Din estimarile facute pana in prezent reiese ca suma necesara platilor pentru despagubiri se ridica la 70 miliarde USD. Suma difera sustantial de estimarile initiale facute de agentia de rating Moodys, care se ridicau la circa 10-15 miliarde USD, corectata la o saptamana de la eveniment la 30 miliarde USD. Mark Hewlett, managing director la Moodys Eurropean Insurance Research, a declarat ca suma finala va putea fi cunoscuta cel mai probabil peste doi sau chiar trei ani. Cele 70 miliarde USD pentru despagubiri sunt repartizate intre cele mai mari si mai solide firme de asigurare si reasigurare din lume: 2,2 miliarde – Berkshire Hathaway Inc.; 1,9 miliarde USD – Lloyds (reasigurator); 950 mil. USD – Munich RE (reasigurator); 800 mil USD – AIG Group; 700 mil. USD – Swiss RE (reasigurator); 550 mil. USD – ING Group; 400 mil. USD – AXA; 340 mil. USD – QBE Insurance Group Ltd.; 200 mil. USD – Chubb Corp.; 87 mil. USD – Amlin si altii, cu mentiunea ca aceste sume vor fi actualizate pe masura evaluarii exacte a daunelor si a contractelor ce trebuie platite de fiecare companie in parte.
Avand in vedere natura evenimentelor, precum si a sumelor necesare despagubirilor, s-a speculat ideea ca societatile de asigurari s-ar putea eschiva de la plata acestora invocand „excluderea actelor de razboi”. Nu trebuie sa uitam ca oficialitatile SUA au declarat ca aceste acte teroriste „reprezinta acte de razboi”.
Cu toate acestea, companiile de asigurari implicate au declarat ca exceptarea de la plata politelor este valabila numai in cazul unui razboi declarat intre doua sau mai multe state, deci vor efectua toate platile.
Evident ca societatile de asigurari sunt nevoite sa evite aparitia unui val de neincredere din partea clientilor, pentru a nu afecta sectorul asigurarilor pe o durata foarte lunga de timp. In plus, plata despagubirilor reprezinta o reclama foarte buna (cu niste costuri foarte mari) si un test asupra soliditatii celor mai multe din companiile afectate. Bruno Porro, membru al comitetului executiv al grupului Swiss Re, a declarat: „Nu am nici o indoiala asupra faptului ca industria asigurarilor nu are alta optiune decat sa plateasca”.
Dezvoltarea puternica, la sfarsitul secolului trecut, a segmentului asigurarilor a determinat intarirea companiilor de asigurari, creand giganti in domeniu, capabili sa faca fata unor evenimente chiar de magnitudinea celui de la WTC. Nu exista nici o indoiala ca cele mai multe din societatile de asigurari afectate vor face fata platii despagubirilor. In sprijinul celor de mai sus este declaratia lui Steve Dreyer, director al departamentului Standard & Poors, consacrat sectorului american de asigurari: „Industria asigurarilor este puternic capitalizata si poate rezista unei lovituri financiare enorme, fara ca aceasta sa ameninte stabilitatea intregului sistem”. Un semn de intrebare se ridica totusi asupra pietei de asigurari Lloyds, unde autoritatea de supraveghere a asigurarilor din SUA se va deplasa in cursul lunii viitoare pentru a analiza solvabilitatea acesteia. Surse oficiale din cadrul Lloyds au precizat ca expunerea sa la atacurile din SUA este echivalenta cu 12 % din capacitatea pietei in anul 2001.
Efectele negative, pe piata asigurarilor, ale acestor evenimente se vor reflecta intr-o evaluare mai amanuntita a riscurilor preluate de companiile de asigurare (includerea in politele de asigurare a actelor teroriste), precum si prin majorarea primelor de asigurare cu procente cuprinse intre 100 si 200% pe piata asigurarilor de bunuri si 200-500% pentru transporturile aeriene.
Cu toate acestea, companiile de asigurari se asteapta la o crestere a vanzarilor in perioada urmatoare, ca urmare a constientizarii necesitatii protectiei financiare prin mecanismul asigurarii.
Daca pana la 11 septembrie 2001, in SUA, majoritatea asiguratilor optau pentru acoperirea, prin politele de asigurare, a riscurilor de cutremur si incendiu, acum cei mai multi doresc completarea acestora cu riscul de „acte teroriste”.
Asiguratorii vor plati despagubiri record
25 octombrie 2001, 12:00
Ultima modificare în 25 octombrie 2001, 15:00
Din estimarile facute pana in prezent reiese ca suma necesara platilor pentru despagubiri se ridica la 70 miliarde USD. Suma difera sustantial de estimarile initiale facute de agentia de rating Moodys, care se ridicau la circa 10-15 miliarde USD, corectata la o saptamana de la eveniment la 30 miliarde USD. Mark Hewlett, managing director la Moodys Eurropean Insurance Research, a declarat ca suma finala va putea fi cunoscuta cel mai probabil peste doi sau chiar trei ani. Cele 70 miliarde USD
Etichete: arhiva,
asigura
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook