-si intareasca pozitia pe piata.
In ce priveste repartitia bugetelor de publicitate pe cele patru vehicule media monitorizate (TV,radio, ziare, reviste), televiziunea ramane principalul canal de promovare preferat de asiguratori si, in acelasi timp, intrumentul mediatic cu cel mai mare impact. Daca anul trecut, circa 66,5% din cheltuielile publicitare efectuate de firmele de profil erau alocate televiziunii, anul acesta procentajul a crescut la 70%. Mai multi bani alocati televiziunii au insemnat mai putini bani repartizati celorlalte canale media.
Ponderea publicitatii facute de asiguratori in ziare a scazut de la 21,6% din total in 2001 la 17,6% in 2002, in timp ce cota revistelor s-a diminuat in acelasi interval de timp cu 2%. In ce priveste procentajul din total al radioului, acesta a crescut usor (de la 2,6% la 4%), in principal ca urmare a bugetului alocat de Ardaf (134.000 USD) acestui canal, buget care reprezinta jumatate din total. Directionarea bugetelor catre TV se datoreaza impactului mare pe care il au posturile TV (campanii de imagine) dar si preturilor reduse practicate de televiziuni.
„Am avut campanii promotionale care au vizat polita Caminul si asigurarea de raspundere civila auto. Cum RCA intereseaza in special pe soferi, iar acestia asculta de obicei radioul in masina, am alocat in posturile FM (nationale dar si locale) o sectiune mai mare, decat de obicei, din bugetul de publicitate”, declara Monica Dragu Covriga, director de marketing si comunicare la Ardaf.
Daca publicitatea pe baza tarifelor lista se poate calcula cu usurinta, cheltuielile nete sunt greu de evaluat din cauza reducerilor pe care agentiile le aplica in functie de volumul de publicitate contractat de companii. Un indicator mai obiectiv al cresterii expunerii publicitare il reprezinta insa numarul de spoturi TV-radio sau cel de insertii in reviste si ziare. La acest capitol, in primele noua luni ale anului, s-au inregistrat un numar de 9.684 de insertii fata de 7.125 in aceeasi perioada din 2001 si de circa 5.000 in 2000.
Conform opiniei analistilor, sfarsitul anului va aduce o crestere substantiala a cheltuielilor publicitare, luna decembrie fiind, din acest punct de vedere, o luna de varf. Explicatia o reprezinta campaniile RCA, pe care companiile le desfasoara, in aceasta perioada. Anul trecut, de pilda, circa 30% din totalul cheltuielilor cu publicitatea companiilor a fost repartizat pe spoturi TV sau insertii in presa, avand ca subiect raspunderea civila auto. Alaturi de RCA va continua campania de produs a ING Nederlanden si cea de panotaj desfasurata de Allianz tiriac. Toate acestea ar putea duce la o cifra a investitiilor in publicitate la nivelul pietei asigurarilor in 2002 de circa zece milioane USD, fata de 7,2 milioane anul trecut si cinci milioane in anul 2000.
Investitii publicitare in 2002 – Top 10
1. Allianz 2.080 Ls
2. AVIVA 1.186 Ls
3. Asirom 707 ˙
4. Ardaf 429 Ls
5. AIG Life 389 Ls
6. Sara Merkur 189 ˙
7. AGI 144 Ls
8. Grup AS 128 ˙
9. Asiban 126 Ls
10. Generali 115 ˙
Investitii publicitare in 2001 – Top 10
1. Asirom 967
2. Allianz 781
3. ING Nederlanden 508
4. AVIVA 403
5. Interamerican 325
6. Grup AS 302
7. Generali 216
8. Sara Merkur 203
9. Omniasig 195
10. Asirom 175