O simplă accidentare poate fi un dezastru financiar de proporţii atât pentru jucător, cât şi pentru echipă. Cluburile de fotbal au înţeles necesitatea asigurărilor înainte ca acestea să devină obligatorii, cu toate că limitele de despăgubire contractate sunt la niveluri reduse.

Cluburile din Liga I au obligaţia de a încheia, pentru jucătorii lor, asigurări împotriva accidentărilor survenite atât în timpul antrenamentelor, cât şi în cazul jocurilor oficiale sau amicale, conform regulamentului Federaţiei Române de Fotbal (FRF). Pentru sezonul 2008-2009, fiecare echipă va trebui să prezinte Comisiei de Licenţiere dovada încheierii de poliţe individuale pentru jucătorii primei echipe, având ca bază de asigurare salariul anual brut, conform noului manual de licenţiere al FRF.
Majoritatea jucătorilor de fotbal sunt asiguraţi fie individual, fie la nivel de grup. „Noi am achiziţionat de la Omniasig o asigurare de grup pentru un lot de 25 de jucători, care acoperă riscurile de indisponibilizare temporară, totală, de deces şi cheltuielile de spitalizare. Ne-ar fi fost greu să plătim poliţele individual. Le-am recomanda însă jucătorilor să-şi facă şi asigurări individuale, cu multe zero-uri, pe măsura valorii fiecăruia“, a declarat pentru Capital Mircea Copaci, directorul de marketing al clubului de fotbal Dinamo. De altfel, cele mai multe cluburi sunt atente la acoperirea a patru mari riscuri. Cea mai frecventă este accidentarea uşoară, dar este avut în vedere şi pericolul accidentărilor grave. Alte două riscuri sunt costurile mari de recuperare a fotbaliştilor şi chiar… Doamne fereşte!, decesul.

În ceea ce priveşte asigurările destinate fotbaliştilor, dar şi altor categorii de sportivi, Asirom construieşte produse distincte, adaptate solicitărilor cluburilor. „În majoritatea solicitărilor de la cluburi, startul pentru creionarea soluţiilor este dat de produsul de asigurare facultativă de accidente“, spune Cătălin Stroe, directorul diviziei de Vânzări şi Marketing din cadrul Asirom. De altfel, asigurătorii nu se rezumă doar la fotbal. Asirom, de exemplu, a asigurat toţi sportivii români participanţi la ultimele două Olimpiade. Asitrans asigură jucătorii clubului Universitatea Craiova, dar a vândut poliţe către sportivi din loturile de handbal, judo, înot, rugby, box şi alte sporturi. La Asitrans, pentru incapacitate permanentă, suma maximă asigurată este de 30.000 de euro, în timp ce pentru deces suma maximă este de 15.000 de euro. „Rata daunei pentru asigurările destinate sportivilor a fost, anul trecut, de circa 18 %“, spune Andrei Gluvacov, CEO Adviser Asitrans. Compania are încheiate mai multe parteneriate cu titlu de sponsorizare cu cluburi şi federaţii, cum ar fi cel cu Federaţia Română de Handbal, prin care asigură 2.500 de sportivi. La Asirom, asigurarea poate fi încheiată pentru riscurile de invaliditate permanentă totală şi de deces, la o sumă asigurată minimă de 1.000 lei. De regulă, asigurătorii nu acoperă sporturile extreme.  

23-1267-25_ionutlupescu_c.jpg
Atenţie la riscuri
«Nu este suficient să te asiguri, important este şi ce riscuri acoperi. Cât timp am jucat în Germania, am avut asigurările plătite de cluburi, dar am avut şi o poliţă individuală pentru o protecţie suplimentară.»
Ionuţ Lupescu, directorul general al Federaţiei Române de Fotbal

23-1266-25_gicapopescu_rompres.jpg
Asigurarea este obligatorie

«În străinătate, asigurările acoperă cheltuielile de refacere în caz de accident, dar şi pierderile financiare generate de absenţa jucătorului la competiţiile sportive. Acolo, nici nu intri pe teren fără asigurare.»
Gică Popescu, fost fotbalist şi om de afaceri