Ioan Niculae, patronul Interagro si in acelasi timp al Asirom, declara: „Interagro si-a achitat intotdeauna creditele. Chiar daca as accepta ca voi avea probleme, maine ma duc si vand tractoarele pe care le am si scot pe ele 30 milioane de dolari”. Conform propriei declaratii, saptamana trecuta a efectuat o plata in contul creditului obtinut de la Banca „Ion tiriac”. Valoarea ratei scadenta in iunie a fost de 2,3 milioane dolari, dintr-un imprumut de aproape noua milioane de dolari. „Cu suma respectiva a fost degrevat si Asirom”, precizeaza Ioan Niculae. Alte credite garantate de Asirom figureaza la Finansbank – 8,9 milioane de dolari, Robank – 4 milioane dolari si 120 miliarde de lei, potrivit aceleiasi surse. Un depozit colateral, de aproape 35 miliarde lei, aparea, la 16 mai a.c., si la ING Bank.
De ce a folosit Niculae banii Asirom drept garantie pentru firmele din grup? El ne ofera un raspuns din trei puncte de vedere: pe de o parte, pentru ca bancile sunt reticente la prezentarea oricaror alte garantii, pe de alta parte, constituirea de depozite colaterale la imprumuturile contractate i-a redus semnificativ costul creditului si, in sfarsit, pentru ca in situatia in care o banca intra in incapacitate de plata, el poate obtine o compensare a debitelor cu creditele angajate, dupa modelul aplicat la BTR.
Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, care in aceasta perioada efectueaza un control la Asirom, spune, la randul sau, ca obligatiile curente ale societatii de asigurare reprezinta 200 miliarde de lei. „Tehnic vorbind, Asirom nu poate fi in incapacitate de plata”, precizeaza oficialul autoritatii de supraveghere a pietei asigurarilor, dar adauga: „Vrem sa incercam degreverarea Asirom, prin inlocuirea garantiilor. La 16 mai a.c., din 1.700 miliarde lei lichiditati, 900 miliarde lei erau grevate de sarcini”. Dupa aparitia cazului Astra, Comisia de Supraveghere a emis un ordin conform caruia o societate de asigurari poate deschide depozite doar la bancile care au un capital social varsat echivalent a cel putin zece milioane euro. Ordinul nu se aplica retroactiv, dar o data ajunse la scadenta, depozitele nu se mai pot reinnoi. Din datele inregistrate la finele anului trecut, depozitele constituite la Finansbank, cu un capital social de 7,2 milioane euro, si Robank, cu 5,9 milioane euro, intra sub incidenta acestei legi.
„In momentul acesta, obligatiile certe ale Asirom nu sunt grevate de vreo datorie. Totusi, trebuie sa se gaseasca o solutie din doua posibile: ori depozitele colaterale vor fi inlocuite cu alte garantii, ori vor fi rambursate creditele angajate de Interagro, eliberandu-se, astfel, Asirom”, concluzioneaza Nicolae Crisan.
Asirom, garantie pentru Interagro
6 iunie 2002, 12:00
Ultima modificare în 6 iunie 2002, 15:00
Ioan Niculae, patronul Interagro si in acelasi timp al Asirom, declara: "Interagro si-a achitat intotdeauna creditele. Chiar daca as accepta ca voi avea probleme, maine ma duc si vand tractoarele pe care le am si scot pe ele 30 milioane de dolari". Conform propriei declaratii, saptamana trecuta a efectuat o plata in contul creditului obtinut de la Banca "Ion tiriac". Valoarea ratei scadenta in iunie a fost de 2,3 milioane dolari, dintr-un imprumut de aproape noua milioane de dolari. "Cu suma res
Etichete: arhiva,
asirom,
milion
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook